FESTIVAL VINA I UKLJEVE: Dobra berba, odlično vino

B. Dabić

27. 12. 2021. u 00:08

KVALITETNO grožđe, odlična berba 2021. godine. To se potvrdilo na tradicionalnom 24. Festivalu vina i ukljeve koji je održan u Virpazaru uz dodelu nagrada za najbolje mlado vino – berba 2021, i najbolji mladi zasad vinograda.

ФЕСТИВАЛ ВИНА И УКЉЕВЕ: Добра берба, одлично вино

Foto B. Dabić

Od 17 vina u takmičarskoj kategoriji, sedam je zasijalo zlatnom nagradom, a 10 srebrnom.

Nagradu za najbolje među najboljim vinima na 24. Festivalu vina i ukljeve dobio je Radovan Ljutica čije vino je dobilo najviše bodova pa je on dobio pehar na ovogodišnjem takmičenju. Ilija Klisić iz Limljana uz zlatnu nagradu za vino nagrađen je i za najbolji mladi zasad vinograda. Pravo učešća na 24. Festivali vina i ukljeve imali su registrovana poljoprivredna gazdinstva i registrovane vinarije.

Ovogodišnji Festival vina i ukljeve je organizovan bez tradiciionalnog izlaganja vina, kao i svih ostalih domaćih proizvoda, i bez kulturno-umetničkog programa zbog epidemije korona virusa, što je bio običaj na ovoj manifestaciji pre epidemije.

- Na veliku žalost 24. Festival vina i ukljeve se organizuje u atipičnim okolnostima, bez tradicionalnog dela koji je podrazumevao izložbeni deo festivala, kulturno-umetnički program. Ovogodišnji Festival je fokusiran na takmičarski deo jer smo procenili da u ovoj godini je neophodno da omogućimo vinarima da pokažu i dokažu da je kvalitet vina iz Crmnice iz godine u godinu sve bolji i bolji - kazao je predsednik Opštine Bar Dušan Raičević koji je otvorio Festival. On je čestitao svima koji su vrednim i posvećenim radom došli do nagrada.

- Želja svih nas je da što više registrovanih gazdinstava bude na kraju godine, da što više licenciranih vinarija imamo u Crmnici jer jedino na taj način, kroz organizaciju posebnih klastera možemo zajednički da nastupamao, pratimo kvalitet vina, sprovodimo mere podrške kroz subvencije koje Opština Bar godinama u kontinuitetu pruža, ali i kroz nove programe koje planiramo da implementiramo u narednim godinima, kazao je Raičević i podsetio da je Opština Bar ove godine po prvi put pokrenula novi projekat koji stimuliše i pruža podršku mladim poljoprivrednim proizvođačima.

Ovogodišnja berba je odlična

Predsednik MZ Crmnica i Organizacionog odbora Festivala Tomo Ukšanović kazao je da je želja organizatora ovogodišnje manifestacije da održe Festival vina i ukljeve uprkos epidemiji.

- Imali smo 17 izlagača. Svih 17 uzoraka su dobili nagrade u kategoriji zlata i srebra. Sedam zlatnih i 10 srebrnih medalja. Vina su odlična. Nadam se da ćemo naredne godine imati još više izlagača - kazao je Ukšanović

Festival vina i ukljeve tradicionalno organizuju MZ Crmnica, Udruženje vinara i vinograda “Crmnički vranac” i NVO “Dani Skadarskog jezera”, pod pokroviteljstvom Opštine Bar i Turističke organizacije Bar. Podršku su pružile i AD “Plantaže” i Nacionalni parkovi Crne Gore.

Nagrađeni za kvalitet vina

Pehar za najbolje vino (85,8 bodova) dobio je Radovan Ljutica. Zlatne medalje dobili su:

Vuk Ćetković, Vinarija Vukićević, Mladen Raičević, Ilija Klisić, Neven Leković, Tomislav Ukšanović i Radovan Ljutica.

Srebrne medalje: Predrag Ražnatović - vinarija, Savo Stijepović, Saša Bojanović, Mladen Đuković, Nenad Leković, Ivo Pejanović, Čedomir Rackoić, Darko Đurišić, Mirjana Pejanović, Nebojša Jocić.

BONUS VIDEO: UDARAJU TALASI - Poplave oko Skadarskog jezera

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!