PACIJENTI LAKŠE DO SPECIJALISTE: Iz Kliničkog centra najavljene izmene platforme za zakazivanje pregleda

I. D.STOJADINOVIĆ

08. 06. 2021. u 06:34

POSTOJEĆA platforma zakazivanja specijalističkih pregleda ima brojne manjkavosti, kazala je direktorka Kliničkog centra dr Ljiljana Radulović.

ПАЦИЈЕНТИ ЛАКШЕ ДО СПЕЦИЈАЛИСТЕ: Из Клиничког центра најављене измене платформе за заказивање прегледа

Foto KCCG

Kako tvrdi, među njima je i to što lekari u toj zdravstvenoj ustanovi mogu pacijentu da zakažu kontrolu kod sebe, ali ne i pregled kod drugog specijaliste, što će se, kako je najavila Radulovićeva, vrlo brzo promeniti. Iz više razloga trenutnim načinom zakazivanja kontrola i pregleda nezadovoljni su i pacijenti.

Kako navodi Radulovićeva, paradoksalno je da ona kao neurolog ne može da zakaže nijedan specijalistički pregled u okviru Kliničkog centra, niti ijednu dijagnostičku metodu. Kako je najavila, to će se definitivno promeniti. Kazala je i da je Klinički centar tercijarna ustanova u koju dolaze pacijenti iz cele Crne Gore, te da je ideja je da im se skrate putovanja i da u što kraćem roku dobiju termin pregleda.

- Želimo pacijentima da pomognemo, da ne gube vreme i bez potrebe odlaze kod izabranog doktora, nego da im lekar u Kliničkom centru zakaže sve dopunske metode - navodi ona.

Radulovićeva je saopštila da sa predstavnicima Ministarstva zdravlja intenzivno razgovaraju o izmenama platforme zakazivanja specijalističkih pregleda, te da se nada da će dogovor vrlo brzo da postignu.

- Sledeće je da nam IT stručnjaci to omoguće. I mislim da ćemo za mesec, dva promeniti sistem zakazivanja o čemu ćemo javnost na vreme obavestiti - kazala je direktorka KCCG.

PROMENE Klinički centar u Podgorici, Foto KCCG

Pacijenti negoduju i zbog drugih manjkavosti. Kako navodi Marija Vujović iz Podgorice, njeno lečenje godinama vodi isti endokrinolog, ali poslednjim izmenama u načinu zakazivanja pregleda kod specijaliste, često nije u mogućnosti da dođe do svog lekara.

- Kada su izmenili sistem rečeno je da će nam specijalista odmah nakon pregleda zakazati sledeću kontrolu. Međutim, nije tako. Ni jednom do sada doktorka kod koje idem nije imala tu mogućnost. S druge strane, izabrani lekar nema pristup informacijama, kada koji doktor u KCCG ordinira, kako bi mi kontrolu zakazala kod specijaliste koji prati moj slučaj - navodi Vujovićeva.

Kako dodaje, obustava pregleda do koje je u prethodnom periodu dolazilo zbog pandemije, dodatno je zakomplikovala dolazak do termina i željenog lekara. Nada se da će najavljene novine u Kliničkom centru zaista pacijentima doneti boljitak i brži i lakši dolazak do lekara.

KRAĆE LISTE ČEKANjA

AKTUELNI sistem zakazivanja uveden je u julu 2019. godine i imao je za cilj da se smanje liste čekanja, ali i rasterete zdravstvene ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a