PRINUDNA UPRAVA ZA JEDNOG STANARA: Milka U. (85) ima upravitelja, sa tri komšijska objekta deli adresu

S. B. MILOŠEVIĆ / M. STANOJKOVIĆ

07. 04. 2021. u 06:47

DOSLEDNA primena propisa, bez uvida u stanje na terenu, dovela je savesnog platišu, Mladenovčanku Milku U. (85) do toga da za dve godine ostane bez 24.000 dinara.

ПРИНУДНА УПРАВА ЗА ЈЕДНОГ СТАНАРА: Милка У. (85) има управитеља, са три комшијска објекта дели адресу

Foto Privatna arhiva

Ona je jedini stanar u maloj zajednici od četiri stana koji obaveze prema upravniku izmiruje, iako joj za ove dve godine od tih para nije zamenjena ni sijalica. Od svoje nevelike penzije morala je da plaća prinudnog upravnika i tekuće i investiciono održavanje, jer zakon zasebne objekte na istoj adresi prepoznaje kao stambenu zajednicu.

Iako stanuje u zasebnom ulazu i sa komšijama ne deli zajedničke prostorije, samo činjenica da se njena kuća sa ostala tri objekta nalazi na istoj adresi, dovoljna je da se tretira kao deo stambene zajednice. Apsurd koji je zakonski utemeljen nametnuo im je prinudnog upravnika, jer nisu ispunili obavezu i sami izabrali profesionalnog upravnika ili upravitelja iz redova stanara.

- Nikakvo obaveštenje o imenovanju prinudne uprave nisam dobila - kaže, za "Novosti", Milka.

- Samo je uplatnica počela da mi stiže po mraku, pa je ćerka išla u opštinu da proveri.

Tamo joj je rečeno da nam je uvedena prinudna uprava. Kako je moguće da nam nametnu upravnika, a ja ne živim u stambenoj zgradi?

Da stvar bude još komplikovanija, jedan stan je pod hipotekom, u drugom niko ne stanuje godinama. U trećem živi njen komšija koji je zbog bolesti i finansijske situacije oslobođen plaćanja pomenutih taksa.

- Imam penziju 14.000 dinara, od toga oko 1.000 mesečno izdvajam za upravnika, kome oči nisam videla - objašnjava naša sagovornica.

- Svoju kuću i okućnicu sama čistim, a plaćam za tekuće održavanje. Rekli su mi da iz ove situacije mogu da izađem samo ako pristanem da budem upravnica i tako se oslobodim prinudne uprave. U prevodu, biću sama sebi upravnica.

UPRAVNIK NE ODGOVARA NA POZIVE

KAO prinudni upravnik na adresi Nikole Pašića 50 u Mladenovcu registrovan je Dragan Miladinović, koji se u registru stambenih zajednica vodi kao zaposlen u privrednom društvu Sato lab d.o.o. Na pozive i mejl koji mu je redakcija "Novosti" u vezi sa pomenutim slučajevima uputila, nije odgovorio. Kako je rečeno u opštini Mladenovac, prema evidencionim podacima, predmetni objekat ima pet stanova.

I da preuzme funkciju upravnika, novac iz "zajedničke" kase stambene zajednice, koju je ona svojim uplatima napunila, ne bi mogla da troši za sređivanje samo svog objekta. Već samo za uređenje zajedničkih delova kojih ni nema.

Uvida u to koliko je novca trenutno nalazi na računu stambene zajednice Milka nema, budući da prinudni upravnik nije podnosio obavezne finansijske izveštaje stanarima.

Sastanaka, koji su obavezni minimum dvaput godišnje, nije ni bilo.

Kako je do ove situacije došlo pokušali smo da razjasnimo uz pomoć Ljubiše Banovačkog, predsednika Udruženja profesionalnih upravnika. On ističe da u praksi ovakvih situacija ima mnogo. Ali, i da po zakonu prinudnu upravu profesionalni upravnik ne može da odbije.

- Prinudni upravnik mora da ispostavi sve račune koje je po zakonu dužan - kaže Banovački.

- Mora da odredi taksu za tekuće i investiciono održavanje, kao i naknadu za svoj rad.

Jedina mogućnost je da stanari sami pristanu da preuzmu upravljanje, što bi u ovom slučaju trebalo da uradi dotična gospođa. Trebalo bi da se uradi primopredaja sa trenutnim prinudnim upravnikom, da joj da pečat, PIB i finansijski izveštaj. Sa tim dokumentima i zapisnikom sa sednice odlazi u opštinu da se registruje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri