UGINULA RIBA PLUTA JEZEROM: Početkom ove godine, u Rabrovcu kod Mladenovca primećen veliki pomor

Š. Marović

11. 02. 2021. u 10:48

NA Rabrovačkom jezeru koje se nalazi samo deset kilometara od centra Mladenovca, početkom godine primećen je pomor velike količine ribe, koja je ovih dana isplivala na površinu i širi nesnosan smrad.

УГИНУЛА РИБА ПЛУТА ЈЕЗЕРОМ: Почетком ове године, у Рабровцу код Младеновца примећен велики помор

Foto Privatna arhiva

Prve kuće od ovog rezervata prirode udaljene su svega sto metara, a uginule ribe verovatno su ubijene strujom ili plinom, pa kasnije prodavane u ovom kraju.

Površina od deset hektara, koja je pravi raj za sportski i rekreativni ribolov, poslednja dva meseca pretvorila se u veliko smetlište. Dok je lokalna zemljoradnička zadruga bila zadužena da održava ovaj deo Mladenovca, stanje je bilo mnogo bolje, ali njihovim odlaskom pod stečaj pre pet godina stvari su počele da bivaju sve lošije, a jezero je sada zanemareno.

- Ribe su sigurno ubijene, pošto su uginule samo na manjoj strani jezera koju od veće odvaja most, što ukazuje da zagađenje vode nije uzrok tolikog pomora - za "Novosti", priča Nenad Banić, meštanin susednog sela i korisnik ovog jezera.

- Za njihovo istrebljenje nesavesni građani koristili su struju ili plin. Jedan od meštana Rabrovca je pre 15 dana obavestio policiju, koja je izašla na teren i u jezeru pronašla jednu mrežu i uzela uzorak ribe, ali se dalje od toga nije odmaklo. Nije potrebno sada nalaziti krivce, nije nam to cilj, već samo da dođe čuvarska služba koja će kontrolisati sva dešavanja oko jezera.

Banić se obraćao nadležnim institucijama, ali kao da svi žele da izbegnu odgovornost.

PRIMERCI i DO 15 KILOGRAMA

U PLIĆAKU i na površini Rabrovačkog jezera poslednja dva meseca mogu se zateći razne vrste uginule ribe, od soma, smuđa, šarana, babuške, štuke, koje su teške i do 15 kilograma. Takođe, prisutna je i ogromna količina smeća od flaša, kesa, opušaka od cigareta, čime nesavesni ribolovci dodatno zagađuju ovaj prostor.

Prvo je kontaktirao firmu "River protekt" iz Paraćina koja upravlja ribarskim područjem "Velika Morava 2", pa je, tako, ovlašćena za upravljanje na ovoj teritoriji. Međutim, oni su odgovorili da nisu nadležni za samo jezero, jer se vodi kao ribnjak, a ne kao sportsko-ribolovna zona. Zatim je Ministarstvo životne sredine poslalo sekretara preventivne radnje u ovaj grad, gde su utvrdili da "River protekt" nema kontrolu nad jezerom.

Foto Privatna arhiva

- Potom su zahtevi upućeni Ministarstvu poljoprivrede jer se prostor vodi kao ribnjak, ali sam dobio informaciju da je odgovore potrebno čekati i do šest meseci - priča Banić.

- Prodaja ribe, u šta sam se i sam uverio, od početka godine značajno je porasla na ovom području. Zemljište koje se nalazi oko jezera pripada Republici, koja ga je davno otkupila od privatnih vlasnika. Prvo je jezero trebalo da bude deo sistema za navodnjavanje, ali se od toga brzo odustalo, a ono je izdavano i u zakup. Sada predstavlja pravo ruglo za ovaj pitomi deo Mladenovca, a uginule ribe i smeće razbacani su svuda u njegovoj okolini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije