STARA MEHANA ČEKA OBNOVU: Posle propalih pokušaja, ponovo aktuelizovano stanje starog zdanja u Kumodražu izgrađenog 1865. godine

M. STANOJKOVIĆ

07. 03. 2021. u 12:10

СТАРА МЕХАНА ЧЕКА ОБНОВУ: После пропалих покушаја, поново актуелизовано стање старог здања у Кумодражу изграђеног 1865. године

Foto I. Marinković

ORONULO zdanje Stare mehane u Kumodražu, objekat Narodnog graditeljstva iz 1865. godine, ponovo se našlo među planovima za obnovu.

Rukovodstvo Grada prilikom poslednje posete Opštini Voždovac izrazilo je želju da osposobi ovu građevinu, koja tone, dok je u postupku zaštite za status kulturnog dobra.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, još u maju 2019. godine, obratila se Republičkom geodetskom zavodu sa zahtevom da se obavi upis prava svojine u korist Grada. Poslednje naznake da bi mogao da se nađe na spisku za rekonstrukcije dao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

- Sa predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda razgovarali smo kako bismo našli modus da se u perspektivi taj problem reši - istakao je Radojičić.

ZA POTREBE OPŠTINE

REKONSTRUKCIJA i očuvanje Stare mehane garantuju identitet i pomak i sveukupnoj strukturi naselja. Objekat ima potencijal da primi sadržaje koji su u skladu sa potrebama opštine, a koji su u skladu sa statusom objekta - objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika.

Zavod za zaštitu spomenika imao je volju još pre tri godine da pripremi mere za obnovu. Ipak, projekat nikada nije ugledao svetlost dana.

- Na zahtev Direkcije 2018. smo izdali uslove o preduzimanju mera tehničke zaštite za rekonstrukciju, restauraciju i revitalizaciju objekta Stara mehana. Do danas nije donet projekat na saglasnost - navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

- Na sastanku u Direkciji održanom u maju 2019. kojem su prisustvovali predstavnici Zavoda, Opštine Voždovac i Mesne zajednice Kumdoraž dogovoreni su postupci u vezi sa rekonstrukcijom.

Stara mehana nalazi se u centru sela Kumdoraž i pripada grupi namenskih tipskih objekata iz sredine 19. veka. Koristili su je turski stražari, srpski žandarmi, bila je kafana, ali i operaciona sala.

- Kao jedan od najvrednijih objekata javne namene determiniše ovaj prostor nepravilnog oblika potencirajući njegovu istorijsku i kulturnu vertikalu - objašnjavaju u Zavodu značaj Stare mehane.

- Danas je arkadni trem zamenjen arhitravnim, delimično je zatvoren, a ćeramida je zamenjena crepom kao krovnim pokrivačem. Stara mehana kao svedočanstvo građevinskih mogućnosti, estetskih merila jedne sredine koja je u prošlosti dala najjači implus prosperitetu naselja, čini materijalni izraz istorijskog razvoja i neophodan kontinuitet sa savremenom izgradnjom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)