STARA MEHANA ČEKA OBNOVU: Posle propalih pokušaja, ponovo aktuelizovano stanje starog zdanja u Kumodražu izgrađenog 1865. godine

M. STANOJKOVIĆ

07. 03. 2021. u 12:10

ORONULO zdanje Stare mehane u Kumodražu, objekat Narodnog graditeljstva iz 1865. godine, ponovo se našlo među planovima za obnovu.

СТАРА МЕХАНА ЧЕКА ОБНОВУ: После пропалих покушаја, поново актуелизовано стање старог здања у Кумодражу изграђеног 1865. године

Foto I. Marinković

Rukovodstvo Grada prilikom poslednje posete Opštini Voždovac izrazilo je želju da osposobi ovu građevinu, koja tone, dok je u postupku zaštite za status kulturnog dobra.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, još u maju 2019. godine, obratila se Republičkom geodetskom zavodu sa zahtevom da se obavi upis prava svojine u korist Grada. Poslednje naznake da bi mogao da se nađe na spisku za rekonstrukcije dao je gradonačelnik Zoran Radojičić.

- Sa predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda razgovarali smo kako bismo našli modus da se u perspektivi taj problem reši - istakao je Radojičić.

ZA POTREBE OPŠTINE

REKONSTRUKCIJA i očuvanje Stare mehane garantuju identitet i pomak i sveukupnoj strukturi naselja. Objekat ima potencijal da primi sadržaje koji su u skladu sa potrebama opštine, a koji su u skladu sa statusom objekta - objašnjavaju u Zavodu za zaštitu spomenika.

Zavod za zaštitu spomenika imao je volju još pre tri godine da pripremi mere za obnovu. Ipak, projekat nikada nije ugledao svetlost dana.

- Na zahtev Direkcije 2018. smo izdali uslove o preduzimanju mera tehničke zaštite za rekonstrukciju, restauraciju i revitalizaciju objekta Stara mehana. Do danas nije donet projekat na saglasnost - navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

- Na sastanku u Direkciji održanom u maju 2019. kojem su prisustvovali predstavnici Zavoda, Opštine Voždovac i Mesne zajednice Kumdoraž dogovoreni su postupci u vezi sa rekonstrukcijom.

Stara mehana nalazi se u centru sela Kumdoraž i pripada grupi namenskih tipskih objekata iz sredine 19. veka. Koristili su je turski stražari, srpski žandarmi, bila je kafana, ali i operaciona sala.

- Kao jedan od najvrednijih objekata javne namene determiniše ovaj prostor nepravilnog oblika potencirajući njegovu istorijsku i kulturnu vertikalu - objašnjavaju u Zavodu značaj Stare mehane.

- Danas je arkadni trem zamenjen arhitravnim, delimično je zatvoren, a ćeramida je zamenjena crepom kao krovnim pokrivačem. Stara mehana kao svedočanstvo građevinskih mogućnosti, estetskih merila jedne sredine koja je u prošlosti dala najjači implus prosperitetu naselja, čini materijalni izraz istorijskog razvoja i neophodan kontinuitet sa savremenom izgradnjom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili