I BULEVAR DOBIJA ZAŠTITU: Tašmajdan sa Univerzitetskom bibliotekom dobiće status kulturno-istorijske celine

M. STANOJKOVIĆ

06. 02. 2021. u 07:52

BEOGRAD bi u narednom periodu trebalo da dobije još jednu zaštićenu zonu. Područje uz Bulevar kralja Aleksandra, odnosno "Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu" poneće status prostorne kulturno-istorijske celine. Kako za "Novosti" otkrivaju u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, izrada predloga odluke privodi se kraju, a konačan sud o tome da li će biti stavljena pod zaštitu doneće Vlada Srbije na nekoj od sednica.

И БУЛЕВАР ДОБИЈА ЗАШТИТУ: Ташмајдан са Универзитетском библиотеком добиће статус културно-историјске целине

Bulevar kralja Aleksandra

Zaštićeno područje po vrednostima ambijentalne celine obuhvataće ulice u okolini Bulevara kralja Aleksandra.

- Izrada Predloga odluke za utvrđivanje prostorne kulturno-istorijske celine "Tašmajdan sa Univerzitetskim centrom u Beogradu" je u završnoj fazi - navode u Zavodu za zaštitu spomenika kulture. - Taj prostor odnosi se na levu i desnu stranu Bulevara kralja Aleksandra, počev od raskrsnice sa Ulicom kneza Miloša, odnosno Takovskom. Obuhvata i brojna kulturna dobra i objekte sa leve strane Bulevara, park Tašmajdan, sve do Mašinskog fakulteta, Vukovog spomenika i Studentskog doma "Kralj Aleksandar Pri", kao i ulični front sa desne strane Bulevara sve do raskrsnice sa Golsvordijevom ulicom.

Kada budu finalizovani svi poslovi i bude objavljen javni oglas, elaborat će biti dostavljen Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture na dalju proceduru. Konačnu odluku donosi Vlada Republike Srbije.

Pre samo nekoliko dana status kulturnog dobra dobila je centralna zona Novog Beograda, koju čine devet simetrično raspoređenih blokova - 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, i 30.

Krajem prošle godine, naziv kulturnog dobra ponela je zona i uz Ulica kneza Miloša. Granica tog zaštićenog područja ide Krunskom, Resavskom, Višegradskom, Kralja Milana, Andrićevog venca.n

INTERVENCIJE UZ SAGLASNOST I USLOVE

UTVRĐIVANjEM područja za prostornu kulturno-istorijsku celinu, obaveza svih korisnika i vlasnika je da sarađuju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture. Za sve intervencije na objektima koji se nalaze u njenim granicama, moraju da se obrate Zavodu kako bi se utvrdili uslovi za preduzimanje mera tehničke zaštite.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a