DUG "SKRESAN" ZA ČAK MILION EVRA: Potraživanja na ime neplaćenih računa za vrtiće znatno smanjena

B. Borisavljević

07. 10. 2020. u 11:19

DUG roditelja beogradskim vrtićima, na ime neplaćenih računa, u odnosu na decembar 2016. godine je više nego preplovljen i smanjen za oko 130 miliona dinara.

ДУГ СКРЕСАН ЗА ЧАК МИЛИОН ЕВРА: Потраживања на име неплаћених рачуна за вртиће знатно смањена

Foto Tanjug

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, minus na računima predškolskih ustanova, zaključno sa septembrom iznosi 90,7 miliona dinara. Reč je aktivnim dugovanjima, odnosno neizmirenim obavezama za decu koja idu u obdanište.

U izjavi za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, ističe da je zadovoljan tempom smanjenja duga koji je pre četiri godine iznosio više od 220 miliona dinara. On ističe da je nađen model za postepeno smanjenje duga, ali bez suvišnog pritiska na roditelje o čijem materijalnom položaju se uvek vodi računa. Najveća dugovanja su u najvećim opštinama, gde je i najviše upisane dece. Prednjači Zvezdara gde roditelji duguju 14,1 milion dinara, sledi Novi Beograd sa 11,2 miliona, Čukarica i Zemun sa oko osam miliona, Obrenovac i Rakovica sa po 7,5 miliona dinara. Najredovnije platiše su u Grockoj, pa je tamo nenaplaćeno 586.894 dinara.

- Uvek smo bili puni razumevanja prema roditeljima, pa je tako ispisivanje dece krajnja mera kojoj se pribegava i to tek kada se iscrpe sve druge mogućnosti dogovora, ali obaveze moraju da se poštuju - ističe Gak. Specifična je opština Novi Beograd, gde su plate daleko iznad republičkog proseka, a dugovanja velika. Tu ćemo, svakako, pojačati aktivnosti na podsećanju roditelja da izmire svoje obaveze prema ustanovi, naročito imajući u vidu da je mesečni račun za boravak deteta u vrtiću koji uključuje četiri obroka 5.595 dinara.

SKORO 2.000 DUŽNIKA

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, u novobeogradskim vrtićima prosečan dug po roditelju iznosi 5.714,65 dinara. Na spisku se nalazi 1.958 dužnika, a najveći pojedinačni dug iznosi 138.307 dinara.

Statistika govori da je najveće smanjenje duga zabeleženo u PU "Dr Sima Milošević" u Zemunu, pa su potraživanja skoro tri puta manja. U junu 2018. godine, od roditelja je bilo nenaplaćeno 22 miliona dinara, da bi sada taj minus iznosio osam miliona dinara.

Predškolske ustanove u Novom Beogradu su, u isto periodu, "pokrile" minus u iznosu od oko pet miliona dinara, dok su obdaništa na Zvezdari i Čukarici umanjila dug za oko milion dinara.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2000, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade