ZAMENA SPREČAVA POŽARE: Više od 4.000 prestoničkih zgrada još ima dotrajale drvene razvodne kutije

A. Z. K.

01. 02. 2024. u 22:12

STARE i dotrajale razvodne kutije u prestoničkim zgradama predstavljaju rizik da u višespratnicama izbije požar.

ЗАМЕНА СПРЕЧАВА ПОЖАРЕ: Више од 4.000 престоничких зграда још има дотрајале дрвене разводне кутије

Foto N. Živanović

U glavnom gradu oko 4.000 starih zgrada ima i drvene ormare u kojima su smeštena brojila i osigurači. Stambene zajednice neće snositi posledice ukoliko ih ne zamene, ali sređivnjem dotrajalih instalacija mogu da spreče veće probleme.

Javo preduzeće "Gradsko stambeno" u glavnom gradu brine o voše od 14.000 zgrada. Kako kažu u ovom preduzeću, oko 4.000 zgrada ima upravo stare kutije, nažalost one mogu biti i razlog požara u višespratnicama. Retko kad se proveravaju, a na njih se obrati pažnja tek kada se javi problem.

- Drvene razvodne kutije ugrađivane su svojevremeno u skladu sa tada važećim propisima - objašnjavaju u JP "Gradsko stambeno". - U to vreme, instalacije nisu bile toliko opterećene, nije bilo toliko modernih električnih uređaja i velikih potrošača. U ormarima su smešteni i osigurači koje nesavesni stanari nekada svojevoljno menjaju neadekvatnim i sve to povećava rizik od nezgode.

Zamena starih drvenih razvodnih ormara nije obavezna, osim u situacijama kada to narede svojim rešenjem nadležni organi, tačnije protovpožarna inspekcija. Oni koji žele da srede stare instalacije mogu da pošalju zahtev "Gradskom stambenom" koje oni proslede EDB, kako bi dobili dozvolu za zamenu razvodnih kutija.

- Pravi se predmet i predračun radova i ponuda se šalje stanarima. Stambene zajednice ove radove mogu da otplate kroz 60 mesečnih rata preko uplatnice JKP "Infostan tehnologije".

Nove kutije imaju elemenate koji mogu da spreče potencijalne nezgode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona