UZ APIKACIJU BESPLATAN PARKING: Na dve lokacije u gradu pametna stanica za ekološka vozila

T.N.

11. 02. 2023. u 06:45

BEOGRAD je među malobrojnim metropolama u svetu koji ima električni parking za trotinete, električne i obične bicikle.

УЗ АПИКАЦИЈУ БЕСПЛАТАН ПАРКИНГ: На две локације у граду паметна станица за еколошка возила

Privatna arhiva

 Ova usluga je besplatna i namenjena je svim građanima i posetiocima Beograda.

Pametan parking se trenutno nalazi na dve lokacije u prestonici, na Kalemegdanu i ispred tržnog centra "Ušće", a planirano je i postavljanje parking stanica i ispred turističkih atrakcija, spomenika kulture, pijaca, trgova, škola, fakulteta, sportskih arena.

- U ovom trenutku postoje dve parking stanice, a plan nam je da u narednih nekoliko meseci postavimo još 10 ovakvih parkinga, sa ukupnim brojem od 100 stanica u naredne tri godine - kaže za "Novosti" Marko Arambašić, inicijator projekta.

Na lak i bezbedan način omogućeno je parkiranje električnih trotinera i bicikla. Parking mesto na pametnoj stanici otključava se putem "bikeep" aplikacije ili korišćenjem beskontaktne kartice, a usluga je sasvim besplatna. Mapa u okviru aplikacije pomaže korisniku da pronađe najbliže slobodno mesto, a samim odabirom mesta na mapi otključava se brava na parkingu. Zaključavanje vozila je još jednostavnije, potrebno je samo vratiti bravu u početni položaj. Po istom principu uz korišćenje bus plus i platne kartice korisnik može parkirati vozilo. Takođe, pored samog parkinga, korisnici električnih bicikala i trotineta imaju mogućnost da napune svoje vozilo.

Pametna stanica nudi četiri nivoa bezbednosti kao što je video nadzor, sirena, čelična konstrukcija i slanje signala u slučaju da dođe do krađe.

- Jedan korak ka ovoj misiji je izgradnja mreže pametnih biciklističkih stanica širom grada koje mogu da koriste svi građani. Takođe, jedan od ciljeva je da damo svoj doprinos u smanjenju broja motornih vozila i ukažemo na važnost korišćenja alternativnih vozila - objašnjava Arambašić.

Ovakav vid parkiranja je jedinstven u svetu, a Beograđani skoro dve godine imaju priliku da koriste pametne stanice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća