URUŠENU ZGRADU U VIDOVDANSKOJ NA VRAČARU SADA POSEĆUJU SAMO ONI: Evo šta se dešava godinu i po dana posle incidenta

S.V.

10. 02. 2023. u 19:46

OPUSTOŠENE ruine nekadanje zgrade u Vidovdanskoj 2a na Vračaru, koja se zbog radova na susednom gradilištu urušila u julu 2021. godine, samo još lopovi posećuju. Iako je, prema planovima nadležnih, ovde već trebalo da bude izgrađena nova četvorospratnica a ljudi useljeni, to se još nije desilo.

УРУШЕНУ ЗГРАДУ У ВИДОВДАНСКОЈ НА ВРАЧАРУ САДА ПОСЕЋУЈУ САМО ОНИ: Ево шта се дешава годину и по дана после инцидента

Foto N. Skenderija

Izrada tehničke dokumentacije, koja je poverena Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, još nije završena, a raseljeni Vračarci koji su privremeno smešteni u stanovima u Gostivarskoj ulici na Voždovcu kažu da se osećaju zaboravljeno i nesigurno.

Prošlog aprila oštećeni stanari, sa nadležnima iz Grada, potpisali su ugovor o izgradnji novih domova. Tada im je rečeno da će višespratnica biti izgrađena za dve godine, a da projekat treba da bude gotov do kraja 2022. Međutim, rokovi su se pomerili, ceo proces je usporen, te je neizvesno da će se Vračarci vratiti na staru adresu tokom 2024.

Foto Arhiva

 

Kako su za naš list rekli iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, u toku je izrada tehničke dokumentacije, a posle toga sledi pribavljanje građevinske dozvole. Tek tada će se steći uslovi za izgradnju objekata.

- Pokretanje javne nabavke za izvođenje radova planirano je krajem ove godine - objašnjavaju u Direkciji. - Broj i struktura stanova, kao i rokovi za izgradnju biće poznati kada projekat bude završen, a ugovor za izvođenje radova zaključen.

Obrušavanje kuće na Vračaru iz 1939. godine, sredinom jula prošle godine, nastalo je kao posledica pobijanja šipova na susednoj parceli. Stanari su nekoliko puta upozoravali investitora da obezbedi gradilište potpornim zidom, ali on se oglušio o to. Zgrada je počela da se trese od ranog jutra, zatim su popucali zidovi, a deo zgrade se, posle ljuljanja, urušio oko podneva. Stanari Vidovdanske ulice nakon što im se zgrada u kojoj su živeli urušila, dobili su privremeni smeštaj u hotelu "Slavija". Posle toga, uselili su se u stanove u svojini Grada u Gostivarskoj ulici na Voždovcu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)