ZAVRŠEN DEROKOV SPOMENIK: Monument akademiku biće postavljen u martu na Topličinom vencu

Šćepan MAROVIĆ

06. 02. 2022. u 07:30

U ATELjEU vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu ove nedelje završeno je izlivanje spomenika akademiku Aleksandru Deroku, a planirano je da monument od početka marta krasi pešačku zonu na rekonstruisanom Topličinom vencu.

ЗАВРШЕН ДЕРОКОВ СПОМЕНИК: Монумент академику биће постављен у марту на Топличином венцу

Delo vajara Zorana Kuzmanovića, Foto Fejsbuk

Odluka o podizanju obeležja koji će od zaborava čuvati jednog od najuticajnijih profesora Arhitektonskog fakulteta doneta je na sednici Supštine grada krajem maja 2020. godine.

Inicijativu za podizanje monumenta zajedno su podneli zamenik gradonačelnika Goran Vesić i glavni gradski urbanista Marko Stojčić. Kako je ranije precizirano, obeležje će se nalaziti na svega desetak metara od kuće u kojoj je čuveni akademik živeo, na platou na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice.

- Spomenik je izliven u bronzi, visina mu je dva metra, a težina oko 200 kilograma - istakao je za "Novosti" Kuzmanović.

- Radovi na monumentu trajali su oko šest meseci, a korišćen je lik Aleksandra Deroka iz zrelijeg doba. Figura je urađena u poziciji u kojoj prikazuje Deroka kako nešto crta, a u ruci drži blok. Kroz položaj njegovog tela pokušao sam da opišem ranije periode. Čak je i garderoba urađena tako da se pomera u smeru duvanja vetra, pošto je slavni akademik bio pilot u Prvom svetskom ratu. Ovo je prvi projekat koji radim za Grad i ponosan sam što će se moje delo ubrzo naći na Topličinom vencu.

Foto Fejsbuk

Aleksandar Deroko, koji je rođen 1894. godine u Beogradu, bio je srpski arhitekta, umetnik, pisac i akademik. Autor je mnogobrojnih knjiga iz domena arhitekture i drugih oblasti koje je najčešće sam ilustrovao. Bio je višegodišnji profesor Beogradskog univerziteta, a zajedno sa arhitektom Bogdanom Nestorovićem je 1926. godine napravio projekat Hrama Svetog Save, sa kojim je pobedio na konkursu. Početkom tridesetih godina bio je profesor na Arhitektonskom i Filozofskom fakultetu, na kojima je predavao do penzionisanja 1974. godine.

MOLER I MATIJA BAN

SPOMENIK Petru Nikolajeviću Moleru takođe će se krajem meseca naći na Vračaru, u ulici koja nosi njegovo ime. Monument je kompletno završen, a delo je vajara Ranka Đankovića. U istoj livnici trenutno se lije i spomenik Matiji Banu, koji će u martu biti postavljen na Banovom brdu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati