Čvarcima i druženjem protiv globalizacije
10. 12. 2017. u 22:28
Turistička organizacija Vojvodine promovisala novi i zanimljiv proizvod - "Zima na salašima"; Uz tamburice se pune kobasice, peče rakija, kuva paprikaš, uživa oko šporeta na drva
Foto Turistička organizacija Vojvodine
KARUCE sa praporcima prelaze preko tepiha vlažnog, crvenog i žutog lišća do salaša, gde nasmejani domaćini čekaju sa večerom koja se puši na šporetu na drva - ovo je novi proizvod "Zima na salašima" Turističke organizacije Vojvodina (TOV).
Snežnu idilu koju će strani turisti posmatrati sa prozora toplih salaša, TOV će ponuditi u januaru Slovencima, Nemcima, ali i mnogim drugim gostima koji umeju da uživaju, a već su se "zasitili" gradskog turizma.
- Salaši su simbol borbe protiv globalizacije, jer neguju proizvodnju domaće hrane i druženje, jer se salašari raduju gostima od jutra do sutra - kaže Nataša Pavlović, direktorka TOV-a. - Danas je egzotično doživeti disnator, odnosno proces obrade svinje, topiti čvarke, puniti kobasice i peći ih na talandari. Salaši su hit i među gostima koji krstare brodovima. Kineski turisti, recimo, uživaju da peku papriku, skuvaju ajvar i ponesu teglu kući. Drugi vole da peku rakiju, treći da prave čvarke.
Na salašima se uživa sezonski, pa se zimi krckaju orasi i jedu rezanci s makom. U proleće se voze karucama i polivaju vodom i parfemom za Uskrs. U leto se pravi piknik, beru višnje i kuva pekmez. U jesen se bere grožđe, peče rakija i kuva vino.
- Ljudi se vraćaju prirodi, pa salaši oživljavaju - ističe Pavlovićeva. - Ove osamljene kuće, daleko od gradske gužve, čuvaju duh starog načina života, a nalaze se na samo sat vožnje od Beograda. Uz toplu dobrodošlicu domaćina, gosti mogu da probaju lokalne specijalitete, poput svečarskih, nedeljnih, bačkih i drugih tradicionalnih ručkova, nasuvo s krompirom i makom, krompiraču, paprikaše, pečenja, da uživaju u gombocama sa šljivama, tašcima i štrudlama.
.jpg)
Širom Vojvodine turiste primaju 64 salaša. Najviše, čak 11, nalazi se u okolini Novog Sada. Kod Subotice ih je devet, u Sremu osam, a u Banatu sedam. Svi oni ušuškani su među dudovima na njivi, a čini ih kuća na lakat sa pratećim objektima (ambari, štale, radne prostorije...) i čuvaju ih drvoredi jasena, bagrema, oraha ili voća. Zeleni i mirisni u proleće, prelepi u leto, idilični u jesen i prekrasni kada su pokriveni snegom, na salaše sada idu da se okrepe ljudi zasićeni buke i gužve i gladni prave hrane.
.jpg)
- Turistički salaši su rasuti po Vojvodini, a najpoznatiji su "Majkin" i "Jelen" na Paliću, "Đorđević" i "Rokin" u Hajdukovu, "Salaš 137", "Brkin", "Volić" i "Mitin" u Čeneju, "Cvejin" u Begeču, "Dida Hornjakov" i "Naš" u Gradini kod Sombora, "Perkov" u "Neradinu", "Stojšić" u Beški i "Stremen" u Jakovu - kaže Pavlovićeva. - Na salašima je najzabavnije zimi, a do kraja godine održaće se više od 80 događaja! Mnogi su posvećeni hrani, piću, a za novogodišnje praznike biće aktivnosti. Ko voli mlada vina može otići do Titela, Čuruga, Palića, Novog Sada (od 23. novembra do 30. decembra), Subotice (od 5. decembra do 13. januara) ili Sombora (3. decembra).
Nostalgičari mogu da posete manifestaciju "Sto fela rakije Jugoslavije" u Bačkom Monoštoru (26. novembra). Da je "Vojvodina simfonija prirode i kulture" pokazuju i mnogobrojni drugi događaji posvećeni modi, džezu i prazničnim đakonijama od Sremske Mitrovice i Vršca do Subotice.
* 64 salaša ima u Vojvodini
* 11 salaša je u okolini Novog Sada
* 9 salaša kod Subotice
SASA
10.12.2017. 22:39
Treba uneti raznog sadrzaja, nece Svabice biti zadovoljne samo sa cvarcima.
@SASA - Pa moze Crevca na zaru!!!! To ce mozda da ih zadovolji!
Bravo. Za svaku pohvalu. Zavidan sam.
Divna nasa Vojvodina ,ljudi jos ne umeju da uzivaju u ovoj salasarskoj lepoti i treba sto vise omoguciti da se ona dozivi, promovisati na sve nacine, jer to je jedan specifican nacin zivota i dozivljaja kojeg na ovom prostoru ima samo Vojvodina.
Država nam je od vremena radnika i seljaka u SFRJ dogurala do države seljaka i salašara. A narod još kliče "bravo". Strašno!
Komentari (6)