DECA iz socijalno ugroženih porodica u Valjevu, njih 35, ove godine mogu da ostanu bez preko potrebnog besplatnog obroka jer gradska vlast nisu obezbedila dovoljno novca za te namene. Zbog toga "Anđeli čuvari" iz Valjeva ovdašnjoj Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica" za hranu duguje oko 650.000 dinara, pa u ovom udruženju ističu da će tim mališanima morati da uskrate celodnevni boravak u obdaništu "Pinokio".

PROČITAJTE JOŠ - Deca bez hrane

"Anđeli čuvari" obezeđuju smeštaj za četrdesetak dece iz osetljivih grupa, nekompletnih i socijalno ugroženih porodica. Njihovi roditelji ne plaćaju boravak, a tokom protekle decenije u "Pinokiju" je bilo više od 600 mališana.

- Konkursom za finansiranje programa od javnog interesa, koja realizuju udruženja u oblasti zaštite lica sa invaliditetom, grad Valjevo je opredelio 1.050.000 dinara - objašnjava predsednica Udruženja "Anđeli čuvari" Vesna Lazić. - Uz finansijsku pomoć grada godinama uspešno realizujemo ovaj projekat, pa smo i ovoga puta konkurisali. Međutim, od dodeljenih 600.000, do sada smo iz gradske kase dobili samo 470.000 dinara i sve je, na žalost, dovedeno u pitanje. Umesto oko milion, koliko je potrebno, grad Valjevo je za ovaj projekat odobrio 400.000 dinara manje. Ni tu sumu, međutim, nije isplatio.

Vesna Lazić ističe da su "Anđeli čuvari" pokušali da finansiraju obroke za ove mališane, a da se kasnije priključio i grad. Zbog promene zakona, 2010. godine, prešlo se na takozvano projektno finansiranje. Za ove potrebe, popularno nazvanu "šerpicu hrane za mališane", iz gradske kase godišnje je izdvajano oko milion dinara.

- Predškolska ustanova mnogo nam je pomogla, nijednog trenutka niko nije želeo da deca ostanu na ulici - kaže predsednica udruženja. - Kako sada stvari stoje najbliži smo, na žalost, odluci da se od njih oprostimo.

ARGUMENTI GRADA

- NETAČNE su tvrdnje predsednice Udruženja "Anđeli čuvari" Vesne Lazić da je grad uskratio novac za ishranu dece iz siromašnih porodica - stoji na zvaničnom sajtu Valjeva. - Istina je da je njeno udruženje propustilo prvi konkurs početkom februara prošle godine. Na drugom konkursu Vesna Lazić uputila je zahtev da se odobri 35 besplatnih obroka za decu, a proverom je utvrđeno da je njih petoro iz porodica niskog socio-ekonomskog statusa. Gradska komisija odobrila je sredstva od jula, do kraja prošle godine, jer se po zakonu program može finansirati od momenta prijave na konkurs. Posle brižljive analize, odobreno je 600.000 dinara, ali "Anđeli čuvari" nisu taj iznos mogli da opravdaju. Računima za obroke mogli su da pravdaju 480.000 dinara, koliko su i trebovali iz budžeta grada.