I BODLJE VOLI ZBOG CVETOVA: Novica Janjić (74) iz Ćuprije ima najveći staklenik sa kaktusima u Srbiji

Z. GLIGORIJEVIĆ

14. 05. 2021. u 08:25

KOLEKCIJA od oko 5.000 kaktusa i sukulenata, među kojima je oko hiljadu vrsta, u najvećem stakleniku u Srbiji od 200 kvadrata, i rasadnik "Norka" sa više od 300 vrsta četinara, lišćara i cveća, na Vezirovom brdu nadomak Ćuprije - ponos su Novice Janjića (74).

И БОДЉЕ ВОЛИ ЗБОГ ЦВЕТОВА: Новица Јањић (74) из Ћуприје има највећи стакленик са кактусима у Србији

Foto Z. Gligorijević

Ovaj zaljubljenik u biljke s bodljama i, kako ocenjuje, najlepšim cvetovima - posle orhideja - ima ne samo najstarije kaktuse u Srbiji, već je po broju vrsta među nekoliko najjačih uzgajivača. Pored retke vrste trihocerijus, visoke 4,5 metra, ponosan je i na ehinokaktuse grusone, stare 43 godine, koji su prvi put cvetali posle više od tri decenije...

- Kod mene je organizovano čak 14 susreta kaktusara, sa po 120 ljudi - kaže Janjić koji je kaktuse zavoleo jer su mu delovali vanplanetarno i još ga opčinjavaju. Neki su stari 30 godina, a jedva da su narasli 34 milimetra, dok se drugi za 12 meseci uvećaju i za pola metra. Čuvaju se čitave godine, za samo 15 dana cvetanja...

- Odrekao sam se civilizacijskog života i poslednji put sam na odmoru bio 1994. Živim u rasadniku, a pejzažnu arhitekturu sam završio sa 30 godina. Istim putem je pošao i moj sin Dragoslav, koji mi pomaže sa Aleksandrom Jevtićem - zaključuje Janjić.

Foto Z. Gligorijević

MLADENCI

ODNEDAVNO su mladenci počeli da kupuju kaktuse i da ih poklanjaju gostima na venčanju, a neki dolaze na njegovo imanje od dva hektara da bi se fotografisali kod jezerceta sa lokvanjima, jer imaju čarobne cvetove. Komšije iz Pomoravlja mahom uzimaju sadnice četinara, lišćara i cveća.

- Imam čak 17 vrsta božura, a dosad sam u tuđim dvorištima ručno zasejao 700 hektara travnjaka i zasadio nebrojeno stabala - ponosan je Janjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)