POTREBNA POMOĆ POVREĐENIM DIVLJIM ŽIVOTINJAMA: Jedino prihvatilište u zoo-vrtu na Paliću često prebukirano, regionalni centar uskoro u Vršcu

J. J. BALjAK

17. 04. 2021. u 11:40

JEDINO zvanično prihvatilište divljih životinja u Vojvodini nalazi se u Zoološkom vrtu na Paliću, koje je često prebukirano.

ПОТРЕБНА ПОМОЋ ПОВРЕЂЕНИМ ДИВЉИМ ЖИВОТИЊАМА: Једино прихватилиште у зоо-врту на Палићу често пребукирано, регионални центар ускоро у Вршцу

Foto: Milivoje Vučanović

Zato su Ministarstvo za zaštitu životne sredine i oba zavoda za zaštitu prirode pokrenuli inicijativu da se slični centri formiraju i u Banatu i Sremu, kako bi se svim povređenim i bolesnim jedinkama pružila brza i adekvatna pomoć.

Najpre će, za oko mesec dana, u Vršcu biti otvoren regionalni centar za prihvat ptica grabljivica i divljih životinja, a u planu je da potom to bude urađeno i u Erdeviku. Vršački centar će funkcionisati u okviru JKP "Drugi oktobar". U ambijentu njihove službe "Zelenilo", kod Gradskog parka, biće izgrađene dve volijere, od kojih će jedna biti dovoljno velika da oporavljene ptice mogu da se razmašu krilima i steknu neophodnu kondiciju pre povratka u prirodu.

- Ideja je da to, za početak, bude samo prihvatni centar, u kom bismo rehabilitovali ptice sa manjim povredama, dok bismo ozbiljnije slučajeve i dalje slali na Palić. Očekujemo da će već za mesec dana tu biti zbrinuti prvi pacijenti - kaže vršački rendžer i ornitolog Milivoje Vučanović, zahvaljujući čijoj je stručnosti i predanosti u radu baš Vršac odabran da bude glavni centar za region Banata.

Godišnje se u tom gradu i okolnim opštinama pronađe oko 200 jedinki različitih vrsta ptica, sa povredama koje su uglavnom uzrokovane sudarom sa vozilom, trovanjem na njivama, ranjavanjem od strane nesavesnih lovaca ili padom mladunaca iz gnezda.

Foto: Milivoje Vučanović

- Najviše tih ptica, koje nisu poslate na Palić, rehabilitovano je u vršačkom udruženju "Lesovik", neke sam, prema savetima veterinara, sam lečio u svojim volijerama, a pojedine su se oporavljale i kod nekoliko volontera PD "Gea", koji su imali uslove za to. Otvaranje zvaničnog prihvatilišta će u velikoj meri olakšati taj posao, jer će ptice tu imati adekvatnu negu, hranu i prostor - dodaje Vučanović.

Foto: Milivoje Vučanović

Milivoje Vučanović

NAJVIŠE MLADUNACA

MEĐU povređenim pticama najviše je mladunaca koji ispadnu iz gnezda, mahom u Gradskom parku, a bilo je tu i vrabaca, golubova, vetruški, sova, roda, labudova, pa i impozantnih orlova belorepana. Početkom godine Vučanović je u svom domu mesec dana lečio i najveću evropsku sovu - buljinu, retku i strogo zaštićenu vrstu. Mlada ženka se uspešno oporavila od trovanja i vraćena u prirodu, na Vršačkim planinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PULS KARDIOLOŠKI CENTAR OD SADA I NA DEDINJU: Na novoj lokaciji brinemo o vašem srcu, ali i o zdravlju cele porodice