NAJVEĆI U EVROPI, A ŽIVE U BEOGRADU: Fondacija za zaštitu ptica markira mladunce orla belorepana sa Velikog ratnog ostrva

J. Gočanin

21. 03. 2021. u 20:32

GNEZDO orla belorepana, najvećeg primerka ove vrste u Evropi, Beograd, kao jedan od retkih velikih gradova, ima nedaleko od srca grada.

НАЈВЕЋИ У ЕВРОПИ, А ЖИВЕ У БЕОГРАДУ: Фондација за заштиту птица маркира младунце орла белорепана са Великог ратног острва

Foto Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

Par ove vrste ptice grabljivice nastanio je Veliko ratno ostrvo još pre desetak godina, a kako su, za "Novosti", objasnili u fondaciji za zaštitu ptica grabljivica, gnezdo je aktivno i ove godine, odnosno u toku je inkubacija. Budući da par belorepana obično podiže dva mladunca, planiraju na oba da postave odašiljače, kako bi putem programa satelitske telemetrije mogli da prate način života i lokaciju. U ovaj projekat, koji se sprovodi prvi put u Srbiji, biće uključeni i građani.

Kako su nam objasnili, ukoliko sve bude kako treba, uskoro će se izleći i orlići.

- Mi gnezdu ne prilazimo, jer je od izuzetnog značaja da ih ne uznemiravamo u najosetljivijem periodu - govori master analitičar zaštite životne sredine Zoran Karić.

Foto Fondacija za zaštitu ptica grabljivica

- Odašiljače postavljamo na mladunce tek kada oni dovoljno porastu kako bismo mogli da odredimo dužine specijalnih "teflonskih" traka, koje se koriste za njegovo neosetno nošenje, ali pre nego što počnu da napuštaju gnezdo. Pravi vremenski "prozor" za to je sredina maja. Sve to isključivo rade stručna lica, koja istovremeno mere težinu ptice, uzimaju uzorke i obeležavaju mladunce jedinstvenim prstenovima Centra za markiranje životinja.

Podaci koji se dobijaju putem satelitske telemetrije su brojni. Ne samo pozicija gde se jedinka nalazi, već i brzina kretanja, azimut, nadmorska visina, temperatura, a na osnovu toga mogu se planirati aktivne mere zaštite vrste, ili pak priskočiti u pomoć.

SATELITSKO PRAĆENjE

POSTOJE odašiljači od jedva jednog grama do onih od 50, koji se koriste za ptice, a za krupnije vrste poput medveda i vukova i teže. Napajanje odašiljača je uz pomoć baterija, ali i solarno, što zavisi od načina života vrste. Nije svejedno, objašnjavaju u fondaciji, da li se prati sova, koja je aktivna samo noću ili orao koji leti preko dana. Postoje oni koji koriste GPS sistem pozicioniranja, ali ima i onih kod kojih se pozicija određuje doplerovim efektom.

Sekretarijat za zaštitu životne sredne obezbedio je jedan odašiljač, dok je za kupovinu drugog ova fondacija pokrenula akciju prikupljanja sredstava.

- Sa svim troškovima transporta i uvoza, odašiljač košta 160.000 dinara - kažu u fondaciji.

- Građani koji žele da nas podrže, o svemu se mogu informisati na sajtu www.vulture.org.rs. Tako će biti obaveštavani o svim događajima u vezi sa primenom satelitske telemetrije na belorepanima, ali i preko društvenih mreža i medija.

Otvorićemo stranicu na međunarodnom sajtu www.movebank.org, gde ćemo svetu predstaviti naše "sugrađane" belorepane. Sve će postati vidljivo verovatno krajem maja.

Pre četiri godine, u saradnji sa JKP "Zelenilo - Beograd" bio je ostvaren video-nadzor gnezda koji je veoma važan i atraktivan, ali pošto je još važnije pratiti sudbinu mladunaca kada napuste gnezdo, u tome je, kaže sagovornik, satelitska telemetrija nezamenljiva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)