STAPARSKA RUŽA ZA CEO SVET: Kolonija tkalja iz Sombora, Novog Pazara i Pirota, okupila brojne posetioce i predstavnike diplomatskog kora

J. LEMAJIĆ-J. BEKIĆ

11. 09. 2020. u 09:25

ZA nekoliko staparskih ćilima nekada se moglo kupiti jutro plodne bačke zemlje.

СТАПАРСКА РУЖА ЗА ЦЕО СВЕТ: Колонија ткаља из Сомбора, Новог Пазара и Пирота, окупила бројне посетиоце и представнике дипломатског кора

Foto: J. Lemajić

Danas ne koštaju toliko, ali je njihova umetnička, kultruna i duhovna vrednost neprocenjiva, ne samo za meštane Stapara nadomak Sombora, već za celu našu zemlju. Prepoznatljivi su po vencima cveća i ruža, koje su vešte staparske tkalje podigle na nivo narodne umetnosti.

Toga su i te kako svesne vredne žene, koje godinama učestvuju u staparskoj Tkačkoj koloniji i svojim veštinama i radom čuvaju od zaborava ovu vrednu kulturnu baštinu i daju sve od sebe da ćilimi iz Srbije obiđu svet.

- Ne smemo da dozvolimo da "staparska ruža" nestane - jasna je Slavica Vasović iz Sombora. - Nekada su vredeli kao suvo zlato, a sada ih često prodaju u bescenje, bez obzira na to koliko je rada i truda potrebno da se uradi. Mlade treba što više da upoznamo sa ovim blagom, da znaju da ga očuvaju i cene. Zato volim da poklonim futrolu za mobilni ili obeleživač za knjige sa tradicionalnim motivima i da tako na neki način i mlade generacije upoznam sa ovom lepotom.ž

Foto: J. Lemajić

Da mladi, ipak, cene vrednost ćilima iz Stapara, pokazuje Tane Laketić iz Pančeva, apsolvent Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, koja za razbojem polako stvara pravo umetničko delo.

- Sve potiče od kućnog vaspitanja - kaže najmlađa učesnica kolonije. - Kada se neke vrednosti uvreže u najranijem dobu, posle se samo nadgrađuju.

Od malih nogu za razbojem je devetogodišnja Tamara. Sa mnogo pažnje i veštine, prstićima vrti niti i stvara svoju prostirku.

- Za ružu je još rano, znam samo osnovno tkanje i nije teško. Kada se naviknete, prsti sami idu - priča Tamara.

Da bi istkala sedalicu 38 sa 38 centimetara, vrsna i vešta tkalja za razbojem mora da provede dva puna dana.

Foto: J. Lemajić

- Staparski ćilimi su malo ređeg tkanja od pirotskih i lakše se rade, ali je i za njih veoma važno da jednako dobro budu urađeni i lice i naličje - kaže Raza Nikšić iz Novog Pazara. - Vezilja sam, ali sam ovde naučila tkanje. Prvi potezi su išli malo teže, ali kada se uhoda nije teško. Zanimljivo je i inspirativno.

Zahvaljujući Etno-mreži, u saradnji sa NALED-om i gradovima Sombor, Pirot i Novi Pazar, uz podršku ambasada Kanade i SAD, tradicija je stavljena u službu lokalnog razvoja i osnaživanja žena. Tako su staparski, pirotski i pešterski ćilimi deo poklona koje zvaničnici naše zemlje daruju saradnicima prilikom diplomatskih susreta.

- Podrška starim zanatima poput ćilimarstva prilika je da pokažemo svetu šta sve naše žene mogu da naprave sa svojih deset prstiju, čuvajući kulturno nasleđe koje nas podsećan na to šta smo kao država bili, šta jesmo i šta možemo da budemo u budućnosti - poručila je juče prilikom posete koloniji potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović. - Pokrenuli smo akciju da se opet o našem nasleđuju zna u svetu. Plan nam je i da uvedemo institut "čuvari tradicije" zbog svega što naše žene izrađuju. Bilo koji zvaničnik da dođe u Srbiju, sa sobom nosi te rukotvorine, jer želimo da pokažemo svetu šta Srbija ima. Tako je predsednik Aleksandar Vučić ruskom predsedniku Putinu poklonio pirotski, a kineskom Si Đinpingu staparski ćilim.

USAID ULOŽIO 100.000 DOLARA

KOLONIJU u Staparu juče su posetili Entoni Godfri, ambasador SAD u Srbiji, čija je supruga učestvovala u radionicama, i Kati Čaba, ambasadorka Kanade.

- Tokom proteklih 15 godina USAID je investirao više od 100.000 dolara u aktivnosti Etno-mreže, čime je ova organizacija postala prepoznatljiva, ali je i pomogla ženama da sebi kreiraju bolju budućnost - rekao je Godfri.

Ambasadorka Čaba izjavila je da je u svojoj diplomatskoj karijeri imala priliku da se upozna sa kulturnom baštinom brojnih zemalja, te da joj je drago što su kroz kanadski fond mogli da pomognu rad Etno-mreže i podrže unapređenje rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati