UPRKOS APELIMA SZO I LEKARA: Mladi u Srbiji prate ovaj američki trend - opasno je

A. Z. KLISURIĆ

23. 08. 2020. u 15:30

MIRIS različitih voćnih aroma i dalje se širi u blizini nargila barova, iako je posećenost opala tokom pandemije virusa korona.

УПРКОС АПЕЛИМА СЗО И ЛЕКАРА: Млади у Србији прате овај амерички тренд - опасно је

Foto Depositphotos

Lokali u kojima se sugrađani mogu "počastiti" ovim istočnjačkim užitkom, i dalje imaju goste, ali u manjem broju. I pored upozorenja lekara na štetnost pušenja nargile, ova vrsta zabave najpopularnija je među mlađom populacijom.

Reporteri "Novosti" obišli su nekoliko prestoničkih nargila barova, koji su poslednjih godina izuzetno popularni među mladima. Pre pandemije, ove vrste barova vrvele su od konzumenata nargile, sada je situacija malo drugačija, objekti koji nemaju bašte skoro da su potpuno prazni.

- Od kada je krenula pandemija, retki su gosti. U jednom trenutku skoro da nam niko nije ni dolazio. Sada se polako vraćaju ljudi, ali to je daleko od onoga koliko ih je bilo pre ove situacije sa koronom - kaže nam Marija M., koja radi u jednom od prestoničkih nargila barova, na Vračaru. - Pošto nemamo baštu, pa zatvaramo u 21 čas, promenio se termin dolaska gostiju. Nekada su najviše svraćali u večernjim satima, sada dolaze u rano popodne.

IZAZIVA ZAVISNOST

PUŠAČI koji koriste nargilu sa duvanskim punjenjem u riziku su da postanu zavisni. Jedna studija u Americi pokazala je da se 28,4 odsto pušača javilo za odvikavanje od nargila, a više od polovine njih nisu uspeli u nameri da prestanu sa konzumiranjem.

MARIJINE kolege saglasne su da je posetilaca mnogo manje, ali da u ovakve vrste barova u najvećem broju slučajeva svraćaju stalni gosti.

- Posao jeste dosta opao, ali u ovoj situaciji najviše nam dolaze ljudi koji su redovni gosti, verovatno iz razloga što imaju poverenja i znaju kako radimo. Bolje prolaze nargila barovi koji imaju baštu jer je ljudima prijatnije da budu na otvorenom - ispričao nam je Nemanja D.

Foto V. Danilov

Posetioci sa kojima smo razgovarali, rekli su nam da su se opustili i da više ne strahuju od korone.

- Strah je postojao na početku, pridržavali smo se mera, nismo toliko izlazili. Sada u ovaj nargila bar dolazim redovno jer moja prijateljica radi ovde. Nekada je dolazilo celo društvo, danas je tu samo nas troje, ostatak prijatelja još uvek se pridržava preporuka. Nadamo se da će se sve ovo uskoro srediti i da će nam se životi vratiti na staro - kaže Milan Z.

ZABRANA U BiH

KRIZNI štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta u Bosni i Hercegovini, pre nekoliko dana doneo je odluku o zabrani upotrebe nargile, kao jednu od mera u sprečavanju širenja zaraze virusom korona. Kako je krizni štab objasnio, na ovaj korak su se odlučili zbog dokaza da se nargila ne koristi na higijenski ispravan način, a posledica toga je - mogućnost prenosa virusa korona.

STARIJIM sugrađanima koji svakodnevno prolaze pored nargila barova nije jasno kako se mladi ne plaše jer svi "duvaju" u istu cev.

- Kada krenem na pijacu ili kod lekara, u bilo koje doba dana oseća se miris različitih aroma, stvarno ne razumem ove mlade kako se ne plaše da se zaraze - primetio je jedan penzioner.

Iako mladi redovno posećuju nargila barove, Svetska zdravstvena organizacija apeluje na roditelje i ljubitelje nargile upozorava na štetnost ovog užitka. Jedna "seansa" štetnija je od sto popušenih cigareta, lekari upozoravaju da je duvan u nargilama prepun kancerogenog katrana koji izaziva rak. Kolektivno konzumiranje može pospešiti širenje zaraznih bolesti.

Prema tvrdnjama lekara, opasnost preti iz plastičnih lula, a bakterije se na ovom materijalu lakše razmnožavaju. Takođe, oni koji ne konzumiraju nargilu ali sede u zadimljenim prostorijama izloženi su štetnim materijama. Pretnja je gušći i jači dim, a varku predstavlja sladak miris, pa se stvara iluzija da štetnost ne postoji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća