ŠANSA ZA NAŠE KOMPANIJE: Ogromno tržište Afrike pruža brojne mogućnosti

Vanja Petković viši savetnik u Centru za Bliski istok i Afriku PK Srbije

29. 10. 2021. u 09:55

AFRIKA predstavlja ogromno tržište i srpske kompanije treba da iskoriste mogućnosti koje ono nudi, posebno kada se govori o sektoru prehrambene proizvodnje, poljoprivredne mehanizacije, IT i sektoru turizma.

ШАНСА ЗА НАШЕ КОМПАНИЈЕ: Огромно тржиште Африке пружа бројне могућности

Foto Privatna arhiva

Srpski poljoprivredni proizvodi, poljoprivredna mehanizacija potrebni su rastućoj industrijskoj proizvodnji Afrike i predstavljaju značajan potencijal za izvoz Srbije na ovo tržište. Afrička industrija hrane ima ogroman potencijal za rast, a prema nedavnim izveštajima USAID-a, do 2040. godine očekuje se da će vrednost namirnica kupljenih na prostoru istočne i južne Afrike porasti sedam puta. 

Proizvodnja hrane predstavlja i značajan činilac rasta lokalnih ekonomija koji se ogleda u saradnji dobavljača i malih farmera, kao i kroz unapređenje ruralnih ekonomija. Isto tako, mali, lokalni proizvođači ne raspolažu adekvatnim tehničkim kapacitetom i znanjem koji bi rezultovali proizvodnjom kvalitetnih i cenovno pristupačnih proizvoda. Rastuća srednja klasa sve više kupuje u supermarketima i voljna je da plati visoke cene za kvalitetne proizvode. Ovo predstavlja prostor za srpske proizvode da se nađu na policama afričkih prodavnica.

Zbog slabe primene agrotehničkih mera u sektoru poljoprivrede,  postoji prostor za saradnju stručnjaka, izvoz đubriva i poljoprivredne mehanizacije i prenos know-how u proizvodnji.

U poslednje vreme IT sektor u Africi je privlačio najveći obim stranih direktnih investicija i to zahvaljujući uvođenju optičkih vlakana u 2009. godini. Mnoge svetske kompanije su prisutne u Keniji, poput Cisco, Toyota, Visa, Sage, Scania, Nestle, Mitsubishi, LG, Intel, Huawei, General Electric, Bosch, i druge.

Kenija sa rastućom trgovinom i gradskim stanovništvom, i sve boljom internet infrastrukturom, postaje sve privlačnije tržište za e-commerce usluge.  S druge strane, s obzirom na to da bogati Kenijci idu čak u Indiju radi medicinskih tretmana i plaćaju po 10.000 dolara za tretmane koji kod nas koštaju 1.500 dolara, postoji značajan potencijal za razvoj medicinskog turizma, odnosno pružanje ovih usluga kenijskim državljanima.

Države koje ostvaruju značajniju razmenu sa afričkim kontinentom, imaju ekonomska predstavništva u tom regionu, koja obavljaju brojne korisne funkcije za kompanije koje žele da posluju sa partnerima iz Afrike: uspostavljanje važnih kontakata, upoznavanje lokalnih prilika, kompanija, regulativa…

Takođe, treba ispitati i mogućnost otvaranja zajedničkog predstavništva u Africi za region Balkana. Da bismo iskoristili ogroman potencijal koji ovo tržište nudi, treba da sledimo primer zemalja koje su ostvarile uspeh zahvaljujući fizičkom prisustvu na ovom tržištu. 

Duvan, voće, povrće...

U ZEMLjE Afrike Srbija je u protekloj godini najviše izvozila duvan i proizvode od duvana u vrednosti od 236 miliona dolara, industrijske mašine za 20 miliona dolara, bezalkoholna pića, voće i povrće, đubriva i stočnu hranu. Najviše se izvozilo u Alžir, Egipat i Ugandu. Glavni uvozni proizvodi su metalne rude vredne 57 miliona dolara, kafa... Južna Afrika, Maroko i Egipat su bile destinacije iz kojih smo najviše uvozili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!