POMOĆ ZA ČETIRI OPŠTINE U BIH - Vučić: Ulaganja u Drvar, Kostajnicu, Dubicu i Nevesinje

Tanjug

22. 04. 2021. u 11:26

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon sednice Saveza za saradnju Srbije i RS u Banjaluci, pomoć Srpskoj u razvoju infrastrukture.

ПОМОЋ ЗА ЧЕТИРИ ОПШТИНЕ У БИХ - Вучић: Улагања у Дрвар, Костајницу, Дубицу и Невесиње

Foto: S.M.

- Nikome nije lako tokom korone. Ja sam juče imao razgovor sa MMF-om, i mi im dođemo kao uspešan đak, uspevamo da držimo stopu javnog duga ispod 60 odsto, ali da beležimo najveći rast. To možemo jer imamo ubedljivo najviše direktne strane investicije. Po tom pitanju nije se lako boriti sa Srbijom - objasnio je Vučić da zbog toga Srbija može da pomaže.

Preneo je da je danas bilo reči o četiri opštine kojima će biti pružena značajna pomoć - da je bilo reći o Drvaru, na teritoriji Federacije, i tri opštine u RS - Kostajnici, Dubici i Nevesinju i da se radi o ulaganjima od više milione evra.

Poručio je građanima tih opština da će mnogo toga biti urađeno na izgradnji lokalne infrastrukture, od puteva, preko vodovoda i kanalizacije, do objekata kao što su vrtići i škole.

- To će biti primer šta možemo da uradimo za naš narod i za građane RS i BiH - podvukao je on.

Vučić je naveo da je razgovarano i o projektu aerodroma Trebinje, čija je vrednost procenjena na između 98 i 100 miliona evra, pri čemu će Srbija uložiti između 73 i 75 miliona evra.

Ukazao je da to nije kraj troškova, jer će prve tri godine aerodrom poslovati sa gubitkom pošto je neophodno više godina da se aerodrom razvija, te istakao da je reč o strateškom projektu važnom za razvoj tog regiona oko Trebinja, LJubinja, Berkovića, Nevesinja, ali i Mostar, Stolac, a kako je dodao moiže biti važan i za Crnu goru, u zavisnosti kako će funkcionisati aerodromi tamo.

Prema njegovim rečima aerodrom Trebinje ima veliki potencijal i zato će Srbja uložiti veliki novac da donese korist RS i Srbiji kao vlasniku tog aerodroma.

Vučić je, u svom obraćanju novinarima, ukazao i na činjenicu da su posle Drugog svetskog rata uvek Srbi u BiH i Srbiji ostajali bez međusobnih komunikacija, kao, dodaje, da je neko želeo da napravi neprobojni zid na Drini.

- Nemamo nijedan autoput, dobru prugu koja nas je spajala. Zato je moj predlog i tokom Berlinske konferencije i prilikom stvaranja regionalnog ekonomskog saveza, koji se naziva Mini Šengen da pravimo put Beograd-Sarajevo, koji bi povezao Srbiju i RS. Verujem da ćemo u narednom periodu neki odgovor dobiti s tim u vezi - objasnio je on.

Vučić je kazao da je postignuta saglasnost da se pruži značajna podrška građanima RS kroz pomoć u izgradnji autoputa do Bijeljine.

Srbija će platiti kompletnu izgradnju mosta kod Rače preko Save, i spremna je da plati za deonicu autoputa do Bijeljine dugu 17 kilometara od mosta, procenjenje vrendosti od 136 miliona evra.

Kaže da Srbija preuzima u tom projektu na sebe obezbeđivanje 100 miliona evra.


-To znači da RS neće morati da brine o zaduživanju. To će značiti bližu vezu. Ostaje da se izgradi i put Bijeljina-Vukosavlje-Doboj. Takođe ostaje i da se izgradi putna komunikacija između Bijeljine i Tuzle i Tuzle i Sarajeva - dodao je on.

Naglasio je da je veoma važna i saradnja u bobri protiv organizovanog kriminala i korupcije, u kojoj su, kaže, u prethodna dva, tri meseca, postignuti značajni rezulalti, ali koji mogu da budu i neuporedivo bolji.

Dodao je da je na sednici Saveta za saradnju jedna od tema bila i energetsko povezivanje.

- Retke su moje posete Banjaluci, posebno sam ponosan činjenicom da ću biti počasni građanin ovog divnog grada, što je obaveza više da za ovo kratko vreme dok sam predsednik Srbije, učinim sve sto mogu da Banjaluku zbližim sa Beogradom i da uradimo što je moguće više za Banjalučane i ovaj grad - rekao je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)