SEVER KIM KAO JUŽNI TIROL, RS DEO SRBIJE: Evo kako izgleda Balkan po "non-pejperu" Janeza Janše (MAPA)

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

16. 04. 2021. u 07:26

U NEZVANIČNOM dokumentu pod nazivom "Zapadni Balkan - put napred", koji je navodno slovenački premijer Janez Janša predao predsedniku Evropske komisije Šarlu Mišelu u februaru, kroje se granice na našim prostorima po principu - tzv. Kosovo se ujedinjuje sa Albanijom, uz poseban status za deo sa većinski srpskim stanovništom, po uzoru na Južni Tirol, Republika Srpska se zauzvrat pripaja Srbiji, a većina hrvatskih kantona u BiH postaje Hrvatska.

СЕВЕР КИМ КАО ЈУЖНИ ТИРОЛ, РС ДЕО СРБИЈE: Ево како изгледа Балкан по нон-пејперу Јанеза Јанше (МАПА)

Foto: AP

Sadržaj navodnog "non-pejpera" o raspadu Bosne i Hercegovine pojavio se juče u slovenačkim medijima, iako su prethodnih dana iz EU, ali i LJubljane ponavljali da on ne postoji. Portal "Necenzurisano" tvrdi da se u uvodu dokumenta spominju nerešena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata, uz komentar da su čak i nakon završetka ratova i Dejtonskog sporazuma, ključna pitanja ostala da lebde, te da osim Turske i "nekoliko političara naklonjenih BiH niko nije zadovoljan situacijom u ovoj zemlji".

Navodi se i ocena da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su političari sposobni da donose strateške odluke, a sva rešenja koja se pominju ubrzala bi pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da nije video nikakvu inicijativu, pa nije spreman da osuđuje ili hvali nešto što nije video.

- Iznenađen sam licemerjem beogradske čaršije koja govori o nečemu o čemu ne zna ništa. Zar stvarno verujete da vi znate ako ja ne znam. Skrećem pažnju na autošovinizam koji je izražen kod dela srpske elite koja misli da je potrebno kazniti svakoga ko smatra da Srbija mora nešto da dobije. A niko od njih nije skočio da kaže nijednu reč, a svakoga dana komadaju Srbiju i time se hvale. Pa, vama je moralna vertikala Evropski parlament koji je uputio zahtev za pet zemalja EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, da to učine. Kad neko drugi kaže, hajde da razgovaramo o odnosima na Balkanu kažu - e đubre jedno... Treba samo Srbija da se komada, to je bogougodno delo.

Foto: Portal "Necenzurisano"

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik je kazao da je ideja o mirnom razlazu odgovor na nemogućnost BiH da normalno funkcioniše što priznaju i oni koji je vole i oni koji je ne vole.

- Opciju mirnog razlaza treba staviti na sto kao relevantnu i legalnu. Ovde vidim ostrašćenost u pogledu povezivanja i samog Vučića i ljudi iz Srbije, ali i nas iz Srpske, kao da smo nešto strašno učinili zato što se zalažemo za mir. Moja koncepcija svega je mirni razlaz, a ne rat. A, favorizuju se oni koji su za rat i koji bi prihvatili BiH po konceptu unitarne Bosne, a to su druga dva člana Predsedništva BiH. Srbija će morati više da se pita na Balkanu, a pogledajte licemerje mnogih koji priznaju nezavisnost tzv. Kosova, dok odbijaju da podrže Republiku Srpsku.

BUDIMPEŠTA

U MEDIJIMA se spekulisalo da Slovenci nisu mogli izaći sa ovom idejom bez miga većih članica EU - najverovatnije Nemačke. Slovenački mediji su juče pominjali da Slovenci nisu pisali tekst nego su samo pomogli u njegovoj distribuciji, a navodno je mogao biti napisan u Budimpešti.

Druga dva člana Predsedništva BiH - DŽaferović i Komšić, istakli su da neće dozvoliti da se atakuje na teritoriju te države, njenu nezavisnost i integritet.

- Nikada se više ništa u BiH neće moći odlučiti bez nas koji smo pupčanom vrpcom vezani za našu domovinu BiH, koju volimo i cenimo i to treba da znaju svi koji BiH guraju u rat - rekao je DŽaferović. - Sada bi neki kartografi da odvajaju delove BiH u kojima su izvršeni genocid i masovni zločini. Oni bi da nagrađuju one koji su to uradili. To je anticivilizacijski i varvarski.

Komšić je rekao da ideja iz navodnog slovenačkog "non-pejpera" nije nepoznata, da je BiH nuđena i pre rata:

- Ovo što se danas rađa iz te ideje je u dubini duše motivinisano antiislamizmom i antisemitizmom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Jovan

16.04.2021. 07:47

Počela je intrvencionistička igra Bajdenovih jastrebova, sad se čeka odgovor na provokaciju. Ispipavanje terena i podrška koju ima Srbija i od kojih država. Reakcija Grčke, Rusije i Kine na ucene zbog Kim su uvertira za Balkan. Za Ukrajina im je bitna reakcija Turske i odmeravanje za pokretanje sukoba niskog intenziteta.Kriza je očigledno pokrenula i geopolitički procese i moguće sukobe za potrebe zapadnih ekonomija.

NS

16.04.2021. 08:13

Ali Republika Srpska treba i da ima svom tom donjom sirinom izlaz na more. To bi bilo realno. A Kosovo je Srbija, i tu nema cime da se trguje.

sMILE

16.04.2021. 08:31

Mapa vam ne valja, Hrvatskoj je pripojena muslimanska zapadna Bosna i srpske zapadnokrajiške opštine. Oboje je važno jer su veza zapadne Bosne i centralne. Hrvati se mogu nadati zapadnom Mostaru, Livnu, Duvnu i još par opštine, što je bolje nego da nestanu, ostalo ih je 200 000, kao i Srba u Hrvatskoj. Tiha "Oluja".

NIŠTA

16.04.2021. 08:38

Може да се оствари само да ЦЕЛА Словенија припадне Италији Јанша шиптарима.

Ja sam

16.04.2021. 08:40

Срби и Србија не смеју да се одрекну свете земље Косова и Метохије ни за 5 Крајина и 10 Република Српских. Ако то икад дозволимо себи, не заслужујемо да иједан Србин остане да ходи земљом.

Komandant 1001

17.04.2021. 14:44

Džaba vam crtanje karata država, kada je onaj suludi kralj Aleksandar poderao kartu predsednika USA Wilsona, sa državom Srbijom, sa onim krajevima gde su Srbi većina, a nikave Jugoslavije i sajedinjenje sa gubitničkim državama.