VELIKU ALBANIJU HOĆE I PUŠKOM: Skandalozne izjave iz Prištine, funkcioner Kurtijevog "Samoopredeljenja" šalje preteće poruke

V. M.

12. 04. 2021. u 09:00

JEDNOG dana će se Albanija definitivno ujediniti - puškom i barutom ili referendumskim kutijama.

ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ ХОЋЕ И ПУШКОМ: Скандалозне изјаве из Приштине, функционер Куртијевог Самоопредељења шаље претеће поруке

AP Photo/Visar Kryeziu

Ovu preteću poruku preko društvenih mreža poslao je funkcioner "Samoopredeljenja", partije prištinskog premijera Aljbina Kurtija, Fidan Ademi.

Ademi, koji je predstavnik lokalne vlasti u Kosovskoj Mitrovici, o ujedinjenju Kosova sa Albanijom, kako prenosi "Kosovo onlajn" govorio je i tokom boravka u Stančiću, selu blizu granice sa Makedonijom.

Novo zveckanje oružjem iz Kurtijevog tabora stiže u trenutku kada on pokušava da konsoliduje vlast, istovremeno gurajući klipove u točkove dijaloga sa Beogradom. U nestabilnoj političkoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini, sve češće se poteže sa najavama stvaranja "velike Albanije".

Odgovarajući na ovaj ispad, direktor Kancelarije sa Kosovo i Metohiju Petar Petković, upitao je Kurtija "da li ovakve pretnje puškama znače da vam je stvaranje 'velike Albanije' među glavnim prioritetima":

- Gde je u tom slučaju postavljate dijalog, na peto mesto ili niže? Nema mesta za oružje za pregovaračkim stolom! Budućnost je u miru - poručio je Petković.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenjuje da privremene vlasti u Prištini rade sve suprotno od preporuka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da bi dijalog sa Beogradom trebalo da bude prioritet.

- Umesto toga Priština odgovara najavljujući mere reciprociteta, ujedinjenje sa Albanijom i optužbama na račun igumana Dečana Save Janjića - napisao je Đurić na Tviteru.

Inače, izborom Kurtija za premijera dijalog Beorgada i Prištine još dublje je zalutao u ćorsokak. Najoptimističnija predviđanja govore o nastavku razgovora u maju, međutim, Kurti stalo ističe da to nije prioritet. U EU već rutinski ponavljaju da nastavak zavisi od "spremnosti obeju strana", ipak, priznajući da su poruke Kurtija u javnosti "donekle u suprotnosti sa svešću o važnosti nastavka dijaloga iskazanom tokom njegovih kontakata sa zvaničnicima EU".

Srbe na KiM uznemirila je nedavno i vest da Kosovske bezbednosne snage grade bazu na jednom od najviših brda u severnom regionu Kosova i Metohije sa kog se, kao na dlanu, vide sve četiri opštine na severu sa većinskim srpskim stanovništvom i desetine sela. Prema pisanju prištinskih medija, tamo će biti izgrađen veliki vojni kamp u kome će biti stacionirane i jedinice američke vojske i drugih zemalja koje su deo NATO, dodaje se u tekstu.

SRAMNE OPTUŽBE NA RAČUN IGUMANA VISOKIH DEČANA

SAD IM I SAVA JANjIĆ ZLOČINAC

NIZ pritisaka na Srbe na KiM nastavljen je suludim zahtevom Saveza za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine da se istraga zbog ratnih zločina pokrene - protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića.

Ova organizacija optužuje Janjića da "snosi skoro najveću odgovornost za zatočenje civila u manastiru Visoki Dečani" tokom rata na KiM. Janjiću zameraju i to što se žali da kosovski Albanci i institucije ugrožavaju manastir Dečani i ocenjuju da je "posle 21 godine od završetka rata, reći da je manastir Dečani ugrožen besmislica".

Inače, organizacija "Evropa nostra" uvrstila je manastir Visoki Dečani na listu jednog od najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)