PLAN BAJDENA I MERKELOVE U ČETIRI TAČKE: Šta možemo da očekujemo od zajedničke politike Vašingtona i Berlina

D. MILINKOVIĆ

29. 01. 2021. u 09:00

ПЛАН БАЈДЕНА  И МЕРКЕЛОВЕ У ЧЕТИРИ ТАЧКЕ: Шта можемо да очекујемо од заједничке политике Вашингтона и Берлина

Foto AP

JAČANJE pritisaka na Beograd da sa Prištinom parafira sporazum o međusobnom priznavanju, demontira Republiku Srpsku, oslabi veze sa Rusijom i Kinom i priključi se NATO - biće ključne tačke udruženog nastupa Vašingtona i Berlina prema Srbiji, čije obnavljanje su u telefonskom razgovoru najavili novi američki predsednik DŽozef Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ovako sagovornici "Novosti" tumače najvažnije zaključke koji je kabinet šefa nemačke vlade objavio posle razgovora Merkelove sa šefom Bele kuće, a u kojem se Zapadni Balkan, osim Rusije, Ukrajine, Kine, Irana i Avganistana pominje kao jedan od šest zajedničkih prioriteta u spoljnoj politici. Poseban akcenat stavljen je na revitalizaciju transatlantskog savezništva, uključujući NATO i EU, kao kamen temeljac kolektivne sigurnosti i zajedničkih demokratskih vrednosti.

Diplomata Zoran Milivojević kaže, za "Novosti", da je više nego jasno da će Bajdenova administracija redefinisati odnose sa EU, pre svega sa Berlinom, i vratiti ih na pozicije iz vremena Baraka Obame:

- Očigledno je da će Nemačka dobiti zeleno svetlo od SAD da u ime EU vodi glavnu reč kada je reč o ključnim temama u regionu. Pritisci na Srbiju će se nastaviti u dva pravca. Jedan je da se kosovsko pitanje reši na način za koji se zalažu zapadni centri moći, a to je priznavanje. Drugo je da se reši BiH, takođe na liniji zapadnih interesa, a to je federalizacija.

Si i Putin, Foto Tanjug / AP

Milivojević ukazuje i da su se neke okolnosti, ipak, promenile i da Srbija nije ono što je bila 1999. ni 2008.

- Naša pozicija je sada jača i naši argumenti oko KiM su dobili na težini, što pokazuje i to što je 18 država odustalo od priznavanja nezavisnosti Kosova. Državnost Kosova se nije potvrdila ni posle 12 godina i očigledno je da je to projekat koji ne može da zaživi. I globalni odnosi su se promenili, imamo multipolarni svet i problem KiM ne može da se reši bez Saveta bezbednosti UN i velikih sila. Srbija je stožerna država od koje zavise bezbednost i stabilnost na ovim prostorima i pritiscima i ucenama ništa se ne može rešiti. To je jasno i Vašingtonu i Briselu.

Sudbina vašingtonskog sporazuma

PRVE naznake kakva će biti sudbina Vašingtonskog sporazuma posle promena u Beloj kući već je dao novi državni sekretar SAD Entoni Blinken, koji je u svedočenju pred Senatom poručio da Americi taj sporazum ne smeta.

- SAD sigurno neće odustati od ekonomske dimenzije sporazuma, jer tako jačaju svoj uticaj na ovim prostorima.

Neće menjati ni deo koji se tiče bilateralne saradnje SAD i Srbije. Ono gde očekujem neku vrstu revizije i pojašnjenje, to je zbog toga što se u sporazumu nigde ne tretira statusno pitanje Kosova. Očekujem jasniji stav Vašingtona i njegovo insistiranje na međusobnom priznavanju Beograda i Prištine - kaže Milivojević.

I Nemanja Starović, iz Centra za društvenu stabilnost, ne isključuje mogućnost da SAD, kada je reč o regionu, vodeću ulogu prepusti Berlinu:

Foto AP

- Imajući u vidu krute stavove nemačke diplomatije, koji ne ostavljaju kompromis oko ključnog političkog pitanja statusa KiM, perspektive za suštinski napredak u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine bi time bile sužene. Zvanični Beograd ne bi trebalo da menja postojeći pristup, u kojem nastupa kao pouzdani partner i kredibilna pregovaračka strana, spremna na dijalog u svakom formatu i bolne kompromise na putu ka konačnom rešenju, ali ne i na ishod u kojem jedna strana mora da izgubi sve, da bi druga strana to isto dobila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Denis

29.01.2021. 09:35

Замолите Русе да пошаљу један батаљон у Грачаницу и Кинезе да пошаљу један батаљон у Призрен. Да видимо онда "Велику Аљбањију".

prellee

29.01.2021. 09:37

EU je na čelu sa Njemačkom sahranila EX-YU, vrijeme je da sami sebe pokopaju.Mnogo se od Njemačke očekivalo poslije ujedinjenja,međutim Njemačka je pokazala svoje pravo lice da pravi probleme na Balkanu, naročito prema Srbima. EX-YU je bila multinacionala, perspektivna zajednica koju je Njemačka rješila da rasturi i prikloni se nacionalistima u toj zajednici. Tu "nesrećnu" zajednicu prikaže ZATVOROM ZA SVE NARODE, u kojoj su Srbi ubijali ostale, a to neko mora da plati, izgleda da to plaća EU sa Njemačkom. Padom Berlinskog zida i grabeži koja je nastala nakon propasti SSSR i uništenja EX-YU, te žestokom pohodu na Istok i pljačkanju svega što vrijedi od strane Zapada, MRŽNJA JE DOBILA SAMO KRILA. EU, a naročito Njemačka je to potencirala i ZAPALILA, jer daje podršku nekim novonastalim državama kojima NAZI nije nova ideologija. Mnogo se od Njemačke očekivalo poslije ujedinjenja., poslije pada Berlinskog zida. EX-YU je bila multinacionala,perspektivna zajednica koju je Njemačka riješila da rasturi i prikloni se nacionalistima u toj zajednici. Ultimatum ne prolazi kod Srba! Ne znaju oni kako ta STRAŠNA riječ Srbe čini dostojanstvenim i spremnim da se suprostave silništvu koje počesto dolazi sa Zapada. Sloboda je nešto što su Srbi gorko osjetili.Nema poniženja, nema zavrtanja ruku ili stezanja vrata, NE MOGU DA DIŠEM..George Floyd, Mineaopolis US.

iz glave

29.01.2021. 10:13

када би нас 3-4 милиона изашло на улице, упалило по свећу и тихо поручило свету даје КиМ по свим важећим документима које тај исти свет једино и неоспорно признаје, део Србије, вероватно би Албанци престали да буду њихов ослонац овде.

Gog

29.01.2021. 10:27

Sta oni vise mogu? Mogu koliko smo slabi, a nemojte da poredite vise 90.e^godine. Niti su oni tako jaki niti smo mi tako slabi u medjunarodnom odnosu snaga koji je jos i najbitniji. Samo nasa neodlucnost i pokolebljivost moze da nam naskodi. Nikakva podjela i glupa prica ne dolazi u obzir... Vucic neka radi posao predsjednika Srbije. Mislim da je dosad dobro radijo, bez obzira na sve. Srbija je nedeljiva, ali dogovor unutar, moze.

Miki Zg

29.01.2021. 16:40

Prije 10 god. ambasador Njemačke u Srbiji je pričao i o statusu AP Vojvodine jer se oni kao rješili ? AP Kosovo i Metohiju .Čak je govorio o tome zašto bi samo Rusi sami cepili sirovine iz Sibira .Toliko od Merkelice i od milosrdnoga Džoa Bajdena ( sjetimo se tona i tona uranijuma po glavi Srbije ) !