DAN SEĆANJA NA STRADALE U BOMBARDOVANJU: Centralna manifestacija u Prokuplju, na Trgu topličkih junaka

D. Z.

20. 03. 2024. u 15:47

DAN sećanja na stradale u NATO agresiji 1999. godine biće obeležen u nedelju, 24. marta, širom zemlje, a centralna manifestacija održaće se u Prokuplju, na Trgu topličkih junaka, sa početkom u 20 sati.

ДАН СЕЋАЊА НА СТРАДАЛЕ У БОМБАРДОВАЊУ: Централна манифестација у Прокупљу, на Тргу топличких јунака

Bombardovana zgrada Generalštaba, Foto I. Marinković

Kako su danas saopštili iz gradske uprave Prokuplja, manifestaciji će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srbije, narodni poslanici, predstavnici Grada Prokuplja i topličkih opština.

- Toplica ne zaboravlja svoju istoriju i junake koji su živote dali za svoju zemlju i svoje ognjište. Bogatstvo našeg kraja su ljudi, vedrog duha, pošteni i pravedni. Opraštamo, ali ne zaboravljamo. Zato pozivamo građane da dođu u što većem broju, kako bismo svi zajedno odali počast stradalima – istakao je narodni poslanik iz Toplice doc. dr Darko Laketić. Inače, NATO bombardovanje tadašnje SRJ počelo je 24. marta 1999. godine u 19.55 sati, a prve rakete pale su na kasarnu u Prokuplju kada je stradao vojnik Boban Nedeljković, prva žrtva NATO agresije na našu zemlju.

Iste večeri, krstareće rakete pogodile su podzemni bunker u kasarni „Borovnjak“ u Kuršumliji, kada je poginulo 11 vojnika, uglavnom oficira, dok je više desetina njih ranjeno.

Inače, bombardovanje je trajalo 78 dana, do 10. juna 1999. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu