ESKOBAR TRAŽI: Srbi ne mogu u novu Vladu u Crnoj Gori

V.K.

14. 09. 2023. u 07:01

VIŠEMESEČNE napore Zapada da iz buduće vlade izbace prosrpsku koaliciju "Za budućnost Crne Gore" pojačao je i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji se još jednom otvoreno umešao u unutrašnje stvari države podno Lovćena.

ЕСКОБАР ТРАЖИ: Срби не могу у нову Владу у Црној Гори

Foto: Fejsbuk/Vremenska.Prognoza By Dušan

On je ocenio da posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO i borbi protiv korupcije ne ispunjava svaka partija u crnogorskom političkom spektru i da je potrebno izbeći da u vladu uđe antizapadna stranka.

On je, međutim, izrazio uverenje da predsednik Jakov Milatović i mandatar Milojko Spajić imaju iste ciljeve i da bi trebalo da sastave kabinet od stranaka za koje veruju da će ih ispuniti. - Nije tačno da bi isključivanje iz vlade najveće antizapadne stranke bilo protivno volji naroda zbog toga što se, voljom naroda, biraju pojedinačne stranke, a na mandataru je da utvrdi kako će sastaviti vladu.

Nije tačno da bi se isključivanjem antizapadne stranke isključili glasovi Srba jer ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar Spajić želi da formira vladu ne postoji antisrpsko raspoloženje - ocenio je Eskobar za Glas Amerike. Zvaničnik SAD naveo je i da je suštinski nedemokratska i neprihvatljiva ideja da bi jedan deo koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj deo "bio više lojalan lideru strane zemlje, a ne premijeru ili crnogorskim biračima".

Očigledno je da Eskobar ovde aludira na Beograd i predsednika Srbije Vučića, kojeg montenegrinski krugovi optužuju za patronat nad savezom ZBCG.

- Bilo je mnogo preporuka iz SAD, EU, Velike Britanije i čak i NATO da bi Crna Gora trebalo da izbegne da u vladu uvede stranku koja je protiv članstva u EU i NATO - otkrio je Eskobar, misleći na koaliciju ZBCG. Reagujući na stav Eskobara, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera saveza ZBCG Andrija Mandić kazao je da njegova izjava zvuči kao da ju je pisao neko iz Podgorice ko priželjkuje da se DPS vrati na vlast. On je ukazao na neobaveštenost Amerikanca, jer je ZBCG koalicija, a ne stranka.

- Mi u našim programima, imamo opredeljenja da Crna Gora bude deo EU i nismo antizapadna stranka. Mi smo i prihvatili principe mandatara. Rekli smo i da stavljamo moratorijum na pitanje članstva u NATO. Naša koalicija se samo bori za prava Srba i mi smo autentični srpski predstavnici. Imate Bošnjake u Demokratskoj Crnoj Gori, pa to nije bošnjačka stranka - rekao je Mandić.

On smatra da bi ZBCG, Socijalistička narodna partija, URA, Civis i Ujedinjena Crna Gora trebalo zajedno da poruče Pokretu "Evropa sad" - ili ste s nama ili s DPS.

- Na sceni je pokušaj da se većinska volja građana na izborima pretvori u suprotnost. Bilo bi mudro da mandatar, kada je uvideo da nema većinu, počne nove pregovore sa partijama koje su pobedile na izborima 30. avgusta 2020. Naravno, uz autentične predstavnike manjinskih naroda u crnogorskom parlamentu. Verujem da ljudi ne pristaju tako lako na prevare, da nekome daju glas, a da on taj glas izneveri - zaključio je Mandić. Inače, ovo nije prvi put da zapadni zvaničnici izbacuju Srbe iz buduće vlade. Pre Eskobara tu svoju težnju otvoreno su pokazali i ambasadori SAD i Nemačke u Podgorici, kršeći time diplomatske konvencije.

Spajiću se topi podrška

MANDATARU za sastav nove vlade Crne Gore Milojku Spajiću (na slici), lideru Pokreta "Evropa sad", kako vreme prolazi sve je manje prostora da formira svoj kabinet. Od nekadašnje podrške sigurna 44 poslanika od 81, kako je isticao, sada je dovedena u pitanje i minimalna podrška od 41 glasa u Skupštini. Čak i u svojoj partiji nema jedinstvenu podršku, uz još neke sa izborne liste koju je PES predvodio 11. juna. Takođe, "viđeni" partneri iz SNP poručuju da oni ne bi učestvovali u izvršnoj vlasti koja bi imala tanku većinu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave