ZAHAROVA O NAPADIMA ZAPADA NA SPC: Izjave Ališe Kerns su gruba laž

Novosti online

07. 07. 2023. u 18:14

DESTRUKTIVNE snage predvođene SAD već odavno rade na cepanju pravoslavlja u svetu, a pravoslavni svet je danas njihov neprijatelj broj jedan, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА О НАПАДИМА ЗАПАДА НА СПЦ: Изјаве Алише Кернс су груба лаж

Foto: Profimedia

Ona je ukazala da SAD rade na slabljenju uloge i položaja Ruske pravoslavne crkve i drugih pomesnih pravoslavnih crkava, poručivši da su izjave britanskog poslanika Ališe Kerns u kojim je bez dokaza optužila Srpsku pravoslavnu crkvu za šverc oružja na Kosovu i Metohiji gruba laž i neosnovan pokušaj klevetanja SPC.

Osvrćući se na dešavanja u Ukrajini, Zaharova je naglasila da to što je vaseljenski patrijarh Vartolomej priznao ukrajinske raskolnike koji vrše teror nad kanonskom Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, izgleda ne da mira i drugim samoproglašenim crkvama, među kojima su takozvani sveštenici iz Hrvatske i Crne Gore.

- Raskolnička crnogorska pravoslavna crkva je u suštini marginalna nevladina organizacija koju ne priznaje nijedna kanonska pomesna pravoslavna crkva i koja nema značajniju podršku građana. Njenu ulogu veštački naduvavaju sile koje nastoje da naruše jedinstvo pravoslavnog sveta - rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, i u Hrvatskoj se dešava slično.

- Pojedine marginalizovane grupe pokušavaju da ožive takozvanu hrvatsku pravoslavnu crkvu koja je proizvod profašističke Nezavisne Države Hrvatske. U njihovim planovima očigledno nema brige za pravoslavne vernike u ovim državama, koje duhovnom hranom tradicionalno opskrbljuje SPC, već za finansijsko bogaćenje koje podrazumijeva pljačku imovine SPC - izjavila je Zaharova za "Raša tudej Balkan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)