RAMA I KOVAČEVSKI: Činjenice jasno govore - Otvoreni Balkan doneo samo dobre rezultate

Novosti Onlajn

06. 07. 2023. u 15:47

PREMIJERI Albanije Edi Rama i Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavili su danas, u Skoplju, da je Otvoreni Balkan doneo samo dobre stvari regionu.

РАМА И КОВАЧЕВСКИ: Чињенице јасно говоре - Отворени Балкан донео само добре резултате

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Kakvu je štetu regionu doneo Otvoreni Balkan? Pogledajte rezultate robne razmene. Ne razumem kako još postoje sumnje kada činjenice govore jasno. Što se tiče bratstva ili krvoprolića, mislim da je to najpogrešniji način albanske misli danas, nema više načina da se ostane u prošlosti, da se raspravlja ko je pravi patriota, najistinskiji patriota je onaj koji voli svoju zemlju i koji ne želi zlo. Ko nije učestvovao u Otvorenom Balkanu napravio je grešku - rekao je Rama na zajedničkoj konferenciji za medije sa makedonskim premijerom Dimitrom Kovačevskim.

Navodi da je Otvoreni Balkan završio svoju misiju, ali je dodao da inicijativa nije "mrtva".

On pojašnjava da je Otvoreni Balkan inicijativa koja je počela nakon što Berlinski proces nije funkcionisao, ističući da "moramo uroniti umom i srcem u Berlinski proces i da ga pretvorimo u funkcionalan proces, kao što je to pokazao Otvoreni Balkan".

Govoreći o Berlinskom procesu kojim će Albanija predsedavati u oktobru, Rama je rekao da je "danas više nego ikad jasno da smo mi potrebni Evropskoj uniji, kao što je ona potrebna nama".

- Nadam se da ću mu (Berlinskom procesu) dati novi zamah, u trenutku smo skoka u novu fazu EU, to je most, treba mu ojačati noge. Život je lep jer svako može da peva svoju pesmu, živimo u slobodi i demokratiji, ko je mislio da je Otvoreni Balkan propao, neka je peva - izjavio je Rama.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je kazao da kada je reč o Otvorenom Balkanu i Berlinskom procesu da Albanija ima podršku Severne Makedonije.

On se tokom konferencije sa premijerom Edijem Ramom, razgovarajući o zajedničkim izazovima dve zemlje, posebno osvrnuo na Otvoreni Balkan i Berlinsi proces.

- Danas nam je bilo zadovoljstvo da ugostimo našeg prijatelja Edija. Naše zemlje ne odustaju od naših evropskih ciljeva. Na tom putu preduzimamo korake za demokratizaciju naših. Korak Berlinskog procesa je takođe bio u ovom pravacu. Međusobno priznanje naših zemalja za određene profesije i slobodno kretanje  su naši zajednički ciljevi, ali i ciljevi regiona uopšte - rekao je Kovačevski.

Ocenio je da je Berlinski proces važan za preuzimanje inicijativa u oblasti energetike, ekonomije, i zdravstvu i drugim oblastima. 

- Berlinski proces je važan za inicijative koje ćemo preduzeti u energetici, ekonomiji, zdravstvu i drugim oblastima u kojima imamo zajedničke izazove. Osim političkih poruka, ove inicijative donose i finansijsku i socijalnu korist u regionu. Ovu inicijativu građani osećaju. Ovim održavamo evropsku ideju živom. Za građane je veoma važna ekonomska situacija i zato smo tu da razgovaramo. Otvoreni Balkan je dao konkretne rezultate za Makedoniju, Albaniju i Srbiju. Ova inicijativa će nastaviti da nudi inovacije - rekao je između ostalog premijer Severne Makedonije.

BONUS VIDEO: VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA - Predsednik Vučić i lideri regiona otvorili sajam vina u Beogradu

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave