RASPRAVA O KiM U BRITANSKOM PARLAMENTU: London ima zahtev za Kurtija

Novosti online

05. 06. 2023. u 22:20

MINISTAR spoljnih poslova Velike Britanije Endru Mičel poručio je danas, tokom rasprave o situaciji na Kosovu i Metohiji u britanskom parlamentu, da London poziva Prištinu da ukloni specijalne jedinice policije iz severnih opština, a nove gradonačelnike da obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija.

РАСПРАВА О КиМ У БРИТАНСКОМ ПАРЛАМЕНТУ: Лондон има захтев за Куртија

Foto Tanjug/AP

Britanski ministar spoljnih poslova rekao je da London radi sa međunarodnim partnerima na smanjenju tenzija.

Pozvao je Prištinu da ukloni Specijalne jedinice policije iz severnih opština, a gradonačelnike da obavljaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija.

Podsetio je da je izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič posetio Kosovo i Metohiju 30. maja i sastao se sa šefovima tamošnjih institucija, sa komandantom KFOR-a, kao i da se britanski premijer Riši Sunak 1. juna sastao sa Vjosom Osmani.

Kako kaže, London podržava pozive međunarodnih saveznika upućene 1. juna, na nove izbore na severu, kao i da Priština treba da radi na formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

Takođe, pozdravio je posete Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara koji će večeras i sutra biti na Kosovu i Metohiji, a nakon toga boraviti i u Beogradu.

Jedno od postavljenih pitanja bilo je i kako će se međunarodna zajednica uveriti da će Srbi izaći na izbore ako se ponovo organizuju.

Mičel je priznao da Kurtijevim izborima nedostaje legitimitet. Dodao je i da je Britanija podržava zahtev Prištine za članstvo u Savetu Evrope.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna