ISPITATI JOŠ 15 LOKACIJA: Nakon potpisivanja Deklaracije o nestalima očekuje se deblokada procesa

M. Stanojković

04. 05. 2023. u 13:38

PARAFIRANjEM u Briselu Deklaracije o nestalima proces pretrage, koji prištinske vlasti drže u blokadi već dve godine, trebalo bi konačno da bude otkočen i da se ispune zahtevi za pretraživanje lokacija. Na prvom sastanku zajedničke komisije, kojom će rukovoditi evropski zvaničnik, biće dogovorena dinamika rada, kada i koje lokacije će biti pretražene kako bi se došlo do još 1.621 osobe, koliko ih se vodi kao nestali, a od kojih je 568 srpske nacionalnosti.

ИСПИТАТИ ЈОШ 15 ЛОКАЦИЈА: Након потписивања Декларације о несталима очекује се деблокада процеса

Foto Tanjug

U sve ovo, zajedno sa Beogradom, Prištinom i Euleksom, ponovo će biti uključen i Međunarodni komitet Crvenog krsta. Kako za "Novosti" objašnjava predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, Deklaracija će dati novi zamah i kvalitet celom procesu:

- Kada će biti sastanak zavisi od evropskog zvaničnika koji će rukovoditi grupom i sve nadzirati, ali verujem da će to biti vrlo brzo. Od EU očekujemo podršku u više pravaca, a posebno da nam se omogući pristup arhivama međunarodnih organizacija, što ni nama, ni Prištini nije bilo omogućeno, a sve kako bismo nastavili transparentno da radimo i otvaramo pristup svim lokacijama.

Odalović podseća da je naša strana bila odgovorna prema zahtevima Prištine dok sve lokacije koje smo mi tražili druga strana nije proverila:

- Kurti je sada preuzeo obaveze i nadam se da ćemo se vratiti humanitarnom procesu. Najvažnije je da razmenjujemo sve informacije, da sa nama na terenu bude i međunarodna komisija za nestale i Međunarodni komitet Crvenog krsta. Porodice, koje imaju najveći interes da se ovo završi, izguble su dve godine.

Izbegnuta zamka oko termina

UPRKOS opstrukciji od strane prištinske vlasti, sa premijerom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem na čelu, i insistiranju na terminu iz međunarodne Konvencije o prisilnom nestanku, uvažen je zahtev srpske strane da se ne pristane na taj termin. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pojasnio je da je time sprečeno da se sva krivica prebaci na Beograd:

- Dogovoreno je ono na čemu je insistirala srpska strana, pa je u tekstu Deklaracije termin "nestali pod prinudom" - forcibly disappeared. To nije nikakvi pravni konstrukt, i ne uključuje bilo kakvu odgovornost države Srbije u međunarodnopravnom smislu, već ukazuje na okolnosti pod kojima je neka osoba nestala.

On napominje da je do 2021, do kada je mehanizam funkcionisao, rešeno pitanje više od 1.800 nestalih, od kojih su 90 odsto bili kosovski Albanci:

- Ima starih devet lokacija koje su ranije podeljene sa Prištinom, ali smo u međuvremenu dobili informacije za još 15 novih, i to smo im prosledili. Nadamo se da ćemo što pre utvrditi da li su ove informacije tačne.

Beograd je za razliku od Prištine, koja je sabotirala čitav proces, postupio po svim zahtevima i iskopane su 23 lokacije. Jedina lokacija koju je Priština iskopala jeste "Bunker" kod Đakovice, gde su pronađena tela porodice Šutaković, oca, majke i troje dece i dva člana porodice Petrović, a takvih lokacija ima još mnogo.

Čitaku: Istorijska greška

Potpredsednica Demokratske partije Kosova Vljora Čitaku ocenila je da je usvajanje Dekalaracije o nestalima skandalozno i da je premijer Aljbin Kurti napravio istorijsku grešku. Ona je navela da je zabrinjavajuće to što se dve strane izjednačavaju u pogledu materijalnih dokaza u vezi sa nestalima.

Posle završene runde dijaloga između Beograda i Prištine u Briselu, na kojoj je postignut dogovor o Deklaraciji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Beograd apsolutno spreman i ukazao na to da je i dosad sarađivao, kao i da "nije interes bilo koga da sakrije sudbinu bilo kog čoveka". On je poručio prištinskoj strani da će posle dobijene informacije i naši eksperti zajedno sa prištinskim biti na terenu, ali da isto to zahteva za Srbe koji su ubijeni na KiM.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)