MIROSLAV LAJČAK: Nadam se da odluka Prištine neće negativno uticati na dijalog

Tanjug

24. 03. 2022. u 00:42

SPECIJALNI predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je nadu da odluka vlasti u Prištini da ne dozvole glasanje Srba sa KiM na predstojećim izborima u Srbiji neće negativno uticati na dijalog.

МИРОСЛАВ ЛАЈЧАК: Надам се да одлука Приштине неће негативно утицати на дијалог

Foto Tanjug

- Naravno, mi smo bili uključeni u pokušaje da se olakša dogovor o izborima, jer kakva god odluka da je bila doneta, imala bi uticaj na situaciju na terenu. I naravno, za mene kao medijatora izuzetno je važno da zadržim konstruktivnu atmosferu, kako bismo mogli da nastavimo sa sastancima i da imamo obe strane spremne da se dogovore o stvarima - rekao je Lajčak u intervjuu za Radio slobodna Evropa (RSE).

Lajčak je govorio i o novom načinu vođenja tog procesa koji je rezultat, kako je rekao, nastale atmosfere i nepoverenja među stranama.

Na konstataciju RSE da je u neku ruku proces dijaloga u zastoju, Lajčak je istakao da ''pre svega, proces nije u zastoju, već se odvija uglavnom na nivou glavnih pregovarača''.

- Dakle, razgovaramo o praktičnim pitanjima sa glavnim ciljem da pripremimo sledeći - treći susret dvojice lidera. Ali za to nam je potrebna konstruktivna atmosfera. Potrebna nam je mirna atmosfera. Nažalost, naravno, kako smo imali krizu sa tablicama, imali smo i situacije koje nisu pogodovale ovoj atmosferi - kazao je predstavnik EU.

Lajčak je istakao da su dijalog i pitanja koja su predmet dijaloga veoma osetljivi i da trenutna atmosfera nije najpovoljnija, ali je dodao da dijalog svakako mora da se nastavi i da, kako je naglasio, ''nemamo luksuz da nemamo dijalog''.

Dodaje da nakon izbora u Srbiji ulazimo u jedinstven period kada neće biti planiranih izbora ni u stranama koje učestvuju u dijalogu, niti velikih izbora u Evropskoj uniji ili SAD i da to znači da je ostatak 2022. godine, a zatim i cela 2023. jedinstvena prilika kada treba da se fokusiramo na dijalog.

Foto: Predsedništvo Srbije

Lajčak je naveo i da će organizovati susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija jedino kada se evropska strana uveri da će na tom sastanku biti konkretnih rezultata, navodi RSE.

- Želim da budem siguran da će sastanak doneti neke pozitivne vesti za građane. Želim da ovaj sastanak pokaže da Aljbin Kurti i Aleksandar Vučić umeju da sednu i da se dogovore o stvarima. Obojica javno i privatno govore da su voljni da dođu u Brisel - kaže Lajčak.

Na konstataciju RSE da mu je tokom njegove poslednje posete Prištini i Beogradu postavljeno pitanje ''Da li se dijalog vodi o statusu Kosova?'' na koje je dao dva različita odgovora, Lajčak je jasno odgovorio da se dijalog ne vodi o statusu Kosova.

- Ne, dijalog je o budućim odnosima između Srbije i Kosova. To je dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova - naglasio je predstavnik EU.

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNO: Pogledajte kako je Novi Pazar dočekao Vučića

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (9)

DREKA ZBOG POLICAJACA, MUK KADA SE PUCA U DECU: I privođenje pripadnika MUP tzv. Kosova na Jarinju potvrdilo licemerje Zapada