VLADISLAV JOVANOVIĆ O RATU U UKRAJINI: Srbija ne sme da prekine istorijske veze sa Rusijom

Tanjug

23. 03. 2022. u 18:39

SUKOB u Ukrajini je poslednji primer da je Evropa potpuno potčinjena SAD, ali čim se kriza okonča potreba Evrope da se ''''izvuče iz zagrljaja'''' Amerike biće vidljivija i ubrzanija, ocenjuje nekadašnji diplomata Vladislav Jovanović

ВЛАДИСЛАВ ЈОВАНОВИЋ О РАТУ У УКРАЈИНИ: Србија не сме да прекине историјске везе са Русијом

Arhiva

-Kako će i kuda to ići, da li u pretvaranje Zapadne Evrope u novu, globalnu silu ili u razjedinjavanje Zapadne Evrope zbog naraslih suprotstavljenih interesa među njima, ostaje da se vidi, kaže Jovanović za Tanjug na pitanje da li ukrajinska kriza vodi međunarodnom prestrojavanju i da li se radi o najizazovnijem trenutku za Evropu od Drugog svetskog rata.

On dodaje da očekuje dalje pritiske na Srbiju i naglašava da Srbija mora sačuvatu svoju neutralnost.

Svet se, ističe Jovanović, mora urediti dogovorno, a ne imperijalno kao što je Amerika započela, a to, kaže, znači da prihvati da je jedna od najvećih sila i da počne da više uvažava suverenitet i nezavisnost drugih, pogotovo manjih zemalja.

Foto: Profimedia/D. Milovanović

- Amerika to još nije voljna što pokazuje tretman Srbije koja čini velike usluge miru i stabilnosti, ali jedna imperija želi pre svega pokornost, a ne besprekornost u vođenju politike. Njih to ne interesuje, kaže Joavnović.

Na pitanje da li očekuje dalje pritiske na Srbiju i da li iz ove situacije naša zemlja može izaći kao zemlja koja će sačuvati neutralnost i koja neće uvesti sankcije Rusiji, Jovanović kaže da Srbija to može i mora, jer bi u suprotnom, kaže, prestala da postoji kao nezavisni subjekt.

- Srbija je kroz istoriju uvek branila svoju samobitnost, samosvojnost i nezavsinost. U sadašnjoj situaciji, otežanoj zbog želje jedne velike sile da svojoj volji potčni sve, mi smo u ugroženoj poziciji, ali nismo bespomoćni, smatra Jovanović.

Naglašava da Srbije ne sme da prekine istorijske veze sa Rusijom koja je, kaže, jedina velika sila koja je u kritičnim trenucima stajala uz Srbiju.

- Jedini način da zadržimo Kosovo i Metohiju kao otvoreno pitanje je da održimo odnose sa Rusijom, jer druge prepreke ulasku tzv.Kosova u UN nema. Tu su jedino Rusija i delimično Kina. Americi je potrebno da nas liši poslednje podrške i da nas natera da priznamo nezavisnost Kosova, a to bilo ravno političkom samoubistvu, zaključuje Jovanović.

Jovanović situaciju oko Ukrajine vidi kao poslednji ''''tango Amerike'''' da drži pod kontrolom svoje saveznike i da ih ponižava primoravajući ih, kaže, da ''''progutaju'''' mere koje su protiv njihovih ekonomskih interesa.

S druge strane, kako kaže, SAD žele da ''''pokažu zube'''' prema svojim rivalima i da demonstriraju imperijalnu disciplinu prema malim zemljama koje se trude da ostanu po strani.

- Amerika je počela da gubi kontrolu nad svetskim procesima i da odlučila je da krene ofanzivno time što je Kinu proglasila rivalom, a Rusiju protivnikom. Americi je važno da Rusiju angažuje negde kako bi dobila opravdanje za pritisak na nju, koji je do sada nezabeležen, a to je ekonomski rat bez granica, navodi Jovanović.

Cilj je, kaže, da se kroz sukob u Ukrajini izazove unutrašnje slabljenje Rusije, socijalno i političko nezadovoljstvo, i smeni vlast, a dovede režim koji bi bio naklonjen Americi.

Foto AP

To se, ukazuje Jovanović, postiže otvaranjem sukoba između dva najveće slovenska naroda, a u interesu Amerike je, kaže, da taj sukob traje što duže kako bi zauvek bila sprečena mogućnost da Ukrajina i Rusija ponovo žive u zajedničkoj državi.

- To je strategija koja nije objavljena, ali je očigledna, kaže Jovanović.

Dodaje da je osporavanje hegemonije SAD kao velesile, počelo pre 10-ak godina formiranjem ODKB-a i ŠOS-a, kao i nicanjem drugih samostalnih nosilaca moći kao što su Iran, Turska, Brazil, Egipat.

- Amerika na to nerado gleda, jedno vreme je posmatrala, a sada je odlučila da deluje. Deluje kao što bi delovao ranjeni lav - neobuzdano, agresivno, nepredvidljivo i to je potencijalna opasnost za očuvanje svetskog mira, smatra Jovanović.

S druge strane, kako primećuje, nezaustavljiv je proces multilateralizacije koji je imanentan u međunarodnim odnosima.

BONUS VIDEO: POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA MARIUPOL: Sablasne scene iz ptičje perspektive

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!