DA li je M. Dž. (12), učenik šestog razreda OŠ "Dušan Obradović" na Žabljaku, završio na lečenju u Opštoj bolnici u Pljevljima zbog posledica vršnjačkog nasilja, ili su u pitanju drugi zdravstveni problemi, pokazaće izveštaji lekara u Pljevljima. Ali izvesno je da je dete trpelo nasilje u školi i to više godina! Ministarstvo prosvete je naložilo nadležnima u ovoj obrazovnoj ustanovi da sprovedu hitnu istragu.

Pošto je mališanu pozlilo, nakon čega je završio u bolnici i govorkanja koja su dospela do medija, za slučaj se zainteresovalo Ministarstvo prosvete i zatražilo hitnu informaciju od školske uprave, jer, postoje ozbiljne indicije da je dečak u bolnici završio zbog maltretiranja kome je bio izložen.

- Više puta se žalio na maltretiranja koja je doživljavao u školi, gde su "drugovi" znali da mu iz đačkog ranca istresu pribor i udžbenike na pod. Otimali su mu užinu u bacali u korpu za otpatke. Skidali su mu patike i bacali ih kroz prozor. Psovali su ga... Pretili - priča Radivoje Džaković, stric deteta, koje se žalilo na ponašanje nekih učenika.

Zbog toga su ga roditelji dovodili i odvodili iz škole, ali, očigledno, nije vredelo. Kako tvrdi stric, lekarka u Pljevljima je konstatovala da dečak "krije nešto teško".

PROČITAJTE JOŠ: VRŠNjAČKO NASILjE: Udaraju je, obaraju i šutiraju (VIDEO)

- Roditelji su se više puta požalili direktoru škole ili razrednom starešini i ukazali da je dečak zaplašen - dodaje Džaković.

Direktor škole, Zoran Vojinović, posle intervencije Ministarstva prosvete, rekao je da će se povodom ovog slučaja oglasiti saopštenjem "kada posao bude završen".

- Vrlo detaljno ćemo se baviti ovim slučajem, a škola će hitno ponovo sazvati tim za borbu protiv nasilja. Javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena - kazali su iz Ministarstva prosvete, po čijim direktivama se pregledaju i snimci sa video-nadzora u školi.

I POLICIJA ISPITUJE SLUČAJ

U ISTRAGU oko poslednjeg slučaja vršnjačkog nasilja u školama u Crnoj Gori, u kojima je prošle godine zabeleženo više onih sa elementima kriminala, zbog čega je nekoliko mališana završilo u popravnom domu, uključeni su i državni organi, saznaju "Novosti". Slučaj ispituju pripadnici Odeljenja bezbednosti Žabljak i Centra za socijalni rad u ovom gradu. Inače, vršnjačko nasilje se odnedavno može prijaviti putem posebne SOS linije Ministarstva prosvete čiji je broj 080 777 777.