Reke guraju u cevi

V. KADIĆ

10. 08. 2019. u 09:00

Реке гурају у цеви

Rečni tokovi sve češće "okupirani" Foto "Ozon"

Uprkos obećanju Vlade da se neće graditi mini-hidroelektrane, kod Andrijevice podignute čak tri

IAKO je Vlada Crne Gore krajem maja zadužila Ministarstvo ekonomije da preispita dokumentaciju u vezi sa svakom lokacijom na kojoj je izdata koncesija za male hidroelektrane, obećavajući da se nove neće davati, tri male hidroelektrane na vodotoku Mojanska rijeka kod Andrijevice biće puštene u pogon narednog meseca. Instalisana snaga elektrana je 3,37 megavati, dok je planirana godišnja proizvodnja oko 11 gigavat-sati. Koncesionar Small Hydro Power Plant Mojanska iz Andrijevice najavio je da će oko dvadeset ljudi iz tog kraja dobiti posao na vodotocima, gde će nadzirati i obezbeđivati male hidroelektrane, održavati putnu infrastrukturu i čistiti korita reka.

Izgradnja malih hidroelektrana podelila je Crnogorce, posebno žitelje "spornih" područja, kao i brojna ekološka društva. Zbog toga je WWF Adria (organizacija koja se bavi zaštitom prirode) uputila crnogorskoj vladi inicijativu za formiranje radne grupe, koja bi analizirala dokumentaciju o izgradnji malih hidroelektrana, preispitala koncesionu politiku u toj oblasti i predložila rešenja u najboljem društvenom interesu.

PROČITAJTE JOŠ - Stradao jedan od najuspešnijih crnogorskih planinara


- Projekti izgradnje mHE već duže vreme zaokupljaju pažnju ukupne domaće javnosti zbog visokog iznosa subvencija koje plaćaju potrošači kroz razne račune za električnu energiju, ali i zato što su sagrađene male hidroelektrane dovele do konflikta sa lokalnim stanovništvom - kazao je Milija Čabarkapa iz ove organizacije. - Meštani su nezadovoljni što su koncesionari u reke ugradili cevi kojima se voda odvodi do mHE, čime su im reke bukvalno "otete" i oni onemogućeni da zadovoljavaju neke od osnovnih životnih potreba. Iz Vlade je više puta saopšteno da će se pristupiti reviziji dokumentacije na osnovu koje su izdate koncesije i druge dozvole za izgradnju velikog broja mHE u zemlji, pa verujemo da postoji spremnost da se u ovaj zahtevan posao uključi što više zainteresovanih subjekata.

Čabarkapa poziva Vladu da preporuči koncesionarima obustavu svih aktivnosti na projektima izgradnje mHE, sve dok radna grupa ne završi svoj rad i ponudi rešenja o kojima će se Vlada Crne Gore izjasniti.

ZA PODSTICAJ 1,7 MILIONA

VLASNICIMA mHE od početka godine pa do kraja maja, po osnovu podsticaja za obnovljive izvore energije, isplaćeno je 1,7 miliona evra, saopšteno je u Crnogorskom operatoru tržišta električne energije. Najviše je prihodovala beranska kompanija "Hidroenergija Montenegro" kojoj je za tarife preko računa za struju isplaćeno 740.056 evra. U svom vlasništvu ima elektrane "Jezerštica", "Bistrica", "Spaljevići", "Orah", "Rmuš" i "Šekular".


POTREBAN DIJALOG

DIREKTOR Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović kaže da pitanje izgradnje mHE ujedinjuje sve građane koji su saglasni da se radi o štetnom uticaju.

- Ukoliko ostanemo bez reka, jezera, mora i svih najbitnijih vrednosti Crne Gore, u tom slučaju ostajemo bez države. Vlast mora uspostaviti javni dijalog sa meštanima koji žive u blizini tih reka - kategoričan je Perović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije