Polaganjem venaca i paljenjem sveća na spomeniku "Oluja 95" u Kninu, hrvatski državni vrh počeo je obeležavanje godišnjice od etničkog čišćenja u akciji Oluja, koju u hrvatskim medijima i javnosti, nazivaju "oslobodilačkom akcijom".


Zajednički venac položili su predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsednik Vlade Andrej Plenković i predsednica Zajednice udruženja nestalih i poginulih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Polaganju venaca prethodila je nastup orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske i smotra koju je obavila Kitarovićeva.

Nakon polaganja venaca na kninskom Trgu Ante Starčević uslediće obraćanje predsednice Hrvatske, predsednika Sabora i Vlade.

PROČITAJTE I: OBELEŽAVANjE AKCIJE OLUJA U KRUŠEDOLU: Vučić: Otišli su Srbi, to je velika tuga. Je li Hrvatska srećnija zbog toga, bogatija i uspešnija?

Po završetku obraćanja, hrvatski državni vrh uputiće se na Kninsku tvrđavu gde će prisustvovati podizanju hrvatske zastave i čitanju imena poginulih i nestalih hrvastkih vojnika i dobrovoljaca u "Oluji".


Twitter

U programu iznad Kninske tvrđave nastupaće Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) "Krila Oluje," a na tvrđavi je predviđen i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sveti Juraj".

Tokom svečanosti na tvrđavi kninska crkvena zvona će zvonjavom podsetiti na ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tokom "Oluje", a biće ispaljena i 24 počasna plotuna u spomen na 24. godišnjicu na akciju u kojoj je proterano 250.000 Srba i oko 2.000 ubijeno.

Twitter

Po završetku svečanosti na Kninskoj tvrđavi, sledi mimohod do crkve Velikog hrvatskog krsnog zaveta gde će biti služena sveta misa za Domovinu, prenosi Indeks.hr.

PLENKOVIĆ: MODERNA HRVATSKA ŽELI DA UREDI ODNOSE SA SUSEDIMA

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas u Kninu na obeležavanju 24. godišnjice akcije Oluja da današnja moderna Hrvatska ceni prošlost ali jednako gleda i u budućnost i da želi da uredi odnose sa susedima, prenosi Hina. ;

"Današnja moderna Hrvatska, koja ceni prošlost ali isto tako gleda i budućnost, ima i političke volje i snage za uključivanje svih hrvatskih manjina i poštovanje svih njihovih prava u skladu s našim zakonima i međunarodnim dokumentima", rekao je Plenković upitan da prokomentariše izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se Oluja ne bi dogodila da je bilo solidarnosti.

"Moderna Hrvatska svesna svoje snage i svog međunarodnog položaja želi da uredi svoje odnose sa susednim državama i očekuje da se prava hrvatskih manjina poštuju na jednak način kao što ih mi štitimo ovde u Hrvatskoj", izjavio je Plenković.

Posle svečanosti na Kninskoj tvrđavi Plenković je rekao da su državni zvaničnici u govorima zajednički poslali poruku da slobode, demokratije, države kakva je danas ne bi bilo bez žrtve hrvatskih branitelja.

"Stoga je briga, trajna briga za njih i poboljšanje njihovog položaja jedan od ključnih zadataka", dodao je.

Najavio je i da će predsedavanje EU biti posvećeno hrvatskim braniteljima, njihovim porodicama i njihovoj žrtvi za slobodu domovine.

HOS-OVCI U KNINU UZVIKIVALI "ZA DOM SPREMNI"

Pripadnici HOS-a su danas u Kninu ponovo uzvikivali ustaški poklič “za dom spremni”, a njihov predvodnik Marko Skejo u izjavi novinarima je taj pozdrav uporedio s crkvenim "Hvaljen Isus i Marija".

Skejo je novinarima rekao da oni nisu bili u ratu, te da ne mogu da saosećaju sa tim I dodao da će odgovoriti na njihova pitanja, ali samo iz pristojnosti.

"Vidim da ste mladi, neiskusni i nedobronamerni", kazao je novinarki koja ga je upitala zašto su uzvikivali taj poklič,, a od odgovorio da je "za dom spremni" stari hrvatski pozdrav.

"To je kao u crkvi ''Hvaljen Isus i Marija''. Mi smo došli danas na dan pobedničke vojske koja je svetla točka u hrvatskoj prošlosti i budućnosti", rekao je Skejo, prenela je HINA.

Poklonili smo se, dodao je, zapalili sveće i uskliknuli smo onako kako su "naši bojovnici pali pod tim pozdravom: ''Za dom spremni'', triput, za naše poginule i za našu Nezavisnu Državu Hrvatsku".


S obzirom na to da ih je snimila policija, novinari su Skeja pitali očekuje li krivične prijave, a njegov odgovor je bio:


"Nema krivične prijave, to je isto kao da ja vama kažem da zato što ste otišli da se poklonite na grob vašem roditelju možete očekivati krivičnu prijavu".

Dodao je da su oni iz Devete jedinice HOS-a i svih HOS-ovaca u Hrvatskoj i da su u Knin došli da bi se "poklonili poginulima i pozdraviti ih pokličem pod kojim su ginuli".