BIJELO Polje ili Mojkovac? U jednom od ta dva grada na crnogorskom severu nići će novi zatvor, koji će zbog teskobe "starih" u gradu na Limu i Spužu (kapacitet 1.350) omogućiti bolje uslove osuđenika u zatvorskim jedinicima.

Crna Gora je u evropskom vrhu po broju zatvorenika, pa računice pokazuju da ih je na 100.000 čak 183! Kao potencijalne lokacije pominju se Bijelo Polje i Mojkovac. U gradu na Limu već postoji zatvorska jedinica (u Nikoljcu) koja kuburi sa nedostatkom smeštajnih kapaciteta, pa se procenjuje da bi novi objekat obezbedio smeštaj prema evropskim standardima u kome bi zatvorske kazne služili osuđenici iz 11 opština sa severa države. Kao moguća lokacija za izgradnju zatvora u Mojkovcu pominje se mesto gde je nekada bila fabrika Kombinata drvne industrije "Vukman Kruščić", kao i naselje Stevanovac.

PROČITAJTE JOŠ - OSLEPEO U SPUŽU: Zastrašujuća priča iz crnogorskog zatvora

Nekadašnji ponos mojkovačke privrede otvoren 1951, a prodat 2006. kao firma u stečaju, nakon čega je celokupna imovina rasprodata, a zgrade porušene, kao i dimnjak koji je bio zaštitnik kombinata, ali i Mojkovca.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin saopštio je da će država uložiti 15 miliona evra u izgradnju zatvora na severu.

- Izgradnja novih zatvorskih kapaciteta obezbediće da pravosnažno osuđena lica budu bez odlaganja upućena na odsluženje zatvorske kazne, u uslovima koji u svemu ispunjavaju visoke međunarodne standarde bezbednosti i zaštite prava zatvorenika - saopštio je Pažin.


REKONSTRUISANA ZGRADA U BIJELOM POLjU

POSTOJEĆA zgrada zatvora u Bijelom Polju broji više od šezdeset leta i rađena je po nekadašnjim standardima i kapacitetima od 180 do 200 zatvorenika, koji izdržavaju kratke kazne od jednog dana do šest meseci. Država je pomogla da se rekonstruiše ovaj objekat i za te namene potrošila 15.000 evra.