Grad veličine trećeg centra u Crnoj Gori - Bijelog Polja nalazi se pred Zavodom za zapošljavanje! Jer, prema podacima koje su saopštili iz ZZZ, ove sedmice u toj dugoj koloni nalazi se čak 49.570 građana (21,3 odsto). Najveća stopa nezaposlenosti zabeležena je u julu 2000. godine - 32,7 odsto, dok je najniža bila u avgustu 2009. godine - 10,1 odsto. Od početka godine oglašeno je 26.410 slobodnih radnih mesta, saopštili su iz Zavoda.

PROČITAJTE JOŠ: Dragomir gladuje zbog vozova

Da Crna Gora čak i za evropske okvire drži neslavan rekord po broju nezaposlenosti pokazao je podatak organizacije "Trejding ekonomiks" iz avgusta kada je nezaposlenost bila manja nego danas! Crnogorci su "zaseli" na neslavno peto mesto u Evropi po nezaposlenosti! A posao čekaju svi, čak i akademci, doktori nauka, magistri, lekari, stomatolozi, inženjeri računarstva, diplomirani ekonomisti, pravnici, vaspitači i nastavnici društveno-humanističkih predmeta, kao i 1.322 diplomirana menadžera i organizatora.

PROČITAJTE JOŠ: CG: Sistematizaciju treba da primene i obućari

- Svaka četvrta osoba u Crnoj Gori je zaposlena, a na njen "račun" dođu po jedan učenik, penzioner i nezaposlena osoba ili radnik na crno. Da bi ekonomski sistem Crne Gore bio održiv na duži rok potrebno je da na ove tri osobe dođe makar devet radnika. Ekonomija i zaposlenost obično su poslednje teme o kojima se raspravlja u državnoj skupštini, a da su pitanja plata i prava radnika obično među najmanje pominjanim temama - kaže za "Novosti" Vesko Pejak, predsednik političke partije Alternativa. - U Crnoj Gori prema zvaničnim podacima ima 379.130 građana od 19 do 65 godina i od tog broja zaposleno je svega 177.908, dok 106.338 građana radi na crno ili nemaju nikakav posao.

POMORAC U MENADžMENTU! Lokalna RTV Nikšić raspisala je jednodnevni oglas za izvršioca na zanimanje stepen specijaliste - menadžment u pomorstvu! Ništa čudno ne bi bilo da se kojim slučajem Nikšić nalazi na "peni od mora". Oglas je izazvao podsmeh onih koji svakog dana zakucaju na vrata Biroa rada i vrate se pognute glave.

Iz Banke hrane upozoravaju na zabrinjavajući broj nezaposlenih.

- Blizu 138.000 građana Crne Gore živi praktično na granici siromaštva, ne računajući u ovu cifru značajan broj penzionera. Minimalna zarada za ovu godinu iznosi 193 evra, dok je prosečna penzija oko 278 evra. Oko 4.500 penzionera prima penziju ispod 100 evra. Čak 200.000 porodica duguje prosečno po 600 evra za struju, dok plate značajno kasne za više od 40.000 radnika i kada sve to imamo u vidu onda dolazimo do procene da je skoro polovina stanovništva ili u zoni siromaštva ili vrlo blizu linije apsolutnog siromaštva - ukazuju iz Banke hrane.

Prema podacima Centralne banke, na kraju septembra u blokadi je bilo 16.007 preduzeća i preduzetnika, što je 1,6 odsto više nego u avgustu! Ukupan dug na osnovu kojeg su blokirani računi je 625,4 miliona evra.