TEK je koji dan prošao od napada američkog predsednika Donalda Trampa na „obojene“ demokratske kongresmenke, a šef Bele kuće ponovo je atakovao na predstavnice migrantskog porekla u Kongresu, iako su, uz jedan izuzetak, sve rođene u SAD. Ovog puta ih je ne samo na "Tviteru", nego i na konferenciji za medije, ispred Bele kuće, optužio da "mrze svoju zemlju".

Sve je počelo onog trenutka kada su četiri narodne predstavnice u Kongresu uputile Trampu oštre kritike zbog njegove politike prema migrantima, ali i drugih pitanja. Ovome se to nije dopalo pa je posle jednog, emitovao i novi prilog na "Tviteru", ovog puta ne iz ličnog pera. Tramp je objavio komentar Džona Kenedija, republikanskog senatora iz Luizijane, koji pomenute žene definiše kao bandu i poredi ih sa "četiri jahača apokalipse".

Kenedi je, takođe, istakao da, nedavno izabrane članice Predstavničkog doma, među kojima zastupnice Njujorka Aleksandrija Okasio Kortez i Minesote Ilhman Rep, smatraju da su Amerikanci zli rasisti.

- Zgrožen sam što mnogi naši predsednički kandidati uopšte pokušavaju da shvate šta pričaju ove žene i da se slože sa njima - jahačima apokalipse! - izjavio je senator Džon Kenedi.

Oštre osude za rasizam i ksenofobiju, na koje su naišli Trampovi prvi internet-komentari, nisu ga "zakočili" da ponovo krene u još uvredljiviji napad.

PROČITAJTE I:Bajden najavio: Ako bi Tramp ismevao moje godine, izazvao bih ga da radimo sklekove


- Ako niste srećne i sve vreme se žalite, možete da odete - poručio im je predsednik SAD. - Vi spadate u ljude koji, po mom mišljenju, mrze ovu državu. Što se mene tiče, ako mrzite našu zemlju, ako niste srećne ovde, možete da odete i to odmah. Ne znam kome će nedostajati.

Tramp je, držeći parče papira, rekao da ima "spisak stvari koje su rekle te članice Predstavničkog doma, koje su tako loše, tako strašne da ne želi da ih pročita".

Samo nekoliko sati pre toga, Tramp je na "Tviteru" napisao da "u njemu nema ni trunke rasizma".

Donald Tramp,AP foto

Američki predsednik je odrečno odgovorio na pitanje da li ga brine to što njegove opaske na "Tviteru" mnogi vide kao rasističke.

- Ne brine me što se mnogi ljudi ne slaže sa mnom. Ima mnogo više onih koji ne samo da su saglasni, nego baš vole i podržavaju ono što govorim - zaključio je predsednik SAD.


OSUDA IZ KONGRESA

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju, kako se navodi, "rasistički" komentari predsednika Donalda Trampa o članicama Kongresa iz manjinskih zajednica, a za rezoluciju su glasale sve demokrate i četvoro republikanaca pa je odnos glasova bio 240 prema 187.