Počela vanredna sednica SB UN o Siriji. Rusija je sazvala sednicu kako bi raspravljala o vazdušnim udesima koje su SAD, Velika Britanija i Francuska vodile u Siriji.

Rusija je danas predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom bi se osudila "agresija SAD i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN", javlja Rojters.


REAKCIJE RUSIJE NA RAKETIRANjE ZAGRMEO PUTIN: Ponovo prekršena povelja UN, ponavljaju se Jugoslavija, Irak, Libija...; Sirijski PRO oborio 71 od 103 rakete


Britanska agencija, koja je imala uvid u nacrt rezolucije, napominje da za sada nije poznato da li će se nacrt rezolucije staviti na glasanje.


POGLEDAJTE PRVE FOTOGRAFIJE: Sirija u ruševinama, deca uplakana (FOTO+VIDEO)

(UŽIVO) TRAMP I SAVEZNICI NAPALI SIRIJU: Ispaljeno 100 raketa, oborena 71,gađani vojni ciljevi, ranjena tri civila; Sednica SB UB na zahtev Rusije zakazana za 17 časova (VIDEO+FOTO)


Neimenovane diplomate predviđaju da je malo verovatno da će nacrt rezolucije dobiti minimum od devet glasova, koliko je potrebno da bi se SAD, Francuska i Britanija primorale da ulože veto.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica SB UN tj. Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne uloži veto.


PRATITE SA NAMA IZ MINUTA U MINUT...


17:05 - POČEO SASTANAK

Pozivom da predstavnik Sirije pristupi sednici počeo je sastanak Saveta Bezbednosti UN o situaciji u Siriji.

Moskva je nakon napada na Siriju predložila nacrt rezolucije, u koju je Rojters imao uvid, gde se osuđuje "agresija SAD i njenih saveznika na Siriju i kršenje međunarodnog prava i Povelje UN".Foto Tanjug-AP

17:26 - GUTAREŠ: NE POJAČAVAJTE PATNjU SIRIJSKOG NARODA

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš zatražio je danas od svih država da se "suzdrže u ovim opasnim uslovima i da ne dovode do eskalacije i pogoršanja patnje sirijskog naroda".

On je na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao da su međunarodni istražitelji u Siriji spremni da posete mesto napada u Dumu, gradu u Siriji, zbog kojeg su SAD, Francuska i Velika Britanija napale Siriju, prenosi Rojters.

Na Siriju je u toku noći lansirano više od 100 raketa, a prema dostupnim informacijama, nema civilnih žrtava.

17:37 - NEBANZIJA: SAD ČINE KATASTROFU

SAD čine katastrofalnu situaciju u Siriji još gorom, razarajući sistem međunarodnog prava kao što je to bio slučaj u bivšoj Jugoslaviji, Libiji i Iraku, rekao je ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebanzja.

17:58 - PIRS: SILA UPOTREBLjENA DA BI SE SAČUVALI ŽIVOTI

Sila je morala da se upotrebi kako bi se sačuvali životi, naglasila je britanska ambasadorka pri UN Karen Pirs, dodavši da Sirija nije uništila svo hemijsko oružje na šta se ranije obavezala.
Ruski ambasador Vasilij Nebenzija razgovara sa britanskom ambasadorkom pri UN Karen Pirs / Foto Tanjug-Ap

18:29 - KINESKI AMBASADOR: POŠTUJTE TERITORIJALNI INTEGRITET

Kineski ambasador pri UN pozvao je na poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja i dodao da Peking osuđuje svaki jednostrani napad na suverenu zemlju.

18:37 - ŽELITE DA VRATITE SIRIJU U KAMENO DOBA

Nebenzja ističe da su naučna postrojenja na koju je izvršen napad služila da poboljšaju ekonomiju zemlje. "Zar želite da vratite Siriju u kameno doba? Pre sukoba u Siriji, ona je važila za jednu od najrazvijenijh zemalja Bliskog istoka", naglasio je ruski ambasador.

18:38 - HEJLI: SLIKE MRTVE DECE NIJE "LAŽNA VEST"

SAD su delovale u cilju da odvrate režim u Damasku od daljeg korišćenja hemijskog oružja, a slike mrtve dece u Dumi nisu "lažna vest", rekla je američka ambasadorka pri UN Niki Hejli, poručivši Rusiji da preispita svoje prioritete.
Niki Hajli / Foto Tanjug-Ap

18:39 - DELATR: NISMO MOGLI VIŠE DA TRPIMO

Režim u Damasku godinama je kršio međunarodno pravo, Pariz i naši saveznici nisu više to mogli da trpe, rekao je francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr, dodavši da Povelja UN ne sme da služi zaštiti kriminalaca.

18:48 - MAS: SUTRA SASTANAK NEMAČKE, FRNACUSKE, VELIKE BRITANIJE I SAD U LONDONU

Nemačka će se pridružiti Francuskoj u novom međunarodnom naporu da se u Siriji postigne trajna obustava vatre, saopštio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas.

Nemačka, Francuska, Velika Britanija i SAD će se sastati u nedelju u Londonu kako bi razgovarali o sledećim koracima nakon sinoćnjeg napada na Siriju, kaže Mas.

"Radićemo zajedno sa Francuskom na stvaranju novog međunarodnog formata uticajnih država, koje će dati snagu novom političkom procesu", rekao je Mas, dodajući da će Nemačka koristiti bilateralne veze da obezbedi da Rusija zauzme "konstruktivan" stav po pitanju Sirije, prenosi Rojters.

19:01 - NEBENZJA: NA VAŠINGTONU VELIKA ODGOVORNOST ZA OBRUŠAVANjE NA JUGOSLAVIJU, IRAK I LIBIJU

Zemlje koje vojne akcije u Siriji pravdaju borbom protiv terorista zapravo žele da rasparčaju tu zemlju, izjavio je danas ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN.

"Čini se da je konačno postalo jasno da oni na Zapadu koji pokušavaju da opravdaju svoje vojno prisustvo u Siriji neophodnošću da unište džihadiste, zapravo se svrstavaju sa njima i žele da raskomadaju tu zemlju", rekao je Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN sazvanoj na zahtev Rusije posle raketnih udara SAD, Velike Britanije i Francuske na Siriju.

On je ocenio da su vazdušni udari na Siriju pogoršali humanitarnu situaciju i izazvali novi talas izbeglica iz te zemlje i regiona.

"Trenutna eskalacija situacije oko Sirije pojačava destruktivni uticaj na čitav sistem međunarodnih odnosa. Istorija će sve postaviti na svoje pravo mesto i na Vašingtonu je već velika odgovornost za krvavo obrušavanje na Jugoslaviju, Irak i Libiju", rekao je ruski diplomata.

19:59 - SB UN ODBACIO REZOLUCIJU O SIRIJI

Savet bezbednosti UN odbacio je danas rezoluciju Rusije kojom bi se osudila "agresija" Sjedinjenih Američkih država i njenih saveznika protiv Sirije, javio je AP.

Rusija je ranije danas predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom bi se osudila "agresija SAD i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN", javio je Rojters.

20:06 - DEJSTVA POMAŽU TERORISTIMA

Stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u: Dejstva Vašingtona, Londona i Pariza direktno pomažu teroristima i protivreče njihovim obavezama u OEBS-u.

SAD, Velika Britanija i Francuska su ovim neosnovanim napadom poremetili rad pregovaračkih formata za rešavanje situacije u Siriji, rekao je Aleksandar Lukaševič.

"Ne može se očekivati da SAD poštuju međunarodno pravo u Evropi, ako ga Vašington narušava u Siriji. SAD poštuju samo pravo jačeg", naveo je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u.

"Nerazumno, kaubojsko ponašanje Vašingtona, Londona i Pariza mora biti podvrgnuto proceni svih razumnih članova međunarodne zajednice", naveo je Lukaševič u saopštenju. On je zahvalio državama-članicama OEBS-a koje su jasno saopštile svoj stav i odbile da podrže "avanturu SAD i njihovih pomagača".

"Očekujemo, takođe, nedvosmislenu reakciju generalnog sekretara OEBS-a i italijanskog predsedavajućeg povodom ovog novog i očiglednog slučaja narušavanja normi međunarodnog prava i osnovnih principa OEBS-a. Vreme je da se ispolji principijelnost i da se utvrdi odgovoran stav", dodao je ruski diplomata.

20:07 - SAD OČEKUJU OBNOVU SARADNjE SA RUSIJOM

SAD očekuju od Rusije da radi na obnovi saradnje, izjavio je predstavnik američke administracije.

20:15 - PREDSEDNIK BOLIVIJE: SAD GLAVNA PRENjA SVETU

„Moram reći potpuno jasno da glavnu pretnju slobodi, demokratiji, majci Zemlji i raznovrsnom svetu predstavljaju SAD. Ne bojim se da govorim otvoreno o tome“, rekao je Evo Morales na plenarnom zasedanju „Samita Amerika“.

20:16 - NEBENZJA: SAD IZVODE OPASNU OPERACIJU

Nebenzja: SAD, Velika Britanija i Francuska nastavljaju da guraju svetsku politiku i diplomatiju u atmosferu mitova koje su same izmislile, to je opasna operacija.