Sjedinjene Države, zajedno sa Francuskom i Velikim Britanijom započele su vojnu operaciju protiv Sirije.

Američki predsednik Donald Tramp naredio napade na Siriju, Odmah zatim, počela zajednička akcija SAD, Velike Britanije i Francuske.

"Naredio sam oružanim snagama SAD da počnu precizne napade na mete povezane sa arsenalom hemijskog naoružanja sirijskog diktatora Bašara el Asada", rekao je Tramp.

Tramp je rekao da su napadi pokrenuti u saradnji sa Velikom Britanijom i Francuskom kao "snažno sredstvo odvraćanja od proizvodnje, širenja i upotrebe hemijskog oružja".

"Zajednički odgovor Amerike, Britanije i Francuske na zločine uključuje sve instrumente naše nacionalne moći: vojnu, ekonomsku i diplomatsku", rekao je američki predsednik, navodeći da će akcija trajati sve dok "sirijski režim ne prestane da koristi hemijsko naoružanje".

President Trump: "To Iran and to Russia I ask, what kind of a nation wants to be associated with a mass murder of men, women, and children?" pic.twitter.com/k0r5xblqOZ

Bi-Bi-Si javlja da se čuju eksplozije u okolini Damaska.

Pratite sa nama iz minuta u minut...03:45 - SIRIJSKA ODBRANA DEJSTVUJE PROTIV AVIONA

Sirijska državna televizija javlja da protivvazdušna odbrana dejstvije protiv aviona koji učestvuju u napadu. Rojters javlja da je pogođen naučni centar u Damasku.

SAD koriste Tomahavk krstarecće rakete za napad na više meta u Siriji, izjavio je u petak američki zvaničnik za Reuters. Zvaničnik nije otkrio da li su američki ratni avioni bili uključeni u štrajkove.

Prošlog aprila američki predsjednik Donald Trump ispalio je 59 raketa Tomahavk na aerodromu Al Shairat u Siriji, kao odgovor na navodni hemijski napad u provinciji Idlib.

03:46 - DESETAK EKSPLOZIJA U DAMASKU

Desetak eksplozija u Damasku. Si-En-En javlja, pozivajuči se na vojne zvaničnike, da je ovo samo prvi u nizu napada na sirijske položaje.


04:07 - BRITANCI NAPADAJU POSTROJENjE HEMIJSKOG ORUŽJA

Ministarstvo odbrAne Velike Britanije kaže da se u napadu koriste rakete Storm šedou te da je njih cilj vojni postrojenje 24 kilometra zapadno od Homsa, u kome se kako Britanci kažu nalazi postrojenje hemijskog oružja "prekursor".

04:48 - PENTAGON: ZAVRŠEN PRVI TALAS

Pentagon šaopštio da je "završen prvi talas napada", te da su u agresiji uz brodove učestvovali i avioni.

05:02 - DžIM MATIS: NAPADI TEŽI NEGO ONI 2017. GODINE, UPOZORILI SMO MOSKVU

Američki sekretar za odbranu Džim Matis je rekao da su napadi bili "teži" od onih iz 2017. godine i da je Vašington unapred upozoro Moskvu.

- Upravo sada ovo je jednokratni udarac i verujem da sm time poslali vrlo snažnu poruku- rekao je Matis tokom brifinga u Pentagonu, dodajući da može doći do dodatnih napada na "vladu Bašara Asada" "ako bi se on opet odlučio da koristi hemijsko oružje.


05:03 - VAZDUŠNI UDARI ZAVRŠENI

Vazdušni udari po Siriji su završeni, potvrdio je predstavnik Združenog komiteta načelnika štabova Danford

.SAD, Francuska i Velika Britanija su počele da bombardiju Siriju u 21.00 po Vašingtonu (3 sata po srednje evropskom vremenu), saopštio je na brifingu general Džozef Danford.

05:03 - MEDIJI: SIRIJSKE SNAGE EVAKUISALE VOJSKU SA OBJEKATA KOJI SU BILI META NAPADA


05:10 - OBORENO 20 RAKETA

Kako je saopštio izvor Sputnjika, oboreno je 20 raketa.


05:11 - DANFORD: SAD NISU OBAVESTILE RUSIJU O NAPADU NA SIRIJU

Jedina komunikacija u vezi sa tom operacijom pre napada bilo je standardno obaveštenje u vezi sa osiguranjem bezbednosti letova, rekao je Džozef Danford, šef komiteta načelnika štabova vazdušnih snaga SAD.

05:11 - SKAJ NjUZ ARABIJA: ČUJU SE EKSPLOZIJE NA GRANICI SIRIJE I LIBANA

05:12 - AL DžAZIRA: METE NAPADA SU BILI VOJNI AERODROM MEZE U PREDGRAĐU DAMASKA I BAZA PVO NA PLANINI KASJUN
05:14 - TEREZA MEJ I MAKRON: TAČNO JE, UČESTVUJEMO U NAPADU

Britanska premijerka Tereza Mej potvrdila je da britanske oružane snage učestvuju u zajedničkim udarima na Siriju sa SAD i Francuskom.

„Večeras sam naredila britanskim oružanim snagama da izvrše koordinirane i ciljane udare", navodi se u izjavi Mejove. Odluka je, prema njenim rečima, doneta radi borbe sa „borbenim hemijskim potencijalom sirijskog režima".

I predsednik Francuske Emanuel Makron saopštio je da je izdao naređenje za sprovođenje vojne operacije u Siriji zajedno sa SAD i Britanijom.

„Naša operacija biće ograničena na udare po objektima sirijske vlade koji omogućavaju da se napravi i koristi hemijsko oružje", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.Foto: Emanuel Makron, Angela Merkel i Tereza Mej u Briselu AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

05:19 - NAPAD TRAJAO 50 MINUTA
05:30 - MOSKVA: NAPADI NEĆE OSTATI BEZ POSLEDICA

Za napad na Siriju su odgovorne SAD, Velika britanija i Francuska, rekao je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov. On je obećao da to neće ostati bez posledica. Više o tome čitajte OVDE.

05:32 - EJ-BI-SI: PRIMEĆENO DA SU LOVCI POLETALI SA BRITANSKE BAZE NA KIPRU
05:36 - POGLEDAJTE: FRANCUSKI AVIONI POLEĆU U NAPAD
05:37 - MATIS: ZA SAD SAD NE PLANIRAJU NOVE NAPADE NA SIRIJU

05:43 - DAMASK JOŠ NIJE DAO INFORMACIJE O TOME DA LI JE NAPADNUTO DEVET CILjEVA

05:48 - UDAR NA SIRIJU ZAHTEVA ŽESTOK ODGOVOR RUSIJE

Vojni udar u Siriji zahteva žestok odgovor Rusije i čitave međunarodne zajednice, smatra šef Komiteta Saveta Federacije za odbranu i bezbednost Viktor Bondarjov.

05:49 - AUSTRALIJA I KANADA PODRŽALE NAPAD
05:58 - SANA: KAD SU TERORISTI PORAŽENI ONI POKRENULI AGRESIJU

Sirijski državni mediji nazivaju napad "flagrantnim kršenjem međunarodnog prava". Agencija Sana citira neimenovani izvor: "Kada su teroristi poraženi, SAD, Francuska i Britanija su intervenisale i pokrenule agresiju na Siriju. Agresija će biti sprečena".

06:00 - GUTJEREŠ: POZIVAM NA UZDRŽANOST

Generalni sekretar UN Antonio Gutjereš pozvao je sve strane na uzdržanost i izbegavanje dalje eskalacije krize u Siriji.

Gutjereš je pozvao SB UN da se dogovori o uspostavljanju mehanizma za pozivanje na odgovornost krivaca za primenu hemijskog oružja u Siriji.


06:01 - ROJTERS: SIRIJA GAĐANA SA 30 RAKETA, TREĆINA OBORENA

06:05 - STANOVNICI DAMASKA ODRŽAVAJU MITING

Foto EPA

Stanovnici Damaska održavaju stihijski miting na trgu Umavin u centru grada, javlja izveštač Sputnjika.

Učesnici akcije izašli su na ulicu da podrže predsednika Bašara Asada, duboko revoltirani američkim akcijama.

„Ovde smo da pokažemo da se ne bojimo. Naša zemlja je u stanju da se suprotstavi agresiji, a narod je za vojsku i predsednika", rekao je jedan od učesnika demonstracija.06:10 - MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE: NIJEDNA RAKETA ZAPADIH ZEMALjA NIJE UŠLA U ZONU ODGOVORNOSTI RUSKE VOJSKE


09:12 - SIRIJSKI MEDIJI:UNIŠTENA ZGRADA NAUČNOG CENTRA,TROJE RANjENO

U vazdušnim napadima SAD na Siriju povređeno je troje civila, a materijalna šteta je napravljena samo u naučno istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod Damaska, javili su jutro sirijski mediji.

Sirijski državni mediji izvestili su da su udari koje predvode SAD prouzrokovali materijalnu štetu samo u naučno istraživačkom centru u okrugu Barzeh kod Damaska.

U napadu je uništena zgrada u okviru koje su centar za obuku i studije i laboratorije, javila je sirijska državna tv, prenosi Rojters.

"Rakete koje su ciljale vojne položaje u Homsu su sprečene i skrenute sa putanje i ranile su tri civila", javila je državna agencija SANA.


Foto EPA

09:14 - RUSIJA: SIRIJA UPOTREBILA SISTEME PROIZVEDENE U SSSR STARNjE VIŠE OD 30 GODINA

Protiv raketnog napada koji su SAD, Britanija i Francuska protekle noći izvele na Siriju, sirijske snage upotrebile su sisteme vazdušne odbrane proizvedene u Sovjetskom Savezu S-125, S-200, "Buk" i "Kvadrat", saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Ovi sistemi vazdušne odbrane proizvedeni su u SSSR-u pre više od 30 godina", navodi se u saopštenju, prenosi Tass.Pripremanje aviona za vazdušni udar na aerodromu u istočnoj Francuskoj  /  Foto Tanjug-AP

10:19 - OBJAVLjEN SNIMAK ASADA KAKO DOLAZI NA POSAO POSLE NAPADA

Sirijsko predsedništvo objavilo je video koji prikazuje sirijskog predsednika Bašara al Asada kako jutros stiže na posao, nekoliko sati nakon vazdušnih udara na čelu sa SAD u znak odgovora na navodni hemijski napad u Dumi.

"Jutro otpora", potpis je koji prati kratki video zapis, distribuiran na Telegram fidu sirijskog predsedništva.

Kako javlja Rojters, Asad je na snimku u odelu sa kravatom i nosi aktentašnu dok ulazi u zgradu predsedništva.

Tokom snimka, koji traje osam sekundi, Asad ništa ne izgovara.Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska noćas su izvele vazdušne udare na Siriju, u kojima je pogođena i vazdušna baza zapadno od Damaska, u blizini granice sa Libanom.

Napad je pogodio i vojni depo u istočnom Kalamunu, severozapadno od Damaska, lokaciju u Masjafu 170 kilometara severno od prestonice.

Sirijski mediji su javili da je pogođen naučno istraživacki centar u Damasku za koji Pentagon tvrdim da je korišćen za razvijanje i proizvodnju hemijskog i biološkog oružja, prenosi Rojters.

11:17 - SIRIJSKA VOJSKA: NEMA POGINULIH U NAPADIMA ZAPADNIH SNAGAU raketnim napadima, koje su protekle noći SAD, Britanija i Francuska izvele protiv Sirije, niko nije poginuo, saopštila je sirijska vojska.

"Napadi su naneli samo materijalnu štetu na sirijskoj teritoriji", navodi se u saopštenju, a prenosi državna agencija SANA.

Istovremeno, Tass javlja da ruska ambasada u Damasku danas radi uobičajeno i da nema informacija da među povređenima ima Rusa.

Kako su mediji ranije preneli, u noćašnjim napadima je ranjeno troje ljudi.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je na Siriju ispaljeno više od 100 raketa, a da su sirijski protivvazdušni sistemi veliki broj tih raketa - krstarećih i raketa tipa vazduh-zemlja - oborili dok su se približavale ciljevima.


12:42 - GENERALŠTAB RUSIJE: SIRIJSKI PVO OBORIO 71 KRSTAREĆU RAKETU

Ruski Generalštab saopštio je da su sirijske protivvazdušne snage oborile 71 krstareću raketu zapadne koalicije.

Kako se navodi, obaranje zapadnih raketa pokazalo je da su sirijske snage izuzetno obučene.

Istovremeno, Generalštab je naglasio da će Rusija razmotriti mogućnost isporuke PVO sistema S-300 Siriji kao i drugim zemljama sveta.

13:39 - POBUNjENICI IZ DUME: NAPADI SU FARSA DOK JE ASAD NA VLASTI

Sirijska pobunjenička grupa Džeih el Islam izjavila je danas da napadi na položaje režima predstavljaju "farsu" dokle god je predsednik Sirije Bašar el Asad na vlasti.

"Kažnjavanje instrumenta zločina dok je zločinac i dalje tu. Farsa", naveo je na Tviteru Mohamed Aluš, zvaničnik Džeih el Islama.

Ova pobunjenička frakcija kontrolisala je Dumu, grad koji je bio poslednje uporište pobunjenika u Istočnoj Guti i mesto navodnog napada hemijskim oružjem zbog kojeg su SAD, Francuska i Velika Britanija noćas pokrenule vojnu akciju u Siriji.

Sirijske snage danas su saopštile da su ušle u Dumu.

13:52 - ČETIRI BRITANSKA “TORNADA” UČESTVOVALA U AKCIJI

Četiri mlazna aviona "tornado" britanskih vazduhoplovnih snaga iz baze Akrotiri na Kipru ispalila su protekle noći rakete u pravcu vojnog objekta u blizini Homsa, gde je utvrđeno da Sirija čuva hemikalije, saopštilo je prethodno britansko Ministarstvo odbrane.14:02 - SASTANAK NATO: SAD, UK I FRANCUSKA BRIFUJU SAVEZNIKE O UDARU NA SIRIJU

SAD, Francuska i Velika Britanija danas će podneti izveštaj izaslanicima država članica NATO u vezi sa koordinisanim vazdušnim udarima izvedenim tokom noći na pozicije sirijske vlade, kazao je Rojtersu neimenovani zvaničnik Alijanse.

Očekuje se da sastanak 29 ambasadora NATO počne oko 15 časova po srednjeevropskom vremenu, posle čega bi javnosti trebalo da obrati generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

On je prethodno izjavio da podržava vazdušne udare, iako Alijansa nija bila uključena u napade.

14:14 - OPCW NASTAVLjA ISTRAGU O NAPADU U SIRIJI

Napad na Dumu / Foto Tanjug

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopštila je danas da nastavlja istragu o navodnom hemijskom napadu u sirijskom gradu Dumi posle vazdušnih napada u Siriji.

OPCW navodi da će njihov istražni tim nastaviti da prikuplja podatke o navodnom hemijskom napadu u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska, gde su lokalni spasioci naveli da je u nedavnom napadu hemijskim oružjem stradalo više od 40 osoba.

Rusija i Sirija odbacuju tvrdnje zapadnih zemalja da su sirijske snage 7. aprila koristile hemijsko oružje kako bi rasterale pobunjenike iz okoline Damaska.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su noćas vazdušne napade u Siriji posle nedavnog napada u Dumi u kojem su, kako tvrde zapadne zemlje, sirijske snage koristile hemijsko oružje.
14:25 - FRANCUSKA OBJAVILA OBAVEŠTAJNI IZVEŠTAJ O HEMIJSKOM NAPADU U SIRIJI

Francuska je danas obelodanila izveštaj svojih obaveštajnih službi u kojem se navodi da je, posle analize "pouzdanih informacija" i otvorenih izvora, zaključeno da su snage sirijske vlade 7. aprila izvele hemijski napad u Dumi protiv civila.

Izveštaj, koji je do danas bio strogo poverljiv, objavljen je nakon što su SAD, Francuska i Britanija protekle noći izvele koordinisane udare na snage sirijske vlade u Siriji zbog navodnog napada hemijskim oružjem.

"Nakon što smo analizirali video-snimke i fotografije žrtava objavljene na internetu, obaveštajne službe su mogle da zaključe, sa visokim stepenom sigurnosti, da ogromna većina tih snimaka i fotografija nije lažna", navodi se u izveštaju, prenosi Rojters.

U dokumentu stoji da nisu vidljive nikakve mehaničke povrede među ljudima na snimcima, a da su uočeni svi simptomi karakteristični za napad hemijskim oružjem, pre svega agensima koji dovode do gušenja organofosfornim agensima ili hidrocijaničnom kiselinom.

"Pouzdani podaci pokazuju da su sirijski vojni zvaničnici koordinisali ono za šta se ispostavlja da je upotreba hemijskog oružja koje sadrži hlorin u Dumi, 7. aprila", navodi se u izveštaju.

Takođe se ističe da su francuske službe utvrdile da nisu sve zalihe i kapaciteti hemijskog oružja sirijske vlade prijavljeni Ujedinjenim nacijama.

"Sirija nije prijavila mnoge aktivnosti svog Naučnog centra za proučavanje i istraživanja (SSRC)", navodi se u dokumentu.

Kako se zaključuje u izveštaju francuskih obaveštajnih službi, Sirija nije odgovorila na pitanja među kojima su moguće preostale zalihe iperita i DF, neprijavljeno hemijsko oružje malog kalibra i oznake VX i "sarin" na lokacijama za proizvodnju i utovar.

14:30 - SEDNICA SB UN KOJU JE TRAŽILA RUSIJA BIĆE ODRŽANA U 17 SATI

Sastanak Saveta bezbednosti UN o Siriji, koji je tražila Rusija, počeće u 18 sati po moskovskom, odnosno 17 časova po srednjeevropskom vremenu, javlja Rojters pozivajući se na diplomatske izvore.Foto EPA

15:29 - PENS IZ PERUA TELEFONIRAO KONGRESMENIMA DA JE KRENUO NAPAD

Američki potpredsednik Majk Pens morao je da napusti Samit Amerika u Limi kako bi obavestio lidere Kongresa SAD o planu predsednika Donalda Trampa da objavi raketni napad na Siriju.

Kako navodi AP, ubrzo nakon što je stigao na regionalni samit, Pens je morao da ispuni hitan zadatak, koji je dobio iz Bele kuće, odnosno da informiše kongresmene o vazdušnim udarima na Siriju, pod vođstvom SAD, pre nego što to objavi Trampova administracija.

Pens je kongresmene pozvao telefonom iz svog hotelskog apartmana.

Tramp se povukao sa samita ranije ove nedelje, dok je pripremao teren za napad na Siriju.

16:48 - LAVROV: AKCIJE SAD NEPRIHVATLjIVE I NELEGITIMNE

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da su akcije SAD i njihovih saveznika u Siriji "neprihvatljive i nelegitimne".

"Razgovaraće se o tome kako zapadni partneri objašnjavaju svoje potpuno nelegitimne i neprihvatljive akcije. Američki predsednik, britanska premijerka i predsednik Francuske tvrdili su da poseduju nepobitne dokaze da je hemijsko oružje, pre svega, korišćeno u Dumi, a na drugom mestu, da je to uradio niko drugi do (predsednik Sirije) Bašar al Asad", rekao je Lavrov na 26. sednici skupštine Saveta za spoljnu i odbambenu politiku.
Foto Tanjug-AP

17:09 - RUSIJA PREDLAŽE NACRT REZOLUCIJE

Rusija je danas predložila nacrt rezolucije Saveta bezbednosti UN, kojom bi se osudila "agresija SAD i njihovih saveznika protiv Sirijske Arapske Republike zbog kršenja međunarodnog prava i povelje UN", javlja Rojters.

Britanska agencija, koja je imala uvid u nacrt rezolucije, napominje da za sada nije poznato da li će se nacrt rezolucije staviti na glasanje.

Neimenovane diplomate predviđaju da je malo verovatno da će nacrt rezolucije dobiti minimum od devet glasova, koliko je potrebno da bi se SAD, Francuska i Britanija primorale da ulože veto.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova i da nijedna od pet stalnih članica SB UN tj. Rusija, Kina, Francuska, Britanija ili SAD ne uloži veto.

(PRATITE UŽIVO) Rusija traži od Saveta bezbednosti da osudi napad na Siriju (VIDEO)

18:02 - DIM SE I DALjE VIJE IZNAD DAMASKA

Dim se vije iznad sirijske prestonice, Damaska, i deset sati nakon udara raketa SAD, Francuske i Velike Britanije.

Stanovnike Damaska probudile su jake eksplozije nešto pre zore, a iz ruševina istražnog instituta u okrugu Barzeh u Damasku, za koji zapadne sile tvrde da je korišćen u svrhe razvijanja hemijskog naoružanja, i dalje kulja dim, navodi Rojters.


18:03 - HEJLI: SAD SPREMNE KAO ZAPETA PUŠKA ZA NOVE NAPADE

SAD su "spremne kao zapeta puška" da ponovo napadnu Siriju, ukoliko vlada predsednika Bašara al Asada ponovo odluči da iskoristi hemijsko oružje, rekla je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Niki Hejli na današnjoj sednici Saveta bezbednosti UN.

"Uvereni smo da smo osakatili program hemijskog oružja Sirije. Spremni smo da nastavimo sa pritiskom, ako su dovoljno ludi da nas testiraju", rekla je ona, prenosi Rojters.

Dodala je da će SAD biti sprmene, ako "sirijski režim ikada iskoristi ovaj otrovni gas".

19:08 - PATRIJARH KIRIL: MORA SE ZAUSTAVITI KRVOPROLIĆE U RUSIJI

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril saopštio je novinarima da je razgovarao telefonom s papom rimskim Franjom povodom raketnih napada SAD i njihovih saveznika na Siriju.

„Hrišćani ne mogu da ostanu po strani od svega što se događa u Siriji… Potrebno je učiniti sve da bi se zaustavilo krvoproliće“, rekao je Kiril.

Razgovor je održan na inicijativu ruskog patrijarha.

On je, takođe, saopštio da je kasnije sa svim patrijarsima Bliskog istoka razgovarao o istoj temi.

20:03 - TRAMP, MEJ I MAKRON TELEFONOM O REZULTATIMA NAPADA

Francuski predsednik Emanuel Makron saopštio je danas da je zajednička vojna operacija SAD, Britanije i Francuske na Siriju postigla svoje ciljeve.

U saopštenju kancelarije francuskog predsednika navodei se da je Makron odvojeno razgovarao sa američkim predsednikom Donaldom Trampom i britanskom premijerkom Terezom Mej po okončanju vazdušnih udara, prenosi AP.

Rojters navodi da su oni o rezultatima vazdušnih udara na Siriju razgovarali nekoliko časova nakon što su te tri zemlje pokrenule vojnu intervenciju na čijoj je meti bio, kako tvrde, arsenal hemijskog oružja Bašara el Asada.

"Operacija protiv kapaciteta hemijskog oružja sirijskog režima... postigla je svoje ciljeve", navodi se u saopštenju Makronove kancelarije.

21:05 - BIVŠI OFICIR: NAPADI NISU UNIŠTILI SVO HEMIJSKO ORUŽJE

Bivši oficir koji je bio uključen u sirijski program hemijskog oružja tvrdi da su napadi SAD, Britanije i Francuske na Siriju pogodili "delove, ali ne i srce" tog programa.

Bivši kapetan Abdulsalam Abdulrazek, koji se sada nalazi delu severne Sirije koji drže pobunjenici, smatra da vazdušni udari neće osujetiti sposobnost Sirije da proizvodi hemijsko oružje i izvodi nove napade.

On je u izjavi za AP rekao da je u Siriji bilo oko 50 skladišta hemijskog oružja, pre nego što je taj program prekinut 2013. godine. Uveren je da ta skladišta i dalje postoje, a da se pomeraju po potrebi.

Kako kaže, taj program je prekinut delimično, jer Damask nije dozvolio inspekciju postojećih skladišta hemijskog oružja.


21:06 - ZVANIČNIK SAD: U NAPADU U DUMI KORIŠĆEN I SARIN

U vazdušnim udarima SAD i njihovih saveznika na Siriju gađane su materije koje bi mogle da budu upotrebljene za proizvodnju hemijskog oružja, kao što je sarin, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik američke administracije.

On je novinarima rrekao da dokazi pokazuju da su sarin i hlorin upotrebljeni u nedavnom napadu hemijskim oružjem u Dumi, sirijskom gradu u oblasti istočna Gurta, prenosi Rojters.

21:41 - SIRIJSKA ARMIJA OBJAVILA POBEDU

Pobeda je proglašena nakon što su članovi zapadne koalicije, SAD, Velika Britanija i Francuska, ispalili su više od 100 projektila na mete u Siriji kao odgovor na navodni hemijski napad u gradu Duma blizu Damaska.

omanda sirijske vojske objavila je da je Istočna Guta oslobođena od militanata, javili su državni mediji. Prema novinarskoj agenciji SANA, sirijska vojska je odlučna da iskoreni terorizam u Siriji, bez obzira na to koje snage bi podržale teroriste, kako bi se obnovila sigurnost i stabilnost u zemlji.

- Svi teroristi su napustili grad Douma, njihov poslednji bastion u Istočnoj Guti - navodi se u saopštenju.

22:12 - PUTIN, ERDOGAN I MAKRON RAZGOVARALI TELEFONOM

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan imao je danas odvojene telefonske razgovore sa predsednicima Rusije i Francuske Vladimirom Putinom i Emanuelom Makronom o situaciji u Siriji.

Erdogan i Putin saglasili su se da rade na smanjenju tenzija u Siriji nastave napore da se pronađe političko rešenje, saopštila je kancelarija turskog predsednika, prenosi Rojters.

Jelisejska palata saopštava da je Makron preneo Erdoganu da želi da unapredi saradnju dve zemlje narednih dana u pronalaženju inkluzivnog političkog rešenja za Siriju.

Makron je zahvalio Erdoganu na njegovoj podršci vazdušnim udarima SAD, Francuske i Britanije na Siriju.

22:13 - ANZUR: HEMIJSKO ORUŽJE JE IZGOVOR ZA NAPAD

Zamenik sirijskog predsednika skupštine Najdat Anzur izjavio je danas da veruje da bi zapadne zemlje mogle da hemijsko oružje ponovo iskoriste kao izgovor da bi izvele vazdušne udare na njegovu zemlju.

Anzur je agenciji AP rekao da zapadne zemlje žele da nastave sirijske mirovne pregovore u Ženevi pod uslovima koji podrazumevaju novi ustav, održavanje predsedničkih izbora i formiranje vlade uz učešće oružanih opozicionih grupa.

Takvi uslovi za ponovno pokretanje mirovnih pregovora su, prema njegovim rečima, "neprihvatljivi i nemogući".