Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je trenutna eskalacija situacije oko Sirije destruktivna za celokupan sistem međunarodnih odnosa, te da će istorija postaviti stvari na svoje mesto"kao što je već ustanovljeno da je Vašington odgovoran za masakr u Jugoslaviji, Iraku i Libiji.

SAD i njihovi saveznici napali su vojne i civilne objekte u Siriji kršeći povelju UN i međunarodno pravo, bez odobrenja Saveta bezbednosti, rekao je Putin.


Rusija najoštrije osuđuje napad na Siriju, u zemlji u kojoj ruski vojnici pomažu vlastima da se izbore sa terorizmom“, istakao je.

On je dodao i da će Rusija sazvati hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razmotrilo agresivno ponašanje SAD i njihovih saveznika u Siriji.


Putin je rekao i da agresija na Siriju dodatno komplikuje već tešku humanitarnu situaciju u zemlji, kao i da inicira novi talas migranata.


Ruski predsednik je naglasio i da Vašington svojim akcijama podstiče terorizam i donosi stradanja građanima Sirije.


Grupa zapadnih zemalja je na najciničniji način zanemarila činjenicu da su stručnjaci Međunarodne organizacije za hemijsko oružje na terenu i pokrenula vojnu operaciju pre zvaničnih rezultata istrage“, zaključio je Putin.

GENERALŠTAB RUSIJE: SIRIJSKI PVO OBORIO 71 KRSTAREĆU RAKETU

Ruski Generalštab saopštio je da su sirijske protivvazdušne snage oborile 71 od 103 lansirane krstareće rakete zapadne koalicije.


Kako se navodi, obaranje zapadnih raketa pokazalo je da su sirijske snage izuzetno obučene.


Istovremeno, Generalštab je naglasio da će Rusija razmotriti mogućnost isporuke PVO sistema S-300 Siriji kao i drugim zemljama sveta.


Ruski general Sergej Rudskoj / Foto Tanjug-AP


Agresija SAD protiv Sirije je pokušaj da se spreči istraga o hemijskom napadu u Siriji i u potpunoj je suprotnosti sa naporima da se pobedi terorizam u zemlji“, navodi Generalštab.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije prati razvoj situacije u Siriji i ocenjuje da je u Damasku trenutno situacija normalna i mirna.


MOSKOVLjANI DONOSE CVEĆE ISPRED SIRIJSKE AMBASADE

U znak solidarnosti sa Sirijom, koju su protekle noći napale SAD, Britanija i Francuska, Moskovljani danas donose cveće ispred zgrade sirijske ambasade u centru ruske prestonice, javlja Tass.

Iako nema podataka da je iko poginuo među sirijskim civilima i vojnicima u raketnom napadu SAD i saveznika zbog navodnog hemijskog napada sirijskih vlasti, Moskovljani smatraju da im je dužnost da podrže Sirijce u ovom tragičnom danu, navodi ruska agencija.

"Želimo da sirijski građani znaju da su Rusi uz njih i da izražavaju solidarnost sa njima", rekao je mladić koji se predstavio kao Sergej, a koji je doneo cveće ispred sirijske ambasade.

ZAHAROVA: NEGATIVAN UTICAJ NAPADA NA MIROVNE PREGOVORE

Najnoviji vazdušni napadi na Siriju, koje predvode SAD, negativno će uticati na mirovne pregovore, ocenila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Ova akcija daje snažan znak ekstremistima i militantima da rade ispravne stvari", rekla je Zaharova, a prenosi Rojters pozivajući se na novinsku agenciju RIA.

Zaharova je prethodno navela na svom nalogu na Fejsbuku da su SAD i njihovi saveznici izveli vojni udar na Siriju tačno u trenutku kada je ta zemlja dobila šansu za mirnu budućnost.

"Oni koji stoje iza napada polažu pravo na moralno vođstvo u svetu i deklarišu se kao jedinstveni i ekskluzivni. Potrebna je sasvim posebna jedinstvenost da se napadne sirijska prestonica u trenutku kada je Sirija dobila najzad šansu za mir", navela je ona, prenosi TASS.

"Bela kuća kaže da se njena uverenost u hemijski napad Damaska zasniva na medijima, izveštajima o simptomima, snimcima i fotografijama kao i na kredibilnim informacijama. Nakon tog saopštenja, američki i drugi zapadni mediji treba da budu svesni svoje odgovornosti za ono što se dogodilo", navela je Zaharova.


RUSKI AMBASADOR U VAŠINGTONU UPOZORIO SAD I SAVEZNIKE

Za napad na Siriju su odgovorne SAD, Velika britanija i Francuska, rekao je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov. On je obećao da to neće ostati bez posledica.

„Opravdali su se naši strahovi. Nisu čuli naša upozorenja. Realizuje se ranije planirani scenario. Opet nam prete. Upozoravali smo da takve akcije neće ostati bez posledica. Za sve su odgovorni Vašington, London i Pariz", navodi se u saopštenju ambasade Rusije.

Šef diplomatske misije je naveo da su „ispadi na račun Rusije nedopustivi“.

„SAD koje poseduju najvećo arsenal hemisjkog oružja nemaju moralno pravo da optužuju druge zemlje", naveo je Antonov.


RUSIJA NIJE KORISTILA SVOJE SISTEME ODBRANE DA SUZBIJE NAPAD

Rusija nije koristila svoje sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji kako bi suzbila raketne udare SAD, Britanije i Francuske, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

"Jedinice ruske odbrane raspoređene u Siriji nisu korišćene da suzbiju napad", navodi ministarstvo, prenosi TAS S.

Prethodno je saopšteno da nijedna raketa koja je ispaljena na Damask nije pala u zonu ruske vazdušne odbrane u Tartusu i Hmejmimu, uz tvrdnje da su sistemi sirijske protivvazdušne odbrane oborili značajan deo raketa kada su se približavale ciljevima.

Foto Tanjug-AP


"Nijedna od raketa koje su ispalili SAD i njihovi saveznici nije ušla u zone ruske protivvazdušne odbrane oko Tartusa i Hmejmima", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Agencija dodaje da je raketni udar izveden na sirijske vojne i civilne infrastrukture, a da su napad izveli američki avioni i brodovi u saradnji sa britanskim i francuskim vazdušnim snagama.

Rusko ministarstvo je potvrdilo da je ispaljeno više od 100 raketa, tvrdeću da su sistemi sirijske protivvazdušne odbrane oborili značajan deo raketa ispaljenih na Siriju kada su se približile ciljevima.

Foto EPA


ZAHAROVA: NAPAD U TRENUTKU KADA JE SIRIJA IMALA ŠANSU ZA MIR

SAD i njihovi saveznici su izveli vojni udar na Siriju tačno u trenutku kada je ta zemlja dobila šansu za mirnu budućnost, navela je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Fejsbuk nalogu.

"Oni koji stoje iza napada polažu pravo na moralno vođstvo u svetu i deklarišu se kao jedinstveni i ekskluzivni. Potrebna je sasvim posebna jedinstvenost da se napadne sirijska prestonica u trenutku kada je Sirija dobila najzad šansu za mir", navela je ona, prenosi TASS.

"Bela kuća kaže da se njena uverenost u hemijski napad Damaska zasniva na medijima, izveštajima o simptomima, snimcima i fotografijama kao i na kredibilnim informacijama. Nakon tog saopštenja, američki i drugi zapadni mediji treba da budu svesni svoje odgovornosti za ono što se dogodilo", navela je Zaharova.

Foto Twitter


RUSIJA: SIRIJA UPOTREBILA SISTEME PROIZVEDENE U SSSR STARNjE VIŠE OD 30 GODINA

Protiv raketnog napada koji su SAD, Britanija i Francuska protekle noći izvele na Siriju, sirijske snage upotrebile su sisteme vazdušne odbrane proizvedene u Sovjetskom Savezu S-125, S-200, "Buk" i "Kvadrat", saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Ovi sistemi vazdušne odbrane proizvedeni su u SSSR-u pre više od 30 godina", navodi se u saopštenju, prenosi Tass.

Foto EPA


RUSKA VOJSKA:SIRIJSKE SNAGE OBORILE SVIH 12 RAKETA NAD DUMOM

Ruska vojska danas je saopštila da su sirijski sistemi vazdušne odbrane oborili svih 12 raketa koje su gađale sirijsku vazdušnu bazu u Dumi, istočno od Damaska.

Ministarstvo odbrane Rusije je navelo da su američki, britanski i francuski avioni i brodovi ispalili ukupno više od 100 krstarećih i raketa vazduh-zemlja, javio je AP.

Rusko ministarstvo nije navelo ukupan broj raketa koji su presrele sirijske snage.