ČEGA SE PLAŠI UKRAJINA: Objavljeni iskazi „gruzijskih snajperista“

Novosti onlajn

15. 02. 2018. u 19:19

ЧЕГА СЕ ПЛАШИ УКРАЈИНА: Објављени искази „грузијских снајпериста“

Ilustracija / Print screen Youtube

Agencija Sputnjik objavljuje kompletne iskaze „gruzijskih snajperista“, u kojima se direktno optužuju predsednik ukrajinske Vrhovne rade Andrej Parubij i šef komiteta za odbranu ukrajinskog parlamenta Sergej Pašinski za pucnjavu na centralnom kijevskim trgu
Agencija Sputnjik objavljuje kompletne iskaze „gruzijskih snajperista“, u kojima se direktno optužuju predsednik ukrajinske Vrhovne rade Andrej Parubij i šef komiteta za odbranu ukrajinskog parlamenta Sergej Pašinski za pucnjavu na centralnom kijevskim trgu 2014. godine tokom protesta, kada su stradale 53 osobe — 49 demonstranata i četiri policajaca.

Naime, iskazi gruzijskih snajperista u skladu su sa ukrajinskim ustavom i dati su pred advokatima Aleksandrom Gorošinskim i Stefanom Reškom, koji trenutno u kijevskom sudu zastupaju interese okrivljenih pripadnika nekadašnje specijalne jedinice „Berkut“ za smrt demonstranata na Majdanu.

Oni su u iskazima govorili o svojim prethodnim operacijama na granici između Gruzije i Južne Osetije, zatim o demonstracijama u gruzijskoj prestonici Tbilisi, ali i o njihovim pripremama za te poslove u Grčkoj, Nemačkoj i Litvaniji.

U Ukrajinu su, kako tvrde, došli po naređenju Mamuka Mamulašvilija — vojnog stručnjaka bivšeg gruzijskog predsednika Mihaila Sakašvilija koji trenutno učestvuje u borbenim operacijama u Donbasu, i to na strani Kijeva.

Direktno su optužili nekadašnje opozicionare, a sada visoke ukrajinske zvaničnike, za pucnjavu na Majdanu.

Trenutno se dvojica gruzijskih snajperista, Koba Nergadze i Aleksandar Revazišvili, koji su dali ove iskaze, nalaze u Jermeniji, gde se kriju strahujući za svoje živote, a ovim putem su nastojali da istina izađe na videlo kako bi se njihova agonija završila.

Ranije je Nergadze bio agent takozvane zonderkomande, a Revazišvili — član organizacije „Slobodna zona“. Obojica su se bavili zastrašivanjem opozicije, premlaćivanjem i provokacijama.

Jedan od snajperista bio je i bivši komandant bataljona „Avaz“ Tristan Citelašvili. Jedan broj njegovih podređenih stigao je na Majdan 2014. godine.

Iskaz Koba Nergadzea

Iskaz Aleksandra Revazišvilija

Iz svedočenja snajperista direktno sledi da je pitanje o pucnjavi razmatrano sa Andrejem Parubijem i Sergejem Pašinskim. Snajperiste je obučavao bivši američki vojnik Kristofer Brajan. Oružje u zgradi konzervatorije i hotela „Ukrajina“ doneo je lično Pašinski u pratnji nepoznatih lica. Dana 20. februara 2014. godine, na dan masovne pucnjave, Pašinski je sam pucao iz automata. Iz karabinska „Sajga“ pucao je Vladimir Parasjuk — u to vreme „komandant“ Majdana, a zatim oficir bataljona „Dnjepar“ i narodni poslanik Ukrajine.

Neragadze je u svom iskazu naveo da im je Sakašvili predstavio čoveka u maskirnoj uniformi kao bivšeg američkog vojnika Kristofera Brajana. „Kasnije sam od Mamulašvilija saznao da je on služio u američkoj vojsci kao snajperista. Brajan nije govorio ruski i komunicirao je sa Sakašvilijem i Mamulašvilijem na engleskom jeziku“, priča Nergadze.

Za putovanje na Majdan, Nergadzeova grupa dobila je 10 hiljada dolara, a još 50 hiljada im je obećano nakon povratka.

(sputniknews.com)

Avionske karte


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Sarajevo

15.02.2018. 20:53

@Таца - ...sto znaci da Alija nije sam planirao Markale i red za hleb nego naravno amerikanci kao i sve ostalo zlo!

Komentator

15.02.2018. 19:36

Konačno su objavili ono što ceo svet zna, da su pucali na svoje da bi okrivili Ruse. Ali bolje ikad nego nikad.

Riki

15.02.2018. 19:37

Ukrajina će biti podeljena po granicama ocrtanim na preds. izborima 2010. i 2014.god., pola Ukrajine Rusima i pola Ukrajini. To svi znaju, jer je nemoguće je da jedan Harkov, treći najveći Ruski grad, na samo 30 kilometara od Rusije, bude u sklopu neke nove NATO Ukrajine. Ili da grad-heroj Odesa bude NATO luka, kad se u Odesi preko 75% stanovništva deklarišu kao Rusi (u Harkovu preko 90%).

Hermes

15.02.2018. 20:59

@Riki - Da Rusiji takva podela odgovara davno bi to bilo tako. Rusiji treba skoro cela Ukrajina, sve osim krajnjeg zapada zemlje koji kao katolički i propoljski predstavlja generator nacionalnog razdora u Ukrajini.

Шоне

15.02.2018. 20:09

За ово се одавно зна,него шта би са чувеним боксером који је предводио све то док није почело да сева?

Marko

15.02.2018. 21:08

Isto ko i kod nas , sve što su generacije rodoljuba i patriota stvarale, došli "drugovi" i šakom i kapom delili, stvarali izmišljene narode i "republike".

Радован Јовчић

15.02.2018. 21:46

Рики, нешто ће узети и Пољска. Украјина је увијек била пола Пољска, пола Руска. Тако ће је и подијелити.

Шатор

15.02.2018. 22:25

Сами себи су усјекли маљ. Украјину треба да подјели Русија, Пољска и Мађарска.

uhapsite semafor

16.02.2018. 07:49

jeste sad su gruzini tepali!ajde bra rusi smirite se!ukarina ode u eu i u nato a vi se brinite kad vam nato uskoro dodje na 300 km od moskve sta cete tada?oceta isto ko u ukraini da pravite u belorusiji?rusi imali smo mi jednog baju koji nas je vodio u bolje sutra a gle gu di smo sada africko pleme bre smo tako cete i vi!

МИ ОДАНДЕ

16.02.2018. 12:56

@uhapsite semafor - Балго теби ти никада ниси сам....

баунти

16.02.2018. 16:10

За ове бајне познаваоце историје - украјина је била пољска само неких 300 година, и то под литванском Јагелундском династијом, када су вршили стравичне злочине над руским становништвом и тиме стварали украјинску "нацију" (слично као хрвати и бошњаци код нас). Прва руска држава је била Кијевска Рус, тако да ако украјина припада некоме историјски то је само Русија. Мањи дио на југу насељавају Румуни и то је то.