EU spušta rampu za visokorizične dobavljače 5G opreme: Kina na udaru?

Tanjug

23. 01. 2020. u 22:41

ЕУ спушта рампу за високоризичне добављаче 5Г опреме: Кина на удару?

Depositphotos

Zemlje Evropske unije mogu da ograniče ili isključe visokorizične dobavljače 5G opreme iz glavnih delova svojih telekomunikacionih mreža, pokazuju nove smernice EU
Zemlje Evropske unije mogu da ograniče ili isključe visokorizične dobavljače 5G opreme iz glavnih delova svojih telekomunikacionih mreža, pokazuju nove smernice EU, koje će, prema oceni Rojtersa, zadati potencijalni udarac kineskoj kompaniji Huavej Tehnolodžiz.

Neobvezujuće preporuke iznete u dokumentu EU, u koji je imala uvid britanska agencija, deo su paketa mera za rešavanje rizika po sajber bezbednost na nacionalnim nivoaima i na nivou EU, posebno zbog, kako napominje Rojters, zabrinutosti vezane za Huavej, mada se u smernicama ne identifikuje bilo koja zemlja ili kompanija.

U dokumentu sa smernicama, koji su utvrdile države članice EU, upozorava se na rizik od mešanja neke treće zemlje u dobavljački lanac za 5G kao i na rizik od zavisnosti od samo jednog dobavljaca, kako bi se opravdalo zauzimanje tako tvrde linije.

PROČITAJTE JOŠ - Nema mašinovođe, juri 350km/h: Kineski "pametni" voz pušten u saobraćaj (VIDEO)

Zemlje EU treba da procene profil dobavljača sa aspekta rizika na nacionalnom nivou ili na nivou EU i da uvedu ograničenja za visokorizične snabdevače, uključujući i nužna isključenja kako bi se efikasno smanjili rizici po ključnu imovinu, navodi se u dokumentu.

U smernicama se takode savetuju zemlje EU da uspostave zakonski ili regulatorni okvir za kontrolu angažovanja "autsorsing" dobavljača i njihovog pristupa ključnim osetljivim delovima telekomunikacione infrastrukture.

Vlade država EU takođe bi trebalo takođe da vrše reviziju telekom operatera, da od njih traže da dostave detaljne podatke o nabavci 5G opreme i da opišu kako sprovode osnovne tehničke mere za bezbednosti mreže, kaže se u dokumentu.

PROČITAJTE JOŠ - Nokija ojačava kadar za rad na razvoju 5G mreže

Očekuje se da će šefica EU za digitalnu ekonomiju Margret Vestager 29. januara objaviti koji će naredni koraci biti preduzeti na ovom planu. Evropski blok smatra 5G mrežu ključnom za ekonomski rast.

Mada se u smernicama ne pominje nijedna pojedinačna kompaniju ili zemlja, one su sačinjenje pošto se evropske zemlje suočavaju sa pritiskom Sjedinjenih Država da zabrane opremu Huaveja zbog navodne zabrinutosti da bi Kina mogla da je koristi za špijunažu. Huavej, koji konkuriše na ovom polju finskoj Nokiji i švedskim Eriksonu, kategorično je negirao da bi oprema mogla da se koristi za špijuniranje.

Huavej je dobio podršku evropskih telekomunikacionih kompanija, među kojima su Dojče Telekom, Vodafon i Telefonika, koje su sve Huavejevi klijenti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije