Нема машиновође, јури 350км/х: Кинески паметни воз пуштен у саобраћај (ВИДЕО)

Танјуг

петак, 03. 01. 2020. у 20:47

Нема машиновође, јури 350км/х: Кинески паметни воз пуштен у саобраћај (ВИДЕО)

Twitter

Поласком Г8811 "паметног" воза који има 5Г сигнал, бежично пуњење и интелигентну расвету а нема машиновођу, Кина је свечано пустила у саобраћај брзу пругу од Пекинга до Џангђијакуа
Поласком Г8811 "паметног" воза који има 5Г сигнал, бежично пуњење и интелигентну расвету а нема машиновођу, Кина је свечано пустила у саобраћај брзу пругу од Пекинга до Џангђијакуа, града у северној покрајини Хебеј, који ће заједно с кинеском престоницом бити домаћин зимских Олимпијских игара 2022.

Како је известила агенција Синхуа, железничка пруга дуга 174 километара, дизајниране максималне брзине од 350 км/х, смањиће време путовања између Пекинга и Џангђијакуа са ранијих више од три сата на 47 минута, што ће олакшати међуградски саобраћај.

Дуж пруге има 10 станица, а изграђено је и неколико подземних тунела.

Међу првим путницима у "паметном" возу, чији је полазак са пекиншке северне железничке станице у понедељак означио пуштање брзе пруге у саобраћај, налазила се и Јанг Јанг, прва кинеска олимпијска шампионка која је освојила две златне медаље у брзом клизању на зимским Олимпијским играма 2002. године у Солт Лејк Ситију.

Јанг (43), која је сада председница кинеске Атлетске комисије за зимску олимпијаду, изјавила је за новинску агенцију Синхуа да је брза пруга Пекинг-Џангђијаку од изузетног значаја за припрему зимских олимпијских и параолимпијских игара 202, јер ће допринети побољшању ефикасности њиховог рада и промоцији зимских спортова у Кини.

Градња ове брзе железнице трајала је око четири године. Спортистима је у возу на прузи велике брзине Пекинг-Џангђијаку на располагању простор за сноуборде и осталу скијашку опрему.

Покренута је такође услуга е-карта која путницима омогућава да користе своје личне карте или да скенирају QР кодове за проверу аутентичности, уместо да чекају у реду да би купили папирне возне карте.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Marko

03.01.2020. 21:22

Sta oni naprave za 4 godine, a Vesic obicnu rekonstrukciju 1 ulice celu godinu dana! Em 1 ulicu nazove 4 bulevara, da valjda zvuci kao veci posao, pa onda udri godinu dana i najavljuje probijanje roka. Ovi probise podzemne tunele, a on rokove.

Mara Iz Drvara

04.01.2020. 01:34

Gledajte i učite svi Jugosloveni,za 40 godina najjača zemlja na svetu a mi najveće lenčuge koje samo kukaju!!!!