Taksi bluz otvara Jahorina film festival na Palama

D. L.

ponedeljak, 23. 09. 2019. u 23:59

Такси блуз отвара Јахорина филм фестивал на Палама
Na festivalu će biti prikazani i filmovi kojima će to biti i svetske i evropske premijere. Ulaz za sve projekcije je besplatan
Na 13. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Jahorina film festival", koji će biti svečano otvoren 25. septembra na Palama, biće prikazano 79 filmova iz 32 zemlje.

Direktor "Jahorina film festivala" Mirko Despić rekao je Srni da je za učešće na ovogodišnjem festivalu bilo prijavljeno 507 filmova iz 51 države, a da su selektori odabrali 79 koji će biti prikazani na projekcijama u hotelu "Damis" na Palama od 14.00 do 22.00 časa.

PROČITAJTE JOŠ -Sedmi prijedorski mural!

Despić je naveo da će festival biti otvoren u sredu, 25. septembra, u 19.00 časova u Kulturnom centru Pale, nakon čega će biti prikazan igrani film "Taksi bluz" režisera Miroslava Stamatova.

Prema njegovim rečima, na festivalu će biti prikazani i filmovi kojima će to biti i svetske i evropske premijere, a kao i svake godine najveći deo filmova biće prikazan paralelno sa zvaničnim projekcijama i na Televiziji OSM, što ovaj festival po broju gledalaca čini jedinstvenim u svetu.

Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Iz zvaničnog programa "Jahorina film festivala" izdvajaju projekciju srpskog filma "Teslin narod" režisera Željka Mirkovića, koji je podržao Savjet ministara.

Despić navodi da će se od 25. do 28. septembra u četiri festivalske kategorije autori boriti za jednu od zvaničnih nagrada "Zlatni javor" za najbolji dokumentarni film, kratki igrani, eksperimentalni i studentski film odvojeno u međunarodnoj konkurenciji i u domaćoj konkurenciji.

Autori će se boriti i za Gran pri festivala za najbolji film bez obzira na kategoriju i "Zlatni javor" za najbolji film BiH.

Članovi žirija koji će ocenjivati dokumentarne i kratke igrane filmove su prorektor banjalučkog univerziteta Luka Kecman, novinar i putopisac Ahmed Bosnić, režiser Milovan Pandurević, TV režiser Marin Cvijetić i urednik redakcije za kulturu FTV Mario Pejić.

Pokrovitelji "Jahorina film festivala” su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske, grad Istočno Sarajevo, opština Pale, Olimpijski centar "Jahorina".

Ceremonija dodele nagrada i zatvaranja festivala predviđena je za 28. septembar u hotelu "Damis" na Palama od 12.00 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije