Sedmi prijedorski mural!

G. VILA

subota, 21. 09. 2019. u 15:45

Седми приједорски мурал!

Oslikavanje murala Foto G. Vila

U saradnji sa gradom, realizovan projekat likovnih umetnika; Nagrađen rad arhitekte i uličnog umetnika Andreja Žikića

AUTORSKI rad arhitekte i uličnog umetnika Andreja Žikića Arteza (31) pod nazivom "Šta je unutra?", pobednik je ovogodišnjeg konkursa za izbor najboljeg murala u okviru projekta "Prijedor grad murala", realizovanog u čast preminule italijanske umetnice Paole de Maninkora, koja je 1997. naslikala prvi mural u Prijedoru.

Ovaj umetnik počeo je oslikavanje pobedničkog murala, sedmog po redu, koji se nalazi na fasadi stambene zgrade u Ulici Nikole Pašića u Prijedoru.

- Ovo je četvrti put da učestvujem u konkursu za izbor prijedorskih murala i sada sam dobio priliku da ostavim svoj trag i u ovom gradu. Trudim se da svaki rad uklopim u postojeće okruženje i da ga na neki način povežem sa mestom u kojem nastaje i u kojem ostaje. Pokušao sam da zamislim dom koji je topao, šaren, pun tradicionalnih šara, i devojku koja čita, odnosno radi nešto što ja najviše volim da radim - rekao je Žikić, koji je do sada uradio više od 400 murala.

Žikićev rad pobedio je u konkurenciji od 57 predloga iz 11 zemalja Evrope, Afrike i Južne Amerike. Tako je odlučio stručni žiri, koji su činili slikari, arhitekte i istoričari.

PROČITAJTE JOŠ - DOM ZDRAVLjA U MODRIČI: Zemljaci kupili sanitetsko vozilo

Prijedorsko Udruženje likovnih umetnika sprovodi ovaj projekat "Prijedor, grad murala", već sedam godina, u saradnji sa prijedorskom Gradskom upravom.

- Murali su zaista postali prijedorski brend i to nije naša lokalna priča, već priča ljudi na kulturnoj mapi širom Evrope - izjavio je predsednik Udruženja likovnih umetnika Prijedora Boris Eremić.

Ova međunarodna nagrada, koja nosi ime Paole de Maninkor, sastoji se iz plakete i nagradnog fonda od 3.000 KM.


RADOVI

GRAD Prijedor već krase murali "Šeširdžija" Nataše Konjević iz Banjaluke, "Transformacija", mađarskog strit-art umetnika Atile Samožija Vidama, "Vrt" rumunskog autora Raula Opre Sadoa, "Grad" umetničke grupe "Dim tim" iz Beograda, "Negde između početka i kraja" Selvera Begića iz Banjaluke i "Gejm on" Ljubiše Pušca iz Prijedora.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije