Dodik: Komšić na obredu Ešdaunu u svoje ime

S. M.

sreda, 11. 09. 2019. u 08:42

Додик: Комшић на обреду Ешдауну у своје име

Pedi Ešdaun , Željko Komšić

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, u vezi sa posete svog kolege Londonu kategoričan: On tamo nije u ime PBiH, Ešdaun je ovde ostao upamćenkao međunarodni prestupnik

SRPSKI član PBiH Milorad Dodik izjavio je da predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić prisustvuje obredu posvećenom nekadašnjem visokom predstavniku u BiH Pediju Ešdaunu u Londonu u svoje ime, a ne u ime Predsedništva.

- On tamo nije u ime PBiH, kao što ni njegova poseta Velikoj Britaniji nije u ime Predsedništva. Pedi Ešdaun je ovde ostao upamćen kao međunarodni prestupnik, koji je u svom mandatu pogazio sve domaće i međunarodne pravne akte - istakao je Dodik, upitan da prokomentariše Komšićevo učešće na službi organizovanoj u znak sećanja na Ešdauna koji je umro u decembru prošle godine.

Srpski član PBiH podsetio je da je, zahvaljujući Ešdaunovim aktivnostima, koje su bile u maniru najgorih okupatora koji su upamćeni, BiH danas daleko od normalne zajednice.


PROČITAJTE JOŠ: Prnjavor: Na tapetu zbog pretnji sudiji

- Odlazeći iz BiH, za sobom je ostavio desetine i stotine ljudi i njihovih porodica, kojima su zbog njegovih nakaradnih odluka pogažena osnovna ljudska prava. Ostavio je Dejtonski sporazum na čijoj je devastaciji maksimalno radio, a baveći se političkom korupcijom iz BiH je izneo pozamašnu materijalnu korist - rekao je Dodik.

Ako je BiH imala neprijatelja u svojoj posleratnoj istoriji, istakao je Dodik, onda je to bio Pedi Ešdaun.

Visoki predstavnik u BiH Ešdaun postao je 27. maja 2002. godine, a tu funkciju obavljao je do 30. maja 2006. godine.

Podržavao je međunarodnu intervenciju u BiH, a ostao je poznat po tome da je smenio najveći broj zvaničnika - 90, uglavnom iz RS. Ešdaun je samo u jednom danu, u junu 2004. godine, smenio 59 partijskih funkcionera, uglavnom članova SDS, od kojih 12 trajno, dok je za 48 "obećao" da će moći da se vrate na javne funkcije, kada bude uhapšen Radovan Karadžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije