SUDBINA SRPSKOG POVRATNIKA: Robinzon iz Vozuće ipak napušta FBiH

Lj. ĐURIĆ

23. 07. 2019. u 18:12

СУДБИНА СРПСКОГ ПОВРАТНИКА: Робинзон из Возуће ипак напушта ФБиХ

Milutin Mrkaljević Foto Lj. Đ.

Sudbina Milutina Mrkaljevića, jednog od retkih srpskih povratnika. Živi u kućerku bez vode, rešen da proda ovce od kojih je živeo

MILUTIN Mrkaljević, jedan od retkih srpskih povratnika u FBiH, koji je zbog izuzetno teških uslova života, kao junak naših priča dobio nadimak Robinzon iz Vozuće, izgleda ipak neće izdržati u svojoj borbi za život dostojan čoveka. Po svemu sudeći, blizu je toga da trajno napusti rodni kraj.

Javio nam se ogorčen, pa smo ga posetili u njegovom "domu", koji se samo tako može nazvati, jer je život u njemu nehuman. Reč je o prizemnoj kućici bez vode, a struju je dobio najviše zahvaljujući našoj priči i zalaganju Zavičajnog udruženja Zavidovićana iz Doboja.

- Mislim da sam prelomio i dajem na oglas za prodaju jedino vredno što imam za ponuditi osim života i svog psa. Prodajem ispod cene kompletno stado ovaca od koga sam živeo, jer zimu u ovim uslovima ne mogu dočekati - rekao nam je, prilikom naše posete, Milutin.

A, tek da čeka više puta od političara obećanu donaciju za dogradnju i pokrivanje kuće, dovođenje vode, za to pogotovo nema snage. Rekli su mu u Mesnoj zajednici Vozuća da Vlada FBiH godišnje odobrava po tri donacije za obnovu kuća, a dozlogrdilo mu je 17 godina dugo čekanje i traženje pomoći od lokalnih, kantonalnih vlasti FBiH do zajedničkih BiH.

Pročitajte još - U mraku zbog političara?

Kaže nam da je na sve oguglao, pa i na to da su, svega nekoliko stotina metara od njegove kuće, kao i srednjovekovnog manastira Svete Trojice, lovci Nasera Orića počeli da zidaju lovačke kuće.

Kuća u kojoj živi Milutin

- Prestao sam odavno da brinem za svoju bezbednost i ne plašim se nikoga, samo gledam kako da preživim i preguram dan. Za vreme obilnih zimskih, a kasnije i kišnih padavina, uništeni su putevi do Vozuće, tako da nisam mogao ni po hleb da idem u nabavku. Dobio sam tada, na apel vaših novina, vreću brašna, nešto malo ulja i soli - žali se Milutin.

Odustao je, veli, i od odlaska po pravdu u Sarajevo.

Pre nego što je dobio priključak za struju hteo je da ode pravo pred kapiju OHR i sedi pred njom sve dok ga Valentin Incko ne primi. Da je odbijen planirao je i pred misiju OEBS, da razgovara o svom problemu sa zvaničnicima te organizacije.

- Smislio sam da im kažem šta sve doživljavamo mi koji verujemo u priče domaćih vlasti o održivom povratku, o čemu i oni pričaju. Pitao bih da li će se barem oni založiti da mi se kuća porušena u ratu obnovi odmah, ali sam shvatio da su i međunarodni predstavnici u BiH samo zbog svojih dobrih zarada, a da ih, kao i domaće političare, muke običnih ljudi ne zanima uopšte.

Povratnik primoran da proda stado

OBEĆANjA

POSLEDNjE obećanje da će dobiti donacije za obnovu kuće Milutin je dobio od Federalnog ministarstva za povratak i izbeglice.

Kaže da se više i ne seća tačno da li je potpisao četiri ili pet ugovora za obnovu porušenog doma, ali se nijedno obećanje nije ostvarilo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mija Pećanac

23.07.2019. 18:39

Za Srbe nema pravde van Srbije ,to su tekovine 21 veka i "humanog" društva.