U mraku zbog političara?

LJ. ĐURIĆ

21. 04. 2016. u 07:55

У мраку због политичара?

Teški uslovi za život

Srpski povratnik u Vozuću Milutin Mrkaljević, već četrnaest godina traži donaciju. Bez svetla i vode u započetoj kući, leti se namirnice odmah kvare

MILUTIN Mrkaljević, jedan od retkih srpskih povratnika u Vozuću kod Zavidovića, tvrdi da zbog političara već dve godine živi bez osnovnih uslova za život, i bez struje i bez vode.

- Punih 14 godina obraćam se na razne adrese da bih dobio donaciju za obnovu devastirane porodične kuće, ali bez uspeha. Molio sam entitetske vlade, kantonalnu i opštinu Zavidovići više puta, ali nisam ni od koga ni odgovor dobio. Pre dve godine sam se trajno vratio na svoje ognjište. Prodao sam auto i kupio 40 ovaca i kozu, od čega živim - kaže Mrkaljević.

Žali se da mu je najteže kad padne noć i nigde okolo u sada pustim Kalajišima ne vidi ni tračak svetla. Teško mu je i za hranu, posebno leti, kad se bez frižidera sve kvari za jedan dan, pa mora svakodnevno po osnovne namirnice da ide u Vozuću.

Što se tiče struje, kaže da manje od 300 metara od njegove kuće prolazi električni vod, ali da lokalne vlasti odbijaju da urade priključak, jer, navodno, nije on vlasnik imovine, već njegov otac.

- Milutin nije dobio donaciju, jer nisu rešeni ni imovinski odnosi - kaže na tu temu službenik u MZ Vozuća Darko Mrkaljević.

- Iako nam je i rođak, Darko ne govori istinu, jer su nam vlasnički odnosi u porodici rešeni još 2009. godine - tvrdi nam Milutinov brat Stjepan Mrkaljević.

Stjepan je, inače, nedavno obavestio Zavičajno udruženje Zavidovićana u Doboju da se njegov brat uplašio za sigurnost, kad su mu jednog jutra u kuću banuli policajci PS Zavidovići. Raspitivali su se o razlozima njegovog povratka, da li je učestvovao u ratu i da li se oseća bezbedno u Federaciji BiH. Panično je bratu rekao da živ neće napustiti rodni kraj.

Međutim, u policijskoj stanici Zavidovići su razjasnili da to nije bio atak na Milutina, niti pokušaj njegovog zastrašivanja. Načelnik PS Zavidovići Vedad Šečić je objasnio da su se samo raspitivali o uslovima u kojima žive povratnici, u cilju pripreme za sastanak sa delegacijom Zavičajnog udruženja na temu bezbednosti povratnika u Vozuću i prijava Srba da im lopovi masovno seku šumu.

Novi sastanak na tu temu zakazan je za četvrtak, 21. april.


OPŠTINA

SA Milutinovim problemom kažu da su upoznati i u opštini Zavidovići, ali je po njima, prepreka to što je donacija sve manje. Za značajniju pomoć potrebno je da ima otvoren javni poziv i da je njegova aplikacija uredna - kaže pomoćnik načelnika za izbegle i raseljene Idriz Alihodžić.

HOĆU SAMO DA ŽIVIM NA SVOME

VERUJEM da su za sve ove naše nedaće u BiH krivi političari, pa i zbog toga što se dve godine nalazim i bukvalno u mraku. Mislim da je vreme da se najzad late posla, da pomognu svima koji istinski žele da se vrate na svoja predratna imanja. Meni je svejedno da li će se ovo zvati država ili entitet, ne zanima me ni jednonacionalna sredina, hoću samo da živim na svome - kaže Milutin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije