POTPUNO je očekivano kada Kinezi dođu u Beograd da bi prodavali svoju robu. Ne čudi ni podatak da roba sa Dalekog istoka preplavljuje tržište cele planete. Ali kada Srbin spakuje kofere i pokrene proizvodnju u Kini, pravo je iznenađenje. Uz to, da stereotipa bude još manje, Beograđanin Jovan Kovačević (32) svoj brend, koji proizvodi u Kini, prodaje - u Africi!

Jovanov "superfon", mobilni telefon koji se proizvodi na fabričkim trakama industrijskog grada Šenžen, omiljeni je proizvod žitelja Angole i Konga. A što se svega ovoga Jovan dosetio ne čudi, jer se za biznis školovao na Volstritu, ali i zato što korene vuče iz stare trgovačke porodice.

- Trgovinom se bavio i moj deda, a otac Momir bio je prvi privatnik u bivšoj Jugoslaviji, osnovao je svoju firmu još 1979. godine, kada je to bilo nezamislivo - priča Jovan. - Tako je podržao i moje školovanje, omogućio da iskoristim maksimum iz onoga što u obrazovanju danas može da se dobije. Četvrtu godinu menadžmenta završio sam u Njujorku, na Institutu za menadžment na Menhetnu, diplomirao sam 2009. godine, a zatim magistrirao na Evropskom univerzitetu. Razmišljao sam o biznisu koji bih pokrenuo, kovao planove i konačno odlučio da otputujem kod prijatelja u Kinu i tamo započnem posao.

Pročitajte još - Mobilni zrači kao rendgen

Kako Jovan priča, najvažnije je bilo shvatiti kako funkcioniše poslovanje u Kini, da stranac uz sve legalne papire, znanje i sposobnosti, ne može, gotovo nikada, sam da pokrene biznis, bez udruživanja sa Kinezima.

- Načini na koji vlada te zemlje štiti i podstiče sopstvenu industriju su višestruki i mnogobrojni, ali i poučni - kaže naš sagovornik. - Očigledno vrlo smišljeno planiraju da zavladaju svetskim tržištem, iako imaju nepregledno tržište u sopstvenoj domovini. Srednja klasa Kineza može da pazari sve što naprave.

Fabrika u Šenženu

Po Jovanovim rečima, posle nekoliko godina života i rada u Kini uverio se u mnogobrojne stimulacije, olakšice, kredite, prečice, podstreke koji će olakšati put svakom Kinezu da započne svoj biznis. Čitavi gradovi su podeljeni na rejone po tome kojom se industrijom bave.

- Tako sam se našao u Šenženu, gradu tehnike i tehnologije, jer je moj brend mobilni telefon - seća se Jovan. - Trenutno 600 radnika proizvodi moj "superfon", a svaki aparat ima kupca u Africi.

Tako već godinama Jovan živi na relaciji Srbija - Kina - Angola - Kongo. I jedan je od retkih Srba koji robu plasiraju na finansijski nestabilnom Crnom kontinentu.

Jovan Kovačević Foto Ž. Knežević

- A sve su to potpuno drugačiji svetovi i dimenzije - priča Jovan. - Prelazak iz kineske potpune uređenosti, bezbednosti, usredsređenosti na posao i izgradnje u afričku neuređenost, nesigurnost i opasnu zonu, gde su većina "prodavnica" - korpe sa robom pored puta, izgleda kao pad sa druge planete.

"Superfon" liči na starije modele "nokije", a sa prodajnom cenom od 20 dolara, trenutno je najtraženiji takav proizvod u Africi.

KINEZI RETKO KORISTE KEŠ

ZAHVALjUJUĆI poslu Jovan je poslednjih godina imao priliku da obiđe i upozna Kinu. Zapanjen je, kako uprkos ogromnom napretku, tehnološkom razvoju u Kini, mnogi i kod nas još imaju predrasude poistovećujući ovu ogromnu zemlju i njenu megalomansku industriju sa jeftinom robom i prodavcima u Bloku 70. Interesantno je, kaže, da se keš vrlo retko koristi, a da sve transakcije idu preko aplikacije na telefonu - "vi čet". Čak i prosjaci oko vrata nose "kju ar" kod, preko kojeg im prolaznici udeljuju novac.


KONTRASTI

KINA je zemlja kontrasta - kaže Jovan. - Proizvodi se i prodaje jeftina ali i roba vrhunskog kvaliteta. Sa jedne strane je raskoš, sa druge nerazvijene oblasti. Upadljiv je osećaj sigurnosti, da si potpuno zaštićen, a što se posla tiče, korupcija, prevare, utaje, takve stvari su nezamislive.