Bolnica iz horor filma sada dostojna pacijenta

Ivana Kovačić

nedelja, 15. 07. 2018. u 16:02

Болница из хорор филма сада достојна пацијента

Renovirana bolnica okružena je prijatnim zelenilom / Foto N. Skenderija

Medicinska ustanova u Padinskoj skeli, gde leže najteži psihijatrijski bolesnici, uspešno renovirana. Uloženo dva miliona evra koje je obezbedila švajcarska vlada

SIVI i oronuli zidovi, prašnjave rešetke, psi lutalice i pacijenti koji šetaju između loše uređenih zelenih površina, više nisu slika koja se vidi u bolnici u Padinskoj Skeli.

Ova ustanova za bolničko lečenje psihijatrijskih pacijenata nedavno je kompletno renovirana posle višegodišnjih problema. U tu svrhu utrošeno je oko dva miliona evra koje je obezbedila švajcarska vlada.

PROČITAJTE JOŠ: Lončar: Srbija za tri godine lider regiona u zdravstvu

Pre rekonstrukcije, 18 lekara-psihijatara, oko sto medicinskih sestara i pacijenti, radili su i boravili u izuzetno lošim uslovima. Resorni ministar dr Zlatibor Lončar tadašnje stanje u bolnici u Padinskoj Skeli okarakterisao je kao gore od horor filma. To se odražavalo na kvalitet brige o obelelima, ali i na bezbednost zaposlenih i pacijenata. Odeljenja su bila devastirana, sa popucalim zidovima i zapuštenim toaletima. Zbog dotrajalih grejnih tela u bolničkim sobama je bilo izuzetno hladno, a loša izolacija uzrokovala je i pojavu buđi. Neretko su se viđali i insekti i pacovi.

PROČITAJTE JOŠ: Novo ruho za 227 bolnica u Srbiji

Dr Ivana Stašević Karličić, v. d. direktora Klinike “Dr Laza Lazarević”, u čijem sklopu se nalazi ustanova u Padinskoj Skeli, kaže da promene nisu vidljive samo spolja, već je predanim radom u poslednjih nekoliko godina značajno skraćeno vreme koje pacijent provede u ovoj bolnici.

- Prosečan broj bolničkih dana je sada 38, a ranije je bio 150 i više - kaže dr Stašević Karličić.

NAŠA sagovornica objašnjava da su kraćem boravku u bolničkoj postelji značajno doprineli bolji uslovi, ali i stručan rad koji se odnosi na primenu terapije lekovima, kao i radne i okupacione terapije.

- Cilj je da se pacijent što pre vrati u porodicu, a da se njegovo stanje kontroliše redovnim ambulantnim pregledima - kaže dr Stašević Karličić. - Od pre dva meseca Klinika “Dr Laza Lazarević” ušla je u postupak akreditacije. To znači da smo otpočeli sa uvođenjem svetskih standarda u postupanju i lečenju psihijatrijskih bolesnika, kao i da dosledno sprovodimo Zakon o zaštiti pacijenata sa mentalnim smetnjama.

KLINIKA “Dr Laza Lazarević” raspolaže sa ukupno 500 postelja. Samo tokom prošle godine kroz ovu ustanovu prošlo je oko 40.000 pacijenata, a najčešća dijagnoza hospitalizovanih osoba je šizofrenija. Najteži uslovi rada su na urgentnoj psihijatriji.


Dr Ivana Stašević Karličić


- U bolnicu u Padinskoj Skeli upućujemo pacijente posle prijema u urgentnoj psihijatrijskoj službi - kaže dr Stašević Karličić. - Posle urgentne terapije, od tri do četiri dana najviše, čime se oboleli lišava simptoma kojima ugrožava sebe i drugoga, upućuje se na bolničko lečenje.

Bolnica u Padinskoj Skeli raspolaže sa 250 postelja koje su raspoređene na čak pet kliničkih odeljenja.


Soba u renoviranoj bolnici


POMAŽU SOCIJALNIM USTANOVAMA

OSIM u radu sa pacijentima, stručnjaci klinike “Dr Laza Lazarević” angažovani su i na poslovima psihijatrijskog veštačenja, a od prošle godine pridružili su se i multisektorskoj borbi protiv nasilja u porodici.

Uz poslove veštačenja rade i kao pomoć prebukiranim centrima za socijalni rad čije štićenike prihvataju na produženo lečenje i psihosocijalnu rehabilitaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije